Nektarynka jest odmianą brzoskwini. Wcześniej uważało się nektarynkę za krzyżówkę śliwki z brzoskwinią, jednak badania genetyczne wykluczyły tę możliwość. Posiada gładką, lśniącą skórkę w odcieniach żółto-pomarańczowo-czerwonych. Wewnątrz owocu kryje się jedna, całkiem pokaźna pestka. Miąższ nektarynki jest zazwyczaj żółty, twardy, lecz soczysty.
Jakie ma właściwości?
Nektarynki zawierają m.in. witaminę C, która wzmacnia nasz układ immunologiczny. Witamina C pomaga we wchłanianiu żelaza przez organizm. Bierze również udział w produkcji kolagenu, który sprawia, że nasza skóra jest sprężysta. Utrata kolagenu związana jest z powstawaniem zmarszczek.
Wartości odżywcze w 100 g owocu:
Wartość energetyczna – 44 kcal
Białko – 1 g
Węglowodany – 11 g
Tłuszcz – 0,3 g
Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA