Śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • ręcznik papierowy
  • blaszkę
  • papier do pieczenia
  • rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg)

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ

Rodzynki namocz w białym wytrawnym winie.LEDZIE W BOCZKU

Śledzie myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, oczyszczamy (sprawdzamy, czy nie mają struny grzbietowej, jeśli mają, wycinamy ją). Każdy płat doprawiamy pieprzem i owijamy na całej długości plastrem boczku. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 2 minut. Następnie obsmażamy na oleju na złoty kolor.

PRAŻONA CEBULKA

Pokrojone w grube piórka dymki dusimy na patelni z odrobiną oleju, dodajemy niewielką ilość wody. Gdy dymka stanie się miękka, dodajemy namoczone w białym wytrwanym winie rodzynki i pokrojone w paski suszone śliwki. Doprawiamy octem i startą skórką z cytryny, na sam koniec dodajemy jabłko pokrojone w kostkę o wielkości 1x1 cm.

PROPOZYCJA PODANIA

Podajemy z opieczonymi kromkami ciemnego chleba.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!