zobacz film Sajgonki z ciasta francuskiego

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj 

  • garnek o średnicy 15 cm
  • wałek
  • ręcznik papierowy

Farsz

Orzechy włoskie i żurawiny drobno siekamy, wrzucamy do miski. Dodajemy cukier trzcinowy i 2 żółtka. Wszystkie składniki mieszamy.

Sajgonki

Ciasto francuskie cienko rozwałkowujemy i kroimy na prostokątne paski. Na każdy pasek nakładamy łyżkę farszu, zwijamy sajgonki. Końce zawiniętych sajgonek smarujemy białkiem i dokładnie sklejamy ciasto tak, by farsz nie wypłynął podczas smażenia. Chłodzimy w lodówce 15-20 minut.

Mleko zagotowujemy, dodajemy posiekaną papryczkę i gotujemy 1-2 minuty. Odcedzamy papryczkę z mleka i gorącym płynem zalewamy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

W garnku o średnicy 15 cm mocno rozgrzewamy olej (do szerszego garnka należy wlać więcej oleju, sajgonki muszą być całkowicie zanurzone podczas smażenia). Smażymy sajgonki na złoty kolor, osuszamy i odsączamy je z tłuszczu na papierowym ręczniku. Serwujemy w towarzystwie sosu czekoladowego z chili w sosjerce. Dekorujemy orzechami, żurawiną i kilkoma listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • wiesia.and.company wiesia.and.company
    3512 dni temu
    Bardzo ciekawe, bardzo. Skorzystam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3517 dni temu
    hmm. Zaskakujące

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!