zobacz film Śledzie pod pierzynką

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej

Ziemniaki i marchewki umyj, obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Buraki ugotuj i po przestygnięciu obierz.

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

KROK 1: Płuczemy śledzie

Śledzie moczymy w wodzie wymieszanej z mlekiem. Płyn zmieniamy 3 razy, aby pozbyć się nadmiaru zalewy solnej. Śledzie odcedzamy i kroimy w paski.

KROK 2: Przygotowujemy sos

Jogurt mieszamy z majonezem.

KROK 3: Układamy warstwy sałatki

Śledzie układamy na dnie szklanej miski. Skrapiamy je olejem lnianym, oprószamy pieprzem i posypujemy cebulą pokrojoną w piórka. Przykrywamy sosem. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy w misce. Przykrywamy sosem. Układamy ugotowaną startą marchewkę. Przykrywamy sosem. Układamy ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę. Przykrywamy warstwą sosu. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i układamy w misce. Przykrywamy sosem. Wykładamy ugotowane starte burak i ostatnią porcję sosu. Wierzch posypujemy jajkami pokrojonymi w kosteczkę.

KROK 4: Dekorujemy

Sałatkę wstawiamy na noc do lodówki, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem dekorujemy szczypiorkiem.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Angelika Angelika
    515 dni temu
    Czy zamiast oleju lnianego może być oliwa z oliwek np?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    515 dni temu
    W oleju lnianym można wyczuć delikatny rybny smak, dlatego tak idealnie pasuje do tego dania. Oczywiście możesz użyć oliwy i śledzie nadal powinny być smaczne, jednak polecamy wybrać oliwę o dość neutralnym smaku.
  • Gość Gość
    1578 dni temu
    To jest raczej wolna oranżacja....

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1578 dni temu
    Jak to w kuchni bywa :)

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!