Kasza gryczana

Kasza gryczana jak wino

I nie chodzi tu bynajmniej o to, że im starsza, tym lepsza, ale o to, że ma podobne jak wino właściwości. Jeśli więc z różnych przyczyn nie możesz napić się wina, zjedz kaszę. Co takiego interesującego jest w kaszy? Spójrzmy!

Czy kasza gryczana jest zbożem?

W odróżnieniu od innych kasz, np. jęczmiennej czy manny, kasza gryczana nie należy do zbóż. Jest owocem rozsławionej choćby przez Mickiewicza w „Panu Tadeuszu” gryki – na kartach lektury „jak śnieg białej”, w rzeczywistości czasem też różowej. Gryka kwitnie w lipcu i sierpniu. Wielkie jej pola spotykane są głównie na Lubelszczyźnie.

Ile kalorii ma kasza gryczana?

Kasza gryczana ma dość dużo kalorii: 336 w 100 g. 100 g ugotowanej kaszy to jednak już tylko ok. 90 kalorii – ze względu na zwiększanie objętości podczas gotowania. Jest jednak zalecana w diecie odchudzającej ze względu na dużą zawartość błonnika. Dobra wiadomość dla osób na diecie bezglutenowej: kasza gryczana nie zawiera glutenu, możecie więc spokojnie włączyć ją do swojego menu. Ma także niski indeks glikemiczny, co z kolei ucieszy osoby chore na cukrzycę.

Czy kasza gryczana jest zdrowa?

Kasza jest świetną alternatywą obiadową dla ziemniaków, które tak często goszczą na naszych stołach. Dodatkowo jedzenie jej przynosi organizmowi wiele korzyści, np.:

  • zawarty w kaszy magnez wspomaga pracę mięśni i mózgu;
  • dzięki zawartości żelaza kasza polecana jest kobietom planującym dziecko, kobietom w ciąży lub wegetarianom, weganom oraz osobom cierpiącym na niedokrwistość;
  • dzięki magnezowi kasza pomaga w leczeniu niepłodności i łysienia u mężczyzn, a także łagodzi objawy stresu – polecana osobom pracującym i żyjącym w ciągłym napięciu i tym, które mają problem z bezsennością;
  • zawarte w kaszy rutyna i kwercetyna dobrze wpływają na układ krwionośny.

Komu nie poleca się jedzenia kaszy gryczanej?

Kasza gryczana ma wiele wartości odżywczych, nie jest jednak dla wszystkich. Nie zaleca się spożywania kaszy osobom z chorobą wrzodową.  

Kasza gryczana palona, niepalona, biała – czyli jaka?

Spotykamy kaszę gryczaną niepaloną (zwykłą lub białą) o odcieniu zielonkawym i paloną – prażona jest ciemniejsza. Ta druga podczas prażenia traci część witamin. Jest jednak bardziej wyrazista w smaku. Ze zmielonej kaszy białej lub prażonej otrzymuje się mąkę gryczaną.

Trzecim rodzajem kaszy gryczanej jest drobna kasza krakowska, mylona czasem z kaszą jęczmienną. Anna Jagiellonka – żona Stefana Batorego – kazała ją sobie sprowadzić niegdyś z Krakowa na Mazowsze – stąd jej nazwa. Kaszę tę można jeść także na słodko.

Kasza gryczana – jak gotować?

Kaszę gryczaną łatwo rozgotować. Żeby tego uniknąć, polecamy gotować ją zawsze na sypko.

Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko?

Na sypko, czyli tak, by wody było w sam raz, nie za dużo i nie za mało. Kasza powinna całą wchłonąć podczas gotowania i jednocześnie zmięknąć. Do wody możesz dodać łyżkę oleju, aby ziarenka się nie posklejały.

Kasza gryczana – ile gotować?

Gotowanie trwa 5-7 minut. Potem garnek zawijamy w koc i odstawiamy na pół godziny, aby kasza doszła.

Jak ugotować kaszę gryczaną niepaloną?

Kaszę gryczaną niepaloną przed gotowaniem dokładnie płuczemy i zalewamy wodą. Następnie gotujemy na małym ogniu przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie garnek zestawiamy z palnika, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby kasza wchłonęła resztę wody i „odpoczęła”.

Kasza gryczana biała – jak gotować?

Kaszę gryczaną białą, tak jak jej inne rodzaje, przed gotowaniem należy dobrze wypłukać. Następnie zalewamy ją wodą i gotujemy pod przykryciem przez ok. 7 minut, do momentu aż kasza zmięknie. Podczas gotowania kaszy nie należy mieszać, ponieważ będziemy musieli robić to już do samego końca – w przeciwnym wypadku kasza się przypali.

Co zrobić z kaszą gryczaną?

Możemy podawać ją do dań mięsnych, ryb, sosów, ale także z grillowanymi warzywami. Doskonale smakują placki z kaszy i cukinii. Kaszą gryczaną można również faszerować pierogi. Miłośników słodkich smaków z pewnością zaskoczą serniczki z kaszy czy ciasto gryczane. Gryka świetnie się sprawdza również jako chrupiący bezglutenowy spód serników!

Przeczytaj więcej

Przepisy

zobacz więcej przepisów

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram