Słoneczna tarta brzoskwiniowa
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Kruche ciasto

Mąkę przesiewamy przez sito na deskę lub do dużej miski. Zimne masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki wraz z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną. Wszystkie składniki zagniatamy (nie wyrabiamy ciasta zbyt długo, tylko do momentu połączenia składników).

Ciasto zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce około godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm. Wykładamy nim formę do tarty (średnica 26 cm), po czym ciasto nakłuwamy widelcem.

Na ciasto wykładamy pognieciony papier do pieczenia, obciążamy go grochem, fasolą bądź specjalnymi obciążnikami i pieczemy w temperaturze 170°C (termoobieg) lub (180°C bez termoobiegu) przez około 20 minut. Zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze przez 5 minut (tarta nie może być zbyt długo pieczona, ponieważ jeszcze raz trafi do piekarnika).

Masa waniliowa

Mąkę, mleko, żółtka, jajko, sól i cukier miksujemy razem.

Tarta

Na dno podpieczonej tarty wylewamy trochę masy waniliowej, na niej układamy połówki umytych brzoskwiń pokrojonych w plastry, następnie dodajemy resztę masy waniliowej.

Pieczemy w temperaturze 150°C (z termoobiegiem) lub 160°C (bez termoobiegu) przez 25-30 minut.

Jak podawać

Tarta po wystudzeniu tężeje, a masa powinna mieć konsystencję zbliżoną do budyniu. Gotową tartę posypujemy cukrem pudrem.

WSKAZÓWKI:

1. Pamiętaj, by temperatura wszystkich składników powinna być jednakowa, najlepiej gdy będą w temperaturze pokojowej.

2. W trakcie pieczenia obserwuj tartę i piecz tak długo, aż masa się zetnie. Zawarte w niej jajka i mąka zawsze powodują ścięcie i zgęstnienie płynu w procesie pieczenia.

3. Ważny jest rozmiar formy. Jeśli będzie mniejsza, niż 26 cm średnicy, masy będzie za dużo i wypełni formę po brzegi, a czas pieczenia tarty znacznie się wydłuży.

4. Jeśli używacie brzoskwiń z puszki, musicie dokładnie je odcedzić i osuszyć przed ułożeniem na tarcie. Nie można układać mokrych brzoskwiń z sokiem! Pamiętajcie też, że korzystamy z 300 g brzoskwiń, nie z całej puszki, w której jest 450-460 g owoców.

5. Tartę trzeba odstawić do wystudzenia. Masa uzyskuje prawidłową konsystencję dopiero po ostygnięciu (jest oparta o recepturę creme brulee).

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (73)

Avatar
  • Gość Gość
    128 dni temu
    !!! Przepis to wielka tragedia płynna masa zalewa zalewa ciasto tworząc nie uniknioniony zakalec zmarnowany czas i pieniądze .Tarta ma szansze na powodzenie dopiero zmodiwikowaniu przepisu !!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    405 dni temu
    ciasto wygląda przepysznie na zdjęciu ale z podanych proporcji po prostu nie wychodzi, za bardzo się "klei". Za mało mąki w stosunku do podanej ilości masła. Poza tym masa waniliowa jest za rzadka, żeby nie przechodziła przez spód ciasta musiałoby się ono chyba dłużej przed jej nałożeniem na wierzch.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    589 dni temu
    Świetny przepis! Czytając wszystkie negatywne komentarze obawiałam się, że masa mi się nie zetnie. Wyszło jednak znakomicie! Nie wlałam masy po same brzegi, tylko aby lekko zakryła brzoskwinie. Po 30 minutach pieczenia zostawiłam ciasto jeszcze na chwilę w piekarniku, aby napewno się ścieło. Następnie wystawiłam je na balkon aby przestygło, zgodnie z zeceniem Lidla. Wyszło idealne! :) :) :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    634 dni temu
    tarta przepyszna lecz po małych zmianach! wystarczy masę waniliową zagotować i powstaje budyń, wyłożyć go i ułożyć na wierchu brzoskwinie :) sukces murowany ;)

    odpowiedz

  • kasia kasia
    634 dni temu
    beznadzieja,wszystko wsiąkło,nie ma żadne jmasy, tylko zakalec.Ciasto wylądowało w koszu.Szkoda bo to był mój pierwszy przepis z tej książki.Dziękuje , więcej już po nią nie sięgnę

    odpowiedz

  • Gość Gość
    702 dni temu
    masa niszczy cały przepis, jest "lejąca" przez co wypływa oraz nawadnia całe ciasto, które po upieczeniu jest mokre, niewyrośnięte... a szkoda bo zapowiadał sie ciekawie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    702 dni temu
    beznadziejny przepis... nie polecam robić, szkoda czasu i składników, które się zmarnują...

    odpowiedz

  • JB JB
    730 dni temu
    Podstawowe pytanie, czy ciasto pod ta tarta ma wyjsc kruche?? Jesli tak, to cos jest nie tak w przepisie. Probowalam ja upiec juz 2 razy (za 2 razem duzo dluzej podpiekalam ciasto przed wlaniem masy) i 2 razy spod wyszedl mocno wilgotny. Jak chodzi o sama mase po upieczeniu bez zarzutu, smaczna o konsystencji budyniu :)

    odpowiedz

  • gość 2 gość 2
    747 dni temu
    mnie wyszedł z tego przepisu zakalec :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    765 dni temu
    No nie! Czyli faktycznie coś jest nie tak! Idę spać i mam nadzieję że jak wstane masa stężeje. Mój pierwszy przepis z tej książki i niestety mnie zniechęcił. A chciałam robić co tydzień jeden. Szkoda. Nie polecam, pieczenie ma sprawiać przyjemność A nie stresować - wyjdzie czy nie . Słoneczna tarta pozostawiła wielki NIESMAK Kuchnio Lidla:(

    odpowiedz

  • Ania Ania
    780 dni temu
    A mnie wyszła zupełnie przyzwoicie - choć na większej blasze (28 cm). Ten krem jest pyszny! Dałam do niego prawdziwej wanilii zamiast cukru wanilinowego.

    odpowiedz

  • Jagoda Jagoda
    813 dni temu
    Ten przepis to porażka! Dwa razy tyle się piekło, masa-woda zrobiła mi zakalec z płaskiego ciasta - tego jeszcze nie było! Ciasto nie nadawało się do jedzenia i wylądowało w koszu! Te niby-rady wpisane przez Lidla też Wam nic nie dadzą, lepiej skorzystajcie z innego przepisu!

    odpowiedz

  • Fuks Fuks
    834 dni temu
    Masę waniliową trzeba ZAGOTOWAC do uzyskania konsystencji budyniu. Tarta bardzo dobra:)

    odpowiedz

  • paulina paulina
    6 dni temu
    Dzięki za radę, tak zrobiłam i wyszło przyzwoicie.
  • Dominika Dominika
    836 dni temu
    Wszystko było dobrze do momentu masy, która okazała się płynem. Już wtedy mi coś nie pasowało, dlatego przerobiłam ją na swój sposób. I całe szczęście, bo teraz widzę po komentarzach, że inaczej to by była kompletna klapa!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    841 dni temu
    Drodzy Użytkownicy, jeśli macie problem z przygotowaniem słonecznej tarty, skorzystajcie z kilku pomocnych rad! Pamiętajcie, by składniki miały temperaturę pokojową. Ze względu na to, że każdy piekarnik może grzać nieco inaczej, obserwujcie tartę podczas pieczenia i w ten sposób dostosowujcie czas pieczenia. Zawarte w tarcie jajka i mąka zawsze powodują ścięcie i zgęstnienie płynu w procesie pieczenia. Ważny jest rozmiar formy, z jakiej korzystacie. Jeśli będzie mniejsza niż ta podana w przepisie, masy będzie za dużo i wypełni formę po brzegi, a czas pieczenia tarty znacznie się wydłuży. Jeśli używacie brzoskwiń z puszki musicie dokładnie je odcedzić i osuszyć przed ułożeniem na tarcie. Pamiętajcie też, że korzystamy z 300 g brzoskwiń, nie z całej puszki (w której jest 450-460 g owoców). Pozwólcie tarcie ostygnąć. Masa uzyskuje prawidłową konsystencję dopiero na chłodno (jest oparta o recepturę creme brulee).

    odpowiedz

  • Małgosia Małgosia
    843 dni temu
    Masa jako tako się ścięła, ale nie wygląda apetycznie. Natomiast ciasto pod jej wpływem rozmiękło i zrobił się paskudny zakalec. Owszem, doświadczona nie jestem ale co to za przepis ? Niby prosty a trzeba się wykazywać daleko posuniętą przebiegłością i latami doświadczeń aby go wykonać ? Jestem zawiedziona, wszystkie wskazówki dotyczące pieczenia powinny być zawarte w przepisie. Ja także boję się próbować kolejnych przepisów z książki "Cukiernia Lidla". Może Lidl wyda jakąś erratę ? Tylko tym razem za darmo, poproszę.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    856 dni temu
    Dziś skorzystałam z Państwa przepisu na wyżej opisaną tartę. To była moja pierwsza tarta w życiu i pierwszy realizowany przepis z Państwa książki. Żałuję. Mimo, że dodałam dużo więcej mąki do masy, wyszedł zakalec. Po rozkrojeniu masa wylewała się, była surowa. Zmarnowałam składniki i nie miałam czym poczęstować gości, na oczach których ową tertę rozkroiłam. Szkoda, że wcześniej nie przyszło mi do głowy by przepis zweryfikować. W przyszłości, przed przystąpieniem do testowania kolejnego przepisu (jeżeli się tego jeszcze podejmę) będę najpierw analizowała komentarze. Nadszarpnięte zostało moje zaufanie do Państwa podejścia do klienta. Szkoda. Książka pięknie wydana. Oprawa graficzna, użyte materały rewelacyjne, ale osoby odpowiedzialne za merytoryczną stronę wydanej książki nie powinny przygotowywać następnej.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    862 dni temu
    Makowiec, dwie czubate łyżeczki zgodnie z przepisem wystarczą.

    odpowiedz

  • makowiec makowiec
    863 dni temu
    PANIE PAWLE, CZY MOŻE DO MASY NALEŻAŁOBY DODAĆ DWIE ŁYŻKI MĄKI ZAMIAST DWÓCH ŁYŻECZEK?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    874 dni temu
    Drodzy Użytkownicy, przed pieczeniem tarty przeczytajcie naszą listę porad (w starszych komentarzach poniżej), a nie będziecie mieć problemów z jej przygotowaniem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    874 dni temu
    Wydaje mi sie ze z tym przepisem jest cos nie tak, masa waniliowa nie jest masa a plynem I wymaga pieczenia nie 30 minut ale prawie 60. Robilam ja dwa razy I za kazdym razem jest ten sam problem. Szkoda ze nie ma filmu do tego przepisu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    877 dni temu
    Ja pieklam łącznie chyba z 2 godziny a ciasto zakalec bo ta woda-krem wsiakla w podpieczone ciasto.... porażka. Czemu publikujecie nie przepracowany przepis. Książka pieknie wydana ale klapa jednak ...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    880 dni temu
    Drodzy Użytkownicy, Mamy dla Was listę porad, dzięki którym tarta na pewno wyjdzie :) 1. Temperatura składników powinna być jednakowa, najlepiej niech mają temperaturę pokojową. 2. Każdy piekarnik piecze trochę inaczej. Musicie obserwować swoją tartę i piec tak długo, aż masa się zetnie. Zawarte w niej jajka i mąka zawsze powodują ścięcie i zgęstnienie płynu w procesie pieczenia. 3. Ważny jest rozmiar formy z jakiej korzystacie. Jeśli będzie mniejsza niż 26 cm średnicy, masy będzie za dużo i wypełni formę po brzegi, a czas pieczenia tarty znacznie się wydłuży. 4. Jeśli używacie brzoskwiń z puszki musicie dokładnie je odcedzić i osuszyć przed ułożeniem na tarcie. Nie można układać mokrych brzoskwiń z sokiem! Pamiętajcie też, że korzystamy z 300 g brzoskwiń, nie z całej puszki (w której jest 450-460 g owoców). 5. Tartę trzeba odstawić do wystudzenia. Masa uzyskuje prawidłową konsystencję dopiero na chłodno (jest oparta o recepturę creme brulee).

    odpowiedz

  • Gość AF Gość AF
    882 dni temu
    Masa nie zgęstniała. Jak zrobić dobrą, aby uniknąć zakalca? Więcej jajek i żółtek to więcej do wyrzucenia. Gotować?

    odpowiedz

  • Asia Asia
    883 dni temu
    Masa to tragedia.Płynie po tarcie i robi z niej mokrą kluchę. To może być fajny przepis ale po modyfikacjach. Najgorsze jest jednak to,że było to pierwsze ciasto upieczone przez mojego brata i fakt,że nie wyszło zniechęcił go do pieczenia :-(

    odpowiedz

  • Monia Monia
    883 dni temu
    Mankamentem przepisu jest przede wszystkim "masa", która po zmiksowani jest nadal konsystencji wody. Wylana w takiej postaci na podpieczone ciasto, powoduje, że wszystko wstępne pieczenie idzie na darmo, rozmaka, robi się pewnie jedna ciapa i potem już nie ma szans na równe wypieczenie i jest zakalec...:/ ja od razu tę masę zmodyfikowałam-poszła na palnik, ugotowałam budyń i wtedy nałożyłam masę, która nie zniszczyła kruchego ciasta... Generalnie przepis porażkowy - a pierwszy, do którego zabrałam się z nowej książki .... Obawiam się kolejnych, bo nie lubię zgadywać, co tym razem może być nie tak.... ?nauczona doświadczeniem wracam do swojej tarty - pewniaka :D

    odpowiedz

  • Ania Ania
    892 dni temu
    Zmarnowany czas i pieniądze! Wyszedł mega zakalec mimo pieczenia 15 min dłużej niż w przepisie. Jedyne co jest w niej dobre to brzoskwinie... Aż boję się piec cokolwiek innego z Waszej książki :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    897 dni temu
    aidonia, jeśli w cieście wyszedł zakalec prawdopodobnie za krótko je piekłaś. Należy pamiętać, że każdy piekarnik piecze inaczej i czasem musimy wydłużyć czas pieczenia.

    odpowiedz

  • aidonia aidonia
    897 dni temu
    Masa idealna, trochę dłużej piekłam, pewnie z 10 minut. Po wystygnięciu jak budyń, a też na ciasto wlewałam "wodę". Niestety ciasto zakalec. Następnym razem skorzystam z własnego przepisu, bez użycia śmietany i z ucieranym żółtkiem i cukrem. Może jest za ciężkie, a może za krótko pieczone.

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    898 dni temu
    Proszę nie robić tej masy wychodzi za rzadka zakalec, błąd w przepisie. Brakuje składnika który zagęści masę. Szkoda czasu na próbę lepiej wybrać inny przepis. Tarta z tego przepisu wylądowała w koszu.

    odpowiedz

  • Gośc Gośc
    923 dni temu
    Porażka!!!!!!!!!!!!!!!!!nigdy wiecej, masa tragedia

    odpowiedz

  • Ola Ola
    926 dni temu
    Szymon nie wyjdzie klajster. Już robiłam z tego przepisu i wychodzi fajna miękka masa na cieście. Tylko trzeba uważać by za dużo mleka nie dać bo się nie zetnie :)

    odpowiedz

  • Szymon Szymon
    1025 dni temu
    Napisane jest w komentarzu że masa ma się ściąśc w peikarniku, ale jak wyleję ją na ciasto to mi "klajster" wyjdzie...troche niedopracowany ten przepis jest

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1081 dni temu
    Moja tarta wyszła wspaniale, wprawdzie musiałam dodać parę składników według własnego gustu, ale ogolnie wszystko wyszlo ok! ;))

    odpowiedz

  • Magda Magda
    1094 dni temu
    Moim zdaniem przepis jest niejasny. W sposobie przygotowania 'Masy Waniliowej' jest napisane 'podane składniki zmiksować' Tylko, że w składnikach jest 300g brzoskwiń - według tego co piszę jeśli mamy WSZYSTKIE podane składniki zmiksować to brzoskwinie też? Domyślam się, że nie, bo dalej w przepisie jest, że poukładać. Ale tak czy siak przepis jest niejasny. Druga sprawa, skoro te błędy w przygotowaniu wynikają czasami z tego, że to mają być 2 czubate łyżeczki to czemu w samym przepisie nie jest dopisane '2 czubate łyżeczki mąki pszennej' ? Czy ktoś musi ponieść porażkę, aby wszytko było wyjaśnione i czy każdy musi czytać komentarze aby się udało? Byłby mi niezmiernie miło jakby przepisy były sprecyzowane, bo są warte uwagi, a takie niedociągnięcia tylko zniechęcają czytelników i następnym razem po prostu już nie sięgną po przepis z waszej strony. Pozdrawiam serdecznie ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1105 dni temu
    Ale chyba jak jest przepis opublikowany to wymagam żeby był dobry i danie wyszło ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1107 dni temu
    Wyszła idealnie! Ważne jest, żeby kontrolować temperaturę (termoobieg) oraz ja np. dodałam do masy trochę mąki ziemniaczanej. Co niektórzy może po prostu nie mają talentu do pieczenia, więc proszę brać to pod uwagę- a nie zły przepis :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1135 dni temu
    Sebastianie, masy nie trzeba zagotowywać, powinna się ona ściąć w piekarniku. By masa się udała, należy pamiętać, że 2 łyżeczki mąki powinny być czubate, natomiast jeśli żółtka są bardzo małe, należy dodać do masy 1 żółtko oraz 1 całe jajko.

    odpowiedz

  • Sebastian Sebastian
    1136 dni temu
    Zapomnieli dodać,że masę trzeba zagotować.

    odpowiedz

  • Renata Renata
    1146 dni temu
    Porażka !!! Ciasto poszło do kosza ! Moje brzoskwinki się utopiły w tej pływającej masie :(

    odpowiedz

  • Patrycja Patrycja
    1148 dni temu
    Moja tarta właśnie znalazła się w piekarniku, mam nadzieję, że coś jednak z niej wyjdzie ;) Do masy waniliowej dodałam troszkę sproszkowanego budyniu czekoladowego.

    odpowiedz

  • Kamila Kamila
    1303 dni temu
    Tragedia, 100% zakalec,odradzam

    odpowiedz

  • W. W.
    1375 dni temu
    ja robiłam tę tartę kilka razy, wszystko zgodnie z przepisem i zawsze się udawała - masa budyniowa gęstniała i cała tarta ładnie się kroiła. Polecam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1375 dni temu
    Totalny zakalec, wygląda świetnie ale masa jest do niczego, próbowałam ją zagęścić ale nic z tego :/ Szkoda, zapowiadało się nie źle :C

    odpowiedz

  • Kaśka Kaśka
    1416 dni temu
    To była najgorsza tarta jaką zrobiłam i miałam nie-przyjemność jeść. Starałam się robić wszystko zgodnie z przepisem, ale wychodzi na to, że albo przepis kiepski, albo ja jestem raczej niereformowalna (podejrzewam, że to też). W każdym razie - wracam do moich zawsze sprawdzonych tart z budyniem i galaretką, bo to-coś co miało być kremem, podobnie jak moich poprzednikom w komentarzach, wyszło płynną mazią, która dodatkowo zrobiła zakalec. Jednym słowem - szkoda jajek i czasu. Finalnie tarta wylądowała w śmietniku, a ja szybko robiłam ciasto piaskowe z owocami, bo goście już w drodze byli. Uj niedobrze :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1416 dni temu
    może zamiast mąki pszennej dać ziemniaczanej do masy, spróbuje następnym razem bo teraz cała masa z brzoskwiniami po prostu rozlała się po przekrojeniu, efekt masakra

    odpowiedz

  • paula paula
    1430 dni temu
    ta masa po upieczeniu zgęstnieje?

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1431 dni temu
    Moja tarta już stygnie,masa świetna,ja dodałam jeszcze serek waniliowy i śliwki zamiast brzoskwini.Świetny przepis.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1444 dni temu
    No tylko pogratulować precyzyjności w podawaniu składników. Już któryś raz widzę, że kilka osób musi ponieść porażkę i zmarnować produkty, żeby LIDL się do tego odniósł i poprawił przepis. Sama bardzo dużo piekę i to moja wielka pasja, ale niestety w większości przypadków, uważam przepisy LIDLA za wzięte z sama nie wiem skąd.... I żeby nie było, z przepisów Okrasy i Pascala wiele razy korzystałam i były bez zarzutu, zakupy w samym sklepie też lubię, ale w tej kwestii powinniście podejść trochę poważniej do Klientów!

    odpowiedz

  • Asia Asia
    1444 dni temu
    Beznadziejna na tarta. "Masa" przy nakładaniu była strasznie wodnista, a po upieczeniu ciasta i jego przekrojeniu... po prostu z niego wypłynęła. Szkoda czasu.

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    1447 dni temu
    To jest takie proste że nawet ja sobie poradziłem Dzięki za rady w komentarzach uratowały mnie przed porażką !!!

    odpowiedz

  • Monika W Monika W
    1449 dni temu
    Chyba zakochałam sie w tych tartach dzisiaj robiłam już 3 raz tym razem z malinami Rewelacja

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1454 dni temu
    Ta receptura i śliwki to świetny pomysł tarta wyszła rewelacja !

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1454 dni temu
    Po upieczeniu masa powinna mieć konsystencję luźnego budyniu. Dwie łyżeczki mąki pszennej powinny być lekko czubate, natomiast jeśli żółtka są bardzo małe należy dać 1 żółtko oraz 1 całe jajko.

    odpowiedz

  • Artur Artur
    1458 dni temu
    ze śliwkami też super ale piekłem 40 minut polecam:)

    odpowiedz

  • Ilona Ilona
    1458 dni temu
    Moja tarta wyszła naprawdę smaczna na początku myślałam że też będzie za rzadka ale jak wystygła to zrobiła się taka budyniowa naprawdę smaczna POLECAM !

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1464 dni temu
    Moja tarta również była przepyszna. Ja też wlałam jej mniej niż było i dodatkowo dałam łyżkę mąki więcej do masy, która była trochę rzadsza niż budyń :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1465 dni temu
    Tarta wyszła bardzo dobra, co prawda masy waniliowej wlałam odrobinę mniej niż jej było, ale po 25 minutach w piekarniku zrobiła się konsystencji budyniu, a po wystudzeniu tarty nie była twarda tylko przyjemnie ciągnąca się.

    odpowiedz

  • Praxi Praxi
    1466 dni temu
    Mi niestety rownież wyszedł półpłynny zakalec mimo wydłużonego czasu pieczenia. Po 30min mogłam wylać pływające brzoskwinie z formy:(

    odpowiedz

  • ANIAA ANIAA
    1466 dni temu
    Dokładnie. Coś mi się wydaje, że ta masa powinna być ugotowana jak budyń. ;)

    odpowiedz

  • Godrick Godrick
    1466 dni temu
    Coś nie tak z przepisem! Wszystko wg przepisu, ciasto wyglądało super do momentu wlania masy... pieczone dalej zgodnie z przepisem, nawet dłużej i wyszło i tak z zakalcem! Błąd chyba w wylaniu płynnej masy na ciasto i to czytam nie tylko mi... Szkoda mi straconego czasu, pracy i składników...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1467 dni temu
    ANIAA ja miałam dokładnie tak samo, po wlaniu tej "masy" na ciasto piekłam jąjeszcze około godziny. W smaku była dość dobra ale ta masa mnie strasznie stresowała...

    odpowiedz

  • ANIAA ANIAA
    1467 dni temu
    Robiłam wczoraj tarte wszystko według przepisu i niestety tarta mimo pieczenia ok.50minut nadal była średnio rzadka. Czy wszystko w tym przepisie jest tak jak powinno być? Już od samego początku wydawało mi się podejrzane wlanie tej masy na ciasto. (masy to chyba za dużo powiedziane był to po prostu płyn)

    odpowiedz

  • Martyna Martyna
    1467 dni temu
    Moja masa też jest płynna po upieczeniu... Nie wiem o co chodzi, wszystko wg przepisu :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1468 dni temu
    Tarte podaje sie na zimno czy cieplo? Ta masa na koniec ma byc taka lejaca? Bo po upieczeniu nadal jest plynna.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1468 dni temu
    czy można zamiast smietany 12% użyć 18%? czy robi to wielką różnicę? bo akurat 12% nie mam pod ręką, sklepy pozamykane a mi tak zależy jak najszybciej wypróbować ten przepis! ;)

    odpowiedz

  • Budryska Budryska
    1468 dni temu
    ale ze mnie gapa :) jest napisane że 26 cm :)

    odpowiedz

  • Budryska Budryska
    1468 dni temu
    Ile cm ma forma do tarty?

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1468 dni temu
    Tarta wyszła przepyszna,brzoskwinie zamieniłam na nektarynki i równie świetnie smakowały w cieście :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1469 dni temu
    Karolino, jeśli nie masz pod ręką świeżych brzoskwiń, możesz użyć tych z puszki, jednak warto wykorzystać trwający właśnie sezon na brzoskwinie! :)

    odpowiedz

  • Karolina Garczewska Karolina Garczewska
    1469 dni temu
    Brzoskwinie muszą być świeże czy mogą być też z puszki? Można zastosować jakieś inne owoce? :)

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1471 dni temu
    Świetny przepis pana Piotr na tartę brzoskwiniową,fajna masa,jutro z pewnością taką zrobię.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram