
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Z letniego mleka, łyżki cukru, drożdży i łyżki pszennej mąki przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na 15min. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka,cukier i rozczyn i zagniatamy 5min. Ciasto będzie się odrobinę kleiło do rąk, dodajemy rozpuszczoną margarynę i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto odstawiamy na 60min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto podzielić na dwie części. Obie rozwałkować tworząc prostokąt. Posmarować dokładnie masą makową i zwinąć. Ciasto dokładnie skleić. Zawinąć w papier do pieczenia zostawiając ok. 2 cm luzu. Piec 30min w 170stopniach.
Po upieczeniu makowce można dobrowolnie ozdobić. Cukier puder, lukier itp
Komentarze (0)