
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 stopni.
Ciasteczka rozdrobnij za pomocą miksera, bądź zetrzyj na tarce na drobny piasek, a następnie połącz je z roztopionym masłem. Powstałą masę wyłóż spód tortownicy, a następnie całość włóż do lodówki.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odrobinę wystudź. Wymieszaj dokładnie twaróg z mascarpone. Mieszając, wbijaj kolejno po jednym jajku do masy. Następnie dodaj mleko skondensowane, stopioną białą czekoladę oraz wanilię.
Masę serową wylej na uprzednio schłodzony spód. Sernik piecz przez pierwsze 30 minut w temperaturze 180, a przez następną godzinę piecz w temp. 140 stopni (lub w razie potrzeby dłużej). Sernik będzie odpowiednio upieczony, kiedy środek będzie odrobinę luźny, natomiast brzegi będą ścięte.
Wyciągnij sernik z piekarnika, wystudź i wsadź do lodówki na całą noc. Nie należy zdejmować obręczy sernika przed schłodzeniem w lodówce, ponieważ dopiero w niej nabiera on odpowiedniej konsystencji i gęstnieje.
Polewę można wykonać podczas pieczenia sernika i przechować ją w lodówce do następnego dnia, kiedy będzie można pokryć nią sernik, bądź przygotować bezpośrednio przed dekoracją. Można również polewę umieścić w serniku, wylewając ją pomiędzy dwie równe warstwy masy serowej.
Mrożone maliny umieść w rondelku i postaw na średnim ogniu. Podgrzewaj tak długo, aż się rozmrożą. Następnie rondel zdejmij z ognia i zmiksuj maliny. Powstałe puree przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się pestek. Odmierz 3/4 szklanki puree i umieść w miseczkę zawieszonej na rondelku z gotującą się na małym ogniu wodą. Dodaj jajka z cukrem i dokładnie rozmieszaj widelcem. Następnie dodaj pokrojone w kostkę masło. Masa pod wpływem gotującej się w rondlu wody będzie stopniowo gęstniała, należy ją przez cały czas mieszać. Nie można przyspieszać tego procesu poprzez zwiększanie ognia, ponieważ może to doprowadzić do powstania grudek. Po zgęstnieniu kremu miseczkę zdejmujemy z ognia i studzimy. Po wystudzeniu polewę wylewamy na sernik oraz dekorujemy pozostałymi malinami.
Przez cały czas sernik przechowujemy w lodówce. Przed podaniem sernik należy wcześniej wyciągnąć z lodówki, aby jego smak był bardziej wyrazisty.
Smacznego!
Komentarze (0)