Ogórek

Zobacz także:Zobacz także:

Można odnaleźć informacje, iż ogórek to warzywo uprawiane już od ponad 3 tysięcy lat. Prawdopodobnie wywodzi się z Azji. Dziś uprawiany jest niemal na całym świecie przez cały rok – zarówno na świeżym powietrzu, jak i w szklarniach. Ogórek należy do rodziny dyniowatych – tej samej co arbuzy, dynie czy cukinie.

Rozróżnia się dwie odmiany:

• ogórek szklarniowy – różnej długości, ma ciemnozieloną, gładką, błyszczącą skórkę,

• ogórek gruntowy – krótki, z nieco szorstką skórką.

Jakie ma właściwości?

Ogórek składa się w ponad 95% z wody. Jest niskokaloryczny. Ma niewielką wartość odżywczą – zawiera śladowe ilości witaminy C i beta-karotenu oraz mikroelementów – potasu, fosforu, magnezu i wapnia. Znajdują się w nim również kukurbitacyny – związki, które mogą wykazywać działanie przeciwnowotworowe.

Ogórek jest rośliną, która ma orzeźwiające właściwości – stosuje się go do napojów ochładzających i odświeżających.

Wartości odżywcze w 100 g ogórków:

• Wartość energetyczna – 15 kcal

• Białko – 0,7 g

• Węglowodany – 3,7 g

• Tłuszcz – 0,1 g

 

Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA



Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!