zobacz film Sernik na zimno z malinami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • okrągłą formę o średnicy 18-20 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
  • mikser
  • rękaw cukierniczy

Krok 1: Pieczemy spód

Ciastka kruszymy lub drobno siekamy. Łączymy je z miękkim masłem i wykładamy powstałą masą dno tortownicy. Spód pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C przez 8-10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2: Przygotowujemy masę serową

Żelatynę namaczamy w wodzie. Do dużej miski dodajemy cukier, żółtka i 100 ml śmietanki. Całość mieszamy i umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Masę ubijamy nad parą aż do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie dodajemy namoczoną żelatynę. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści, zdejmujemy miskę znad pary. Do masy dodajemy serek homogenizowany oraz serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. W wysokim naczyniu ubijamy na sztywno pozostałe 300 ml śmietanki. Do wystudzonej masy stopniowo dodajemy ubitą śmietankę, pozostawiając ⅓ do dekoracji. Następnie dodajemy pokruszone ciasteczka Neo. Na upieczony spód na przemian, warstwami wylewamy masę i układamy maliny. Sernik wkładamy do lodówki na około 2 godziny do zestalenia.

Krok 3: Dekorujemy sernik

Sernik smarujemy ubitą śmietanką. Resztę ubitej śmietanki przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy na wierzch. Sernik dekorujemy ciasteczkami Neo, malinami i świeżymi ziołami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (26)

Avatar
  • Gość Gość
    286 dni temu
    W przepisie serek waniliowy, a Paweł daje naturalny. W końcu jaki ma być?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    284 dni temu
    Faktycznie należy wykorzystać serek naturalny. Dziękujemy za zwrócenie uwagi, pracujemy nad poprawieniem przepisu :)
  • Magdalena Magdalena
    1223 dni temu
    Mój 8-latek znalazł ten przepis, pomogłam mu go zrobić. Aktualnie wylądował w lodówce, by się schłodzić na dwie godziny, ale już się doczekać nie mogę efektu końcowego. Jeśli co najmniej tak smakuje, jak wygląda, to prędko do Was wrócimy. Ostatnio robiliśmy Pajęczynkę przepisu cudnego Pawła - ciasto dyniowo-marchewkowe - obłędnie przepyszne. Dziękujemy za genialne inspiracje.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1666 dni temu
    Robiłam te ciasto tydzień temu na przyjęcie. To był zdecydowanie hit imprezy. Jest przepyszne. Oprócz malin wykorzystałam też borówkę i jagody.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1666 dni temu
    Z borówkami i jagodami musiało pysznie smakować! :)
  • Piotr Piotr
    1745 dni temu
    chciałbym ciasto na urodzinowe

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1745 dni temu
    Piotrze, tutaj znajdziesz wszystkie przepisy na torty :) https://kuchnialidla.pl/przepisy/ciastka/torty
  • Dominika Dominika
    1764 dni temu
    Zamierzam zrobić ten sernik w weekend. Mam tylko pytanie: czy można zastąpić maliny truskawkami? (zamiana owoców jest tylko z racji sezonu truskawkowego ;)) Czy to nie wpłynie na konsystencję sernika?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1761 dni temu
    Dominiko, możesz użyć truskawek :)
  • Dominika Dominika
    1757 dni temu
    Dziękuję za odpowiedź ;) Zrobiłam jeszcze inaczej: miałam wypestkowane wiśnie w słoiku z zeszłego lata i zrobilam z nimi - było przepyszne! Na pewno powrócę do tego przepisu jeszcze nie raz :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1757 dni temu
    Właśnie za to kochamy przetwory! Cieszymy się, że przepis Pawła przypadł Ci do gustu :)
  • Gość Gość
    2079 dni temu
    Czym zastąpić serek homogenizowany naturalny??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2079 dni temu
    W tym przepisie rekomendujemy jednak użycie serka homogenizowanego. Można go wprawdzie zastąpić gęstym jogurtem naturalnym, ale taka zamiana sprawi, że sernik będzie bardziej kwaśny w smaku. Wśród przepisów Pawła Małeckiego znajdziesz serniki na zimno, w których nie wykorzystuje się serka homogenizowanego-może któryś z nich przypadnie Ci do gustu? :) https://kuchnialidla.pl/jogurtowy-sernik-na-zimno
  • Gość Gość
    1839 dni temu
    Zapewne trzy razy zmielonym z cukrem twarogiem 🙂
  • Gość Gość
    2231 dni temu
    Córka zrobiła - jest pyszny - zamiast malin świeżych, dała konfiturę z malin :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2230 dni temu
    Brzmi pysznie! :)
  • Gość Gość
    2237 dni temu
    Czy zamiast żelatyny można dodać jakoś galaretke?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2237 dni temu
    Nie polecamy takiej zamiany :)
  • Gość Gość
    2241 dni temu
    Czy zamiast serka homogenizowanego moge dodac np ricotte?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2241 dni temu
    tak :)
  • Gość Gość
    2287 dni temu
    Ola Przez nieuwagę kupiłam serek homogenizowany o smaku waniliowym. Mam nadzieję, że ta zamiana nie wpłynie znacząco na smak. Gdy sernik zestali się opiszę wrażenia smakowe.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2292 dni temu
    SERNIK na zimno z malinami wygladal tak pieknie na obrazku. Ale jak zobaczylam ze zelatyna jest dodana to juz podziekowalam. Sernik na zimno z serka homogenizowanego to tez nie ciekawy pomysl. Trudno...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2292 dni temu
    Czy wyjdzie taki sam tylko bez ciasteczek NEO?? Bo większość mojej rodzinny ich nie lubi, a bardzo bym chciała zrobić taki sernik tylko bez nich.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2287 dni temu
    Oczywiście, nie wyjdzie taki sam ponieważ nie będzie jednego z podstawowych składników sernika.

  • 2296 dni temu
    Ola Witam, czy maliny mogą być mrożone?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2296 dni temu
    Olu, musiałabyś rozmrozić maliny wcześniej i dobrze je odsączyć z nadmiaru wody i soku.

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!