Śledź

Śledź w czasach PRL-u

Czym byłaby kuchnia polska bez tradycyjnego śledzia? Ryba ta, znana od dawien dawna, kiedyś była częściej spożywana ze względu na to, że ludzie bardziej rygorystycznie przestrzegali postu. Ale również dlatego, że inne ryby nie były tak dostępne jak dzisiaj.

Zdrowy i smaczny śledź w czasach PRL-u zyskał niezbyt dobrą sławę. Kojarzony jest bowiem z wigilijnymi spotkaniami pracowniczymi, na których był podawany do wódki. Spotkania te nazywano śledzikiem, a podczas nich raczej nie wylewano za kołnierz.

Jakie są rodzaje śledzia?

Śledź jest tłustą rybą z rodziny śledziowatych. Wyróżniamy m.in. śledzia oceanicznego i jego podgatunek – śledzia bałtyckiego, a także pacyficznego, obłego czy patagońskiego.

Jakie wartości odżywcze ma śledź?

Śledź to bardzo zdrowa ryba, więc jeśli chcesz cieszyć się dobrym zdrowiem, uwzględnij go w swojej diecie. Ryba ta przede wszystkim zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które:

  • zwiększają metabolizm, sprawiają też, że szybciej spalasz tkankę tłuszczową,
  • przeciwdziałają nowotworom,
  • przeciwdziałają zakrzepom krwi,
  • poprawiają pracę mózgu,
  • mają działanie antydepresyjne,
  • wpływają dobrze na skórę.

Jakie witaminy i składniki mineralne ma śledź?

Ponadto śledź zawiera witaminy D (dobrze działa na nasze kości, ale i na samopoczucie), A, E oraz witaminy z grupy B, np. B12 (zapobiega niedokrwistości). Ryba zawiera także składniki mineralne, jak jod, selen, fosfor, potas i cynk.

Śledzie a serotonina

Gdy jesz śledzie, Twój organizm wytwarza większe ilości hormonu szczęścia, czyli serotoniny. Może być więc wspaniałym – bo o wiele zdrowszym – zamiennikiem czekolady.

Poczucie szczęścia i zadowolenia bez dodatkowej tkanki tłuszczowej jak widać jest możliwe!

Ile kalorii ma śledź?

Śledź jest rybą tłustą, ale kalorii ma stosunkowo niewiele: w 100 g świeżego śledzia jest ich ok. 160. Jednak śledzie zazwyczaj spożywamy po obróbce – smażone, marynowane, w occie, śmietanie. Dodatki oraz sposób przygotowania wpływają na kaloryczność ryby.

Ile kalorii ma śledź w occie?

Śledzie w occie rozsławione zostały w Prusach przez Johanna Wiechmanna, którego uważa się za pomysłodawcę przyrządzania śledzia w takiej zalewie. Podwójne filety w zalewie octowej z dodatkiem oleju i przypraw nazwano na cześć kanclerza Bismarcka i pod taką nazwą możemy je kupić i dziś. W octowej zalewie przygotowuje się również rolmopsy – są to pojedyncze filety w zalewie z octu i soli. Tak przygotowane śledzie mają około 170 kcal w 100 g.

Ile kalorii mają śledzie w oleju?

Śledzie w oleju są podstawowym składnikiem różnych dań. Wystarczą świeże płaty śledziowe, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i oczywiście olej! Jednak olej sprawia, że śledź dostarczy nam już znacznie więcej kalorii – ok. 304 w 100 g.

Ile kalorii mają śledzie w solance?

W delikatnej solance zazwyczaj konserwuje się młode, poławiane na wiosnę matiasy. 100-gramowy śledź w solance ma 217 kcal.

Ile kalorii ma śledź smażony?

Na naszych stołach najczęściej goszczą śledzie w śmietanie, w zalewach, marynatach. Równie smacznym sposobem przyrządzenia świeżych płatów jest ich usmażenie. 100 g smażonych płatów śledzia to 222 kcal.

Ile kalorii ma śledź w śmietanie?

Najbardziej kalorycznym daniem ze śledziem w roli głównej jest śledź w śmietanie. Do kwaśnej śmietany dodajemy starte jabłko, doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie można dodać cebulkę albo chrzan. Tutaj na 100 g przypada 320 kcal.

Śledź przy odchudzaniu?

Ponieważ śledź jest źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka, warto uwzględnić go w diecie odchudzającej. Ryba ta zawiera także potas wspomagający odchudzanie przez usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Pamiętać trzeba jednak, by za każdym razem pozbyć się z ryby nadmiaru soli.

Jak przyrządzić śledzia?

Możliwości przygotowania śledzia jest, wydawałoby się, nieskończenie wiele. Począwszy od śledzia w oleju, w occie czy w zalewie, poprzez śledzia w śmietanie, śledzia pod pierzynką czy po kaszubsku, aż po śledzia z curry czy z jabłkiem. Śledzie można smażyć, piec i marynować.

W naszych sklepach jest duży wybór śledzi – świeże płaty, filety w oleju lub occie, w kawałkach, z różnymi dodatkami. Są w małych opakowaniach, dzięki czemu mogą stanowić pożywną przekąskę w ciągu dnia.

Wypróbuj sprawdzone przepisy:

Co to są matiasy?

Matiasy to młode śledzie, które przez długi czas są moczone w beczkach z solanką. Wszystko po to, by można było dłużej je przechowywać. Ta metoda konserwacji sprawia, że śledź jest bardzo słony. Przed przygotowaniem trzeba więc go wymoczyć, aby pozbyć się nadmiaru soli. Moczy się go w mleku, w wodzie lub w wodzie na zmianę z wodą z octem.

Wypróbuj przepisy z wykorzystaniem matiasów, między innymi na:

Przeczytaj więcejUkryj tekst

Przepisy

zobacz więcej przepisów

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!