Pstrąg
Nie ma wielu kalorii, a za to całą moc właściwości odżywczych. Sprawdź, dlaczego warto zaprzyjaźnić się z pstrągiem i wprowadzić go do swojego menu!
Pstrąg – co to za ryba?
Pstrąg to ryba z rodziny łososiowatych. Lubi wody słodkie o bystrym prądzie. Występuje zwłaszcza w górnych odcinkach rzek. Jest rybą bardzo chętnie hodowaną.
Pstrąg łososiowy – co to za ryba?
Pstrąg łososiowy – tak potocznie nazywa się pstrąga tęczowego. Jest to ryba z rodziny łososiowatych. Charakteryzuje się różową lub czerwonawą wstęgą wzdłuż boku. Kolor mięsa przypomina inną rybę – łososia, stąd taki jego przydomek.
Jakie wartości odżywcze ma pstrąg?
Jeśli nie ma pstrąga w Twoim codziennym jadłospisie, czas to zmienić! Ryba ta ma same zalety: bardzo mało kalorii i dużo wartości odżywczych. Pstrąg jest źródłem łatwo przyswajalnego przez organizm człowieka białka. Jest go w pstrągu prawie tyle, ile w mięsie. Ryba ta pomaga chorym na niedokrwistość. Wpływa też doskonale na nasz układ nerwowy – warto ją jeść w stanach stresu i depresji. Pstrąg zawiera także wiele witamin (z grupy A, B, D i E) oraz kwasy omega-3. Jest też pełen drogocennych minerałów, takich jak: magnez, fosfor, selen, wapń, żelazo czy potas.
Ile kalorii ma pstrąg wędzony?
100 g pstrąga wędzonego to 147 kalorii.
Ile kalorii ma pstrąg pieczony w folii?
100 g pstrąga pieczonego w folii to 130 kalorii.
Jak przygotować pstrąga?
Pstrąg to jedna z bardziej lubianych ryb. Głównie króluje na grillu, podawany np. z czosnkowym masłem. Ale można go też przyrządzić w domu, usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Będzie wspaniałym bohaterem naszego obiadu, z młodymi ziemniakami, frytkami z batatów, a może kaszą. Doskonałe będą do niego wszelkiego rodzaju sałatki. Podczas świąt ryba ta często przyrządzana jest w galarecie. Osoby, które dbają o linię, są sympatykami pstrąga na parze. Danie jest szybkie, a przede wszystkim niskokaloryczne. Jedno się nie zmienia: pstrąg pod każdą postacią smakuje wyśmienicie!
Jak przyprawić pstrąga?
Pstrąga przed pieczeniem można natrzeć ziołami: tymiankiem, szałwią, bazylią. Używa się do niego również świeżej natki pietruszki, koperku i czosnku. Niezastąpiona, jak do każdej ryby, będzie cytryna. Oczywiście zawsze sól i pieprz.
Ile piec pstrąga?
Pstrąga pieczemy w 180°C przez około 20 minut. Przepisy na pieczonego pstrąga znajdziesz tutaj.
Ile minut piec pstrąga w folii?
Pstrąga w folii pieczemy 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-190°C.
Ile minut gotować pstrąga na parze?
Pstrąga na parze przygotowujemy ok. 20 minut.
Jak podawać wędzonego pstrąga?
Pstrąg to ryba, która świetnie smakuje także uwędzona. Można ją w takiej formie podawać do zdrowych kanapek, sałatek czy użyć do zrobienia pasty rybnej.
Sprawdź nasze przepisy z wędzonym pstrągiem, np.:
Przepisy
Filet z pstrąga w sosie holenderskim (miętowym) ze szparagami w szynce
Letni, pachnący miętą przepis, dzięki któremu nauczysz się, jak przygotowywać pieczone szparagi.

Smażony filecik z pstrąga ze szpinakiem z ziemniaczanym purée
Ryby to samo zdrowie, a dzięki temu przepisowi to także wyjątkowy smak. Tak przyrządzony pstrąg jest wyśmienity.

Pstrąg w papilotach z czosnkowymi ziemniakami
Sezon grillowy czas zacząć! Zobacz, jak przygotować pstrąga otulonego boczkiem z dodatkiem grillowanej kapusty kiszonej i ziemniaków!

Naleśniki z pstrągiem i gruszką
Zobacz, jak przygotować naleśniki z dodatkiem gruszki i wędzonego pstrąga. Smakują wyśmienicie!

Pomidorowy pstrąg z imbirem
Delikatna ryba połączona z intensywnym smakiem pasty pomidorowo-paprykowej z imbirem, podana ze świeżą kolendrą.

Pieczony pstrąg w pomidorach i oliwkach
Upieczony w całości pstrąg, wypełniony aromatyczną pastą pomidorowo-oliwkową o wyraźnej nucie bazylii – smakuje wybornie!
