Sałatka z kapusty po bawarsku
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Szatkujemy kapustę

Kapustę oczyszczamy, usuwamy głąb, a następnie szatkujemy lub kroimy w poprzek na drobne paski. Mieszamy z płaską łyżeczką soli i odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Z boczku usuwamy skórę i, jeśli jest taka potrzeba, kości, a następnie kroimy go w drobną kostkę. Kminek grubo rozcieramy.

Krok 2: Osączamy kapustę

Kapustę delikatnie ugniatamy, a następnie osączamy na sitku i próbujemy. Jeśli jest zbyt słona, płuczemy wodą i ponownie odciskamy.

Krok 3: Przygotowujemy sos

Na patelnię wlewamy łyżkę oleju. Kiedy jest rozgrzany, podsmażamy na nim boczek do zeszklenia. Dodajemy posiekaną cebulę i ponownie podsmażamy. Dolewamy ocet i bulion, dodajemy resztę oleju i doprowadzamy do wrzenia. Całość doprawiamy kminkiem, pieprzem i, jeśli jest to konieczne, odrobiną soli.

Krok 4: Łączymy wszystkie składniki

Kapustę przekładamy do miski, polewamy gorącym sosem i mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na co najmniej 2 godziny lub na całą noc. Przed podaniem sałatkę ponownie doprawiamy do smaku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    203 dni temu
    Olać te wasze surówki żeby zrobić trzeba wydać ok 50 zł

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2384 dni temu
    Nie potrafię doszukać się w przepisie jak zrobić sos. Czy czegoś w nim nie brakuje?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2384 dni temu
    Teraz powinno być wszystko jasne - w kroku 3 znajduje się informacja, dotycząca sosu :)

Kapusta po bawarsku, czyli oryginalna Bayerische Kraut z boczkiem i cebulą

Choć nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, kuchnia naszego zachodniego sąsiada obfituje w mnóstwo oryginalnych smaków, które bez dwóch zdań warto poznać. Zwłaszcza że każdy z landów ma swoje własne, fascynujące tradycje kulinarne. Dzisiaj pragniemy skierować Twój wzrok (smak i węch) na południe – do Bawarii.

Jak możemy przeczytać w popularnych źródłach, Bawaria to największy i najlepiej rozwinięty kraj związkowy Niemiec. Nic dziwnego zatem, że także bawarska kuchnia wybija się na tle reszty. Jakie specjały charakterystyczne dla tego landu rozpalają wyobraźnię i kubki smakowe odkrywców? Oczywiście kiełbaski, zwłaszcza białe śniadaniowe (Weißwurst), czy precle (Brezn).

Bawaria słynie z wielu zróżnicowanych dań mięsnych, w tym rolad z boczku, golonki i przyrządzanych po mistrzowsku podrobów. Jednym z docenianych przez smakoszy specjałów jest wątróbka z jabłkami. Równie ważne w tej lokalnej kuchni niemieckiej są knedle oraz kapusta po bawarsku, czyli oryginalna Bayerische Kraut. I to właśnie przepisem na kapuścianą sałatkę po bawarsku chcemy podzielić się ze wszystkimi sympatykami Kuchni Lidla!

Polecany przez nas przepis na sałatkę bawarską to kwintesencja interesującego nas regionu kulinarnego. W opisywanym daniu białej kapuście towarzyszą m.in. cebula, boczek i kumin. Jeśli zatem chodzi o potrawy z kapustą białą, nasza propozycja powinna zaspokoić oczekiwania poszukiwaczy smaków z tej części Europy.

Przyrządzenie kapusty po bawarsku zajmie Ci niecałe półtorej godziny. Przepis zaliczamy do tych łatwych, a więc odpowiednich nawet dla tych, którzy w kuchni czują się amatorami. Przyjrzyjmy się niektórym punktom przytoczonego przepisu na kapustę po bawarsku. Jeśli do tej pory miałaś lub miałeś jakieś wątpliwości, przybywamy, aby je rozwiać! Przekonaj się, jak przygotować najlepszą kapustę po bawarsku. Gwarantujemy, że pokochasz smaki południowych Niemiec!

Kapusta po bawarsku – przepis na sałatkę

Zgodnie z naszym przepisem na oryginalną sałatkę bawarską w pierwszej kolejności musisz przygotować kapustę. Co to znaczy? Otóż należy starannie ją oczyścić, pozbyć się głąba, a następnie ją pokroić. I tu masz dwie możliwości. Kapustę do oryginalnej sałatki bawarskiej z boczkiem możesz zarówno poszatkować, jak i po prostu pociąć na drobne paski.

Jak poszatkować kapustę do sałatki z boczkiem? Do tego celu wykorzystaj specjalną szatkownicę lub krajalnicę, ręczną lub mechaniczną. Ta pierwsza przypomina nieco nóż, druga jest urządzeniem napędzanym korbką i trzeba przyznać, że stanowi obecnie dość rzadki widok. Podobnie zresztą jak szatkownice elektryczne. Co jednak, jeśli nie posiadasz ani jednej, ani drugiej? Kapustę do białej kapusty z boczkiem i cebulą poszatkujesz również z wykorzystaniem tarki lub ostrego noża z masywną głownią.

Czystą kapustę podziel na ćwiartki i tnij każdą z nich w poprzek. Nie zapominaj, że poszatkowana kapusta musi odpocząć w towarzystwie łyżeczki soli przez godzinę przed dalszym wykorzystaniem. Dopiero po tym czasie możesz ją ugnieść i odsączyć, a następnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Nie zapominaj o kontroli poziomu zasolenia – nie dopuszczaj do tego, by zbyt słona kapusta zepsuła smak sałatki z boczkiem.

Zarówno cebulę, jak i boczek do sałatki trzeba pokroić na drobną kostkę. W związku z tym nie będziesz mieć najmniejszych trudności. W razie czego jednak podpowiadamy, że jeśli zależy Ci na pokrojeniu cebuli w równą kostkę, przetnij ją wzdłuż, a następnie połóż płaską częścią na desce. Pozbądź się czubka i natnij warzywo wzdłuż, zachowując równe odstępy. A potem w poprzek. Gotowe – równe kosteczki są gotowe do dalszych eksperymentów kulinarnych.

Co do boczku – ten musisz pozbawić skóry i tak samo jak cebulę pokroić w kostkę. Teraz możesz zestawić je z innymi składnikami sosu. Powstaje on z połączenia boczku, bulionu, octu i oleju. Po doprawieniu wymienionymi przez nas przyprawami możesz połączyć go z kapustą. Uwaga – pamiętaj, że zanim Twoja biała kapusta z boczkiem i cebulą wyląduje na talerzach gości, musi odpocząć przez przynajmniej kilka godziny. Niech wszystkie składniki nacieszą się swoim towarzystwem i stworzą wyśmienitą kompozycję kulinarną. W tym przypadku zatem cierpliwość naprawdę popłaca!

Czy wiesz już, że ta oryginalną sałatkę bawarską znajdzie się na Twoim stole? Wspaniale! A może masz ochotę dowiedzieć się o kapuście jeszcze czegoś? W takim razie poznaj inne zjawiskowe dania polecane przez Kuchnię Lidla z królową warzyw w roli głównej!

Jakieś podpowiedzi? Miłośnicy kuchni śródziemnomorskiej pokochają szybką kapustę po grecku – z serem feta i mieloną wołowiną – jeśli natomiast gustujesz raczej we wschodnich specjałach, czymś dla Ciebie może okazać się wieprzowina z kapustą po chińsku z ryżem basmati i orzechami nerkowca. Gdy jednak Twój zmysł kulinarny kieruje Cię w stronę rodzimych smaków, koniecznie daj szansę kapuście z grzybami i selerem miodowym według przepisu Karola Okrasy. Za to fani kuchni wegańskiej nie mogą zignorować wegańskiej kapusty faszerowanej Kingi Paruzel!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!