Smażone ziemniaki ze szpinakiem i fetą
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Szpinak rozmrażamy na sitku i osączamy.

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach we wrzącej, osolonej wodzie przez 15-20 minut, aż będą miękkie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, obieramy i kroimy na pół. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Szpinak dobrze osączamy i grubo siekamy.

Patelnię smarujemy olejem i podgrzewamy. Smażymy na niej ziemniaki przez 5 minut ze wszystkich stron, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cebulę, czosnek i smażymy razem przez 1-2 minuty. Dodajemy szpinak, zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez 8-10 minut.

Oliwki osączamy i kroimy na pół. Fetę drobno kruszymy. Dodajemy oliwki i podgrzewamy, a następnie doprawiamy do smaku. Podajemy posypane fetą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    536 dni temu
    Czy można dodać świeży szpinak?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    536 dni temu
    Jak najbardziej możesz dodać świeży szpinak. Najlepiej go posiekać i dodać na patelnię razem z czosnkiem i cebulą, aby chwilę się przesmażył, zanim dodasz bulion.
  • Gość Gość
    2426 dni temu
    "Jak odmienić tradycyjne ziemniaki? Przygotowując je po grecku! Ze szpinakiem i serem feta smakują fenomenalnie." Zgadzam się w 100% smakują fenomenalnie :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3227 dni temu
    Edyto, to jest danie w stylu jednogarnkowym. Bulion nie odparuje, ale też zawartości nie przecedzamy.

    odpowiedz

  • Edyta Edyta
    3227 dni temu
    Czy bulion z ziemniakow powinien odparowac czy wszystko trzeba przecedzic?

    odpowiedz


  • 2501 dni temu
    Na taką ilość ziemniaków i szpinaku 150 ml bulionu to nie tak dużo. Po 10 minutach gotowania bo bulionie nie ma śladu. :-)

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!