Dorsz

Dorsz atlantycki może osiągnąć długość 2 m, natomiast bałtycki – do 1,3 m. Zwykle waga ryby wynosi 0,8-2 kg, ale zdarzają się okazy ważące 40 kg. W 1953 roku odkryto osobnika, który ważył aż 96 kg! Dorsz jest rybą, która rośnie całe życie, więc jej wielkość zależy tak naprawdę od wieku. Może dożyć nawet 20 lat. Swoją drogą, ciekawe, czy mięso takiego 20-latka jest równie smaczne co mięso młodszych dorszy?

Dorsz – co to za ryba?

Dorsz to drapieżna ryba morska odławiana w chłodnych akwenach, przedstawiciel rodziny dorszowatych. Ten wędrowny gatunek spotkać można w północnej części Oceanu Atlantyckiego, żyje też w morzach północnej Europy. Pływa w odległości kilkuset metrów od brzegu na bardzo dużych głębokościach.

Jak wygląda dorsz?

Ciekawostką jest to, że dorsz zmienia kolor w zależności od miejsca osiedlenia. Na bokach i grzbiecie ma marmurkowy wzorek w kolorach: oliwkowym, szarym i beżowym z czerwonymi plamkami. Ciało ryby jest wydłużone. Rybę tę wyróżnia to, że poza płetwami ogonową, piersiową i brzuszną ma także trzy płetwy grzbietowe i dwie odbytowe. Dorsz ma także charakterystyczne wargi – dolna jest mniejsza od górnej, ma też wąsik – jest on organem zmysłu. Mięso dorsza jest koloru białego.

Dorsz bałtycki a atlantycki

Dorsz bałtycki nazywany pomuchlą to podgatunek dorsza atlantyckiego, którego z kolei nazywa się po prostu dorszem lub wątłuszem. Dorsz bałtycki ma delikatniejsze, lepsze mięso i więcej wartości odżywczych.

Jakie wartości odżywcze ma dorsz?

Dorsza bez wątpienia warto jeść, to nie tylko smaczna, ale i zdrowa ryba! Zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, witaminę B6, wapń i fosfor. Pokrywa zapotrzebowanie na białko – prawie w 40%! – a także na selen.

Ile kalorii ma dorsz?

W zależności od tego, jak przyrządzimy dorsza, 100 g mięsa ma odpowiednio:

  • 91 kalorii (dorsz surowy),

  • 137 kalorii (filet z dorsza smażony w mące),

  • 107 kalorii (dorsz pieczony),

  • 94 kalorie (dorsz wędzony).

Jak przyrządzić dorsza?

Dorsza możesz oczywiście usmażyć, upiec w folii lub zgrillować. Jest to także ryba idealna do wędzenia. Ze względu na neutralny smak mięsa możesz dodać dorsza do różnych past. Będzie także świetny do zupy rybnej. Pamiętaj jednak, że przy obróbce w wysokich temperaturach może on tracić wartości odżywcze – zawarte w rybie kwasy omega-3 i omega-6 ulegają rozpadowi.

Gdzie dorsz ma polędwicę?

Polędwica to mięsień wzdłuż grzbietu dorsza. Jeśli mamy do czynienia z filetem – jest to górna, grubsza część.

Kulinarne porady:

Dlaczego dorsz się rozpada?

Dotyczy to głównie mrożonych filetów. Powód pierwszy może być taki, że ryba jest stara. Drugim może być niewystarczające rozmrożenie i duża ilość wody w filecie. Dorsza należy rozmrażać dość długo, a następnie osuszyć na papierowym ręczniku. Smażyć rybę należy na bardzo rozgrzanym tłuszczu.

Dlaczego dorsz jest twardy?

Dorsz będzie twardy i gumowaty, jeśli temperatura patelni będzie za niska. Smaży się wtedy za długo, właściwie zaczyna się gotować, a w efekcie jest nie do zjedzenia.

10 najlepszych przepisów na dorsza!

 

Przeczytaj więcej

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram