• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Otartą skórkę z pomarańczy sparzamy. Śliwiki kroimy na drobną kosteczkę. W garnku łączymy powidła, śliwki, cynamon i skórkę z pomarańczy. Zagotowujemy, mieszając cały czas. Odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy ciasto. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło, następnie dodajemy do niego miód. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, do połączenia się składników. Lekko studzimy. Mąkę, sodę, przyprawę do piernika przesiewamy. Do suchych składników dodajemy jajka oraz masło z miodem. Miksujemy na jednolitą masę. Powstała masa będzie klejąca. Foremki na babeczki lub inne formy o dowolnym kształcie smarujemy masłem i wypełniamy do połowy masą. Ps. Jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy smarowac ich masłem. Następnie na środek nakładamy łyżkę powideł. Przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzone pierniczki dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram