Kaczka

Kaczka o wielu smakach

Jedną z najpopularniejszych chyba kaczek w Polsce jest Kaczka Dziwaczka z wiersza Jana Brzechwy. Ale my nie będziemy tu recytować wierszy, choć kaczka będzie nam towarzyszyć dłuższą chwilę. Kaczka pieczona, faszerowana i gotowana. Kaczka nadziewana, marynowana, soczysta. Kaczka w pomarańczach, w pięciu wersjach smakowych, a nawet w buraczkach. I miejmy nadzieję, że żadna z nich nie zamieni się nam w zająca ;)

Czy mięso z kaczki jest zdrowe?

Drób na pewno jest zdrowszy niż czerwone mięso. Kaczka nie jest tak popularna jak mięso z kurczaka czy indyka. Wydaje się jednak, że przeżywa teraz renesans i wraca na nasze stoły. Coraz łatwiej znaleźć ją w sklepach. Jest bardziej tłusta i kaloryczna od kurczaka. Zawiera witaminy z grupy B, fosfor, dużo białka i żelazo. Nie trzeba z niej rezygnować, ale też nie przesadzać i nie jeść jej zbyt często – zaleca się spożycie nie więcej niż 500 g mięsa tygodniowo.

Jak przyrządzić kaczkę?

Są setki sposobów przyrządzania kaczki. Jej wykwintne mięso sprawia, że potrawami z niej delektujemy się często podczas świąt. Zwykle jest to kaczka pieczona np. z jabłkami, pomarańczami lub nadziewana farszem np. z wątróbki. Może być duszona lub smażona.

Mięso z kaczki pasuje zarówno do słonych, jak i słodkich dodatków. Stąd też kaczka przyrządzana jest często z jabłkami, pomarańczami, śliwkami, warzywami czy grzybami. Na co dzień częściej jemy piersi z kaczki, które przygotowuje się też znacznie szybciej.

Jak wyluzować kaczkę?

Podobno największym wyczynem przy przygotowaniu faszerowanej kaczki jest umiejętne jej wyluzowanie. Nie jest to faktycznie takie proste, ale ćwiczenie czyni mistrza. Luzowanie kaczki polega na usunięciu kości z surowego mięsa. Należy zrobić to za pomocą noża i własnych rąk. Uważać trzeba przy tym, żeby nie przedziurawić delikatnej skóry.

Jak zamarynować kaczkę?

Przed pieczeniem kaczkę warto zamarynować. Jest wiele przepisów na marynaty. Mogą być na bazie miodu, wina lub soku pomarańczowego. Przyprawisz je czosnkiem, majerankiem, jałowcem, goździkami czy rozmarynem. Kaczka powinna się marynować co najmniej całą noc.

Jak upiec kaczkę w całości?

Aby upiec kaczkę, musimy ją najpierw rozmrozić – jeśli kupiliśmy zamrożoną, a tak najczęściej jest. Rozmrażamy ją w lodówce przez kilka lub kilkanaście godzin, w zależności od jej wagi. Najprostszy sposób pieczenia kaczki w całości polega na natarciu jej dokładnie czosnkiem – z wierzchu i od środka. Przygotowujemy też pastę, którą natrzemy ją w następnym etapie. Mieszamy oliwę, sól, majeranek i paprykę i gotowe! Do środka kaczki wkładamy jeszcze czosnek oraz łyżkę masła i tak przygotowaną kaczkę wkładamy w brytfance na ok. 3 godziny do lodówki. Następnie pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku ok. 2 godzin.

Ile piecze się kaczka?

Przyjmuje się, że 2-kilogramowa tuszka powinna się upiec w ciągu 2 godzin w piekarniku rozgrzanym do około 180-200°C. Oczywiście na czas przygotowania kaczki wpływa sposób jej przygotowania – rodzaj marynaty, czy ją nadziewamy itp. Jeśli chcesz sięgnąć po sprawdzony przepis, zapraszamy do skorzystania z przepisów Kuchni Lidla na:

Jak upiec kaczkę, aby była soczysta?

Dobrze zamarynowana kaczka powinna być po upieczeniu soczysta. Zaleca się jednak w drugiej godzinie pieczenia polewać ją dodatkowo wodą lub sosem, który powstaje w brytfance.

Jak przyrządzić kaczkę w kawałkach?

Kaczkę można również przyrządzić w kawałkach. Przygotowanie takiego obiadu będzie znacznie szybsze, choć żeby nasze kacze nogi czy piersi były soczyste i miękkie, trzeba pamiętać o czasie przeznaczonym na marynowanie (około 2-3 godzin w lodówce, można też marynować całą noc). Części kaczki smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku.

Sprawdź przepisy na kaczkę!

Przeczytaj więcejUkryj tekst

Przepisy

zobacz więcej przepisów

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!