Indyk

Dlaczego indyk na Święto Dziękczynienia?

Czy wiesz, że w Święto Dziękczynienia zjada się kilkadziesiąt milionów indyków? A skąd właściwie wziął się ten zwyczaj? Otóż to ruchome święto oryginalnie nazywa się Thanksgiving. Amerykanie obchodzą je zawsze w czwarty czwartek listopada. Biesiadnicy spotykają się przy pieczonym indyku na pamiątkę pierwszego Dziękczynienia z 1621 r., które miało miejsce w kolonii Plymouth w Ameryce Północnej. Wówczas nowi osadnicy tych terenów – uciekający przed prześladowaniami separatyści angielscy – dziękowali ludności indiańskiej, która pomogła im przetrwać najcięższe chwile. Bardzo prawdopodobne, że jedli wtedy indyka.

Indyk – wartości odżywcze

Jeśli chcesz jeść zdrowe mięso – wybierz indyka. Zawiera on dużo białka, witaminy z grupy B, cynk, magnez i selen. Ma pozytywne działanie na układ nerwowy, ładną skórę. Indycze mięso zawiera też tryptofan. Składnik ten wpływa na produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Dzięki niemu mamy dobry nastrój. Mięso z indyka zawiera najmniej cholesterolu spośród wszystkich mięs. Dlatego ten rodzaj polecany jest osobom z chorobami układu krążenia. Mięso z indyka powinno zaleźć się również w diecie dzieci ze względu na wartości odżywcze i lekkostrawność.

Ile kalorii ma indyk?

Mięso z indyka jest lekkostrawne i delikatne. Jego kaloryczność zależy od tego, którą część indyka wybierzemy i w jaki sposób przyrządzimy danie. Jeśli jesteś na diecie lub liczysz kalorie – wybieraj piersi, gdyż są one najchudsze. 100 g piersi z indyka to ok. 83 kalorii.

Ile białka ma mięso z indyka?

Mięso z indyka chętnie jadają sportowcy i osoby aktywne ze względu na dużą zawartość pełnowartościowego białka. 100-gramowa porcja mięsa zawiera aż 19 g białka.

Gdzie indyk ma polędwicę?

Polędwica jest częścią piersi z indyka. Jest delikatniejsza niż mięso z piersi indyczej.

Gdzie indyk ma golonkę?

Golonka to nic innego jak podudzie indyka. Mięso jest chudsze i zdrowsze od golonki wieprzowej.

Jak przyrządzić indyka?

Mięso indycze nie lubi długiego gotowania czy duszenia. Staje się wtedy przesuszone i niesmaczne. Sznycle smaż więc krótko na mocno rozgrzanej patelni.

Mięso z indyka można podawać na wiele sposobów i z wieloma dodatkami. Znamy indyka pieczonego, faszerowanego, golonkę z indyka, filety z grilla, pulpety z mięsa mielonego i inne. Podajemy go z sosami, surówkami, ziemniakami, ale i ryżem czy kaszą. Pieczone lub grillowane delikatne mięso można także dodać do kanapek czy świeżych sałatek.

10 najlepszych przepisów na dania z indyka:

Jakie przyprawy pasują do mięsa z indyka?

Indyka przyprawimy rozmarynem lub majerankiem. W zależności od charakteru potrawy możemy dodać słodką paprykę, chili, curry lub cynamon.

Przeczytaj więcej

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram