Śliwki

Zobacz także:Zobacz także:

Można znaleźć informacje mówiące o tym, iż historia śliwek sięga starożytnego Egiptu – jako niezwykle ceniony owoc była ona wkładana do grobów bogatych zmarłych. W grobowcu tybetańskiego architekta Ka archeolodzy znaleźli zapas ususzonych już śliwek – miały one służyć mu jako godziwy posiłek po śmierci.

Jak wyglądają?

Śliwki to najbardziej zróżnicowane owoce pośród owoców pestkowych. Mogą być zielone, żółte, czerwone, fioletowe, granatowe lub nawet brązowe. Zazwyczaj mają słodki smak, lecz mogą bywać także kwaskowate, a owoce mają kształt okrągły lub podłużny.

Do najpopularniejszych w Polsce należą:

– węgierki – podłużne, soczyste, o ciemnofioletowej skórce i zwartym miąższu,

– renklody – żółte, zielone lub czerwone, bardzo słodkie, o zwartym miąższu,

– mirabelki – małe, intensywnie żółte, kwaskowate.

Jak je jeść?

Śliwki doskonale smakują na surowo, lecz nadają się także do wypieków, przetworów oraz dań wytrawnych. Śliwki mogą być także marynowane oraz suszone.

Jakie mają właściwości?

Owoce śliwy stanowią dobre źródło potasu oraz błonnika. Spożywanie śliwek łagodzi zaparcia. Poza tym w śliwkach występuje kwas chloragenowy, który jest silnym przeciwutleniaczem i chroni organizm przed wolnymi rodnikami.

Śliwki suszone nie tylko nie ustępują świeżym w zawartości witamin, ale mają też kilkukrotnie więcej potasu i błonnika.

Jak wybierać?

Świeże śliwki są jędrne i sprężyste. Należy wybierać okazy bez przebarwień, pokryte naturalną, białą szadzią. Powierzchnia owoców powinna być bez skaz i nadgnić.

 

Wartości odżywcze w 100 g owocu:

• Wartość energetyczna – 46 kcal

• Białko – 0,7 g

• Węglowodany – 11,4 g

• Tłuszcz – 0,3 g

 

Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA



Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!