Nektarynki

Zobacz także:Zobacz także:

Nektarynka jest odmianą brzoskwini. Wcześniej uważało się nektarynkę za krzyżówkę śliwki z brzoskwinią, jednak badania genetyczne wykluczyły tę możliwość. Posiada gładką, lśniącą skórkę w odcieniach żółto-pomarańczowo-czerwonych. Wewnątrz owocu kryje się jedna, całkiem pokaźna pestka. Miąższ nektarynki jest zazwyczaj żółty, twardy, lecz soczysty.

Jakie ma właściwości?

Nektarynki zawierają m.in. witaminę C, która wzmacnia nasz układ immunologiczny. Witamina C pomaga we wchłanianiu żelaza przez organizm. Bierze również udział w produkcji kolagenu, który sprawia, że nasza skóra jest sprężysta. Utrata kolagenu związana jest z powstawaniem zmarszczek.

Wartości odżywcze w 100 g owocu:

Wartość energetyczna – 44 kcal

Białko – 1 g

Węglowodany – 11 g

Tłuszcz – 0,3 g

 

Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA



Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!