zobacz film Szybki schab w pistacjach ze słodko-kwaśnymi warzywami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Umyte i osuszone plastry schabu delikatnie oczyszczamy z błonki i marynujemy białym, mielonym pieprzem z każdej strony. Tak przygotowane plastry schabu obtaczamy dokładnie w pokruszonych za pomocą noża pistacjach. Każdy kawałek obtoczonego schabu dociskamy, tak, żeby pistacje nie odklejały się od mięsa.

Plastry schabu smażymy na delikatnie rozgrzanej patelni z odrobiną oleju na małym ogniu. Plastry schabu smażymy do uzyskania złotego koloru, ok 1 minutę z każdej strony. Wysmażone plastry schabu przekładamy na talerz.

Rozgrzewamy drugą patelnię z odrobiną oleju. Na rozgrzany olej wkładamy cebulę pokrojoną w piórka, pokrojony w plasterki czosnek, marchewkę i pietruszkę pokrojone w cienkie paski. Doprawiamy niewielką ilość soli i pieprzu. Smażymy ok 30 sekund. Dodajemy niewielką ilość wody (3-4 łyżki). Czekamy aż woda odparuje. Dolewamy niewielką ilość oleju, paprykę żółtą i czerwoną (obie pokrojone w paski). Całość mieszamy. Smażymy na dużym ogniu ok. 1 minutę. Do podsmażonych warzyw dodajemy startą skórkę z limonki, 2 małe łyżeczki ostrej papryczki posiekanej w drobną kostkę, 2 łyżeczki miodu, sok z limonki i odrobinę sosu sojowego. Warzywa posypujemy posiekaną kolendrą. Całość mieszamy.

Na kolejnej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Na patelnię dodajemy winogrona. Dodajemy niewielką ilość miodu, chwile smażymy. Na końcu winogrona skrapiamy sosem z 1/2 limonki.

Jak podawać

Do miski wykładamy przysmażone warzywa. Na warzywach układamy plastry wysmażonego schabu w pistacjach. Na końcu nakładamy winogrona na schab oraz wokół mięsa. Dekorujemy świeżą kolendrą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (19)

Avatar
  • Karol Karol
    966 dni temu
    dzień dobry Czy do tego dania będzia pasowała sałatka ziemniaczana z kaparami z odcinka : https://kuchnialidla.pl/sznycel-w-panierce-owsianej-z-salatka-z-ziemniakow ??? Karol

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    965 dni temu
    Karolu, będzie pasować-możesz ją podać do schabu w pistacjach.
  • Marina Marina
    1402 dni temu
    Z niesmakiem obserwuje gotowanie pana Okrasy,nigdy nie ma rekawiczek,nie uzywa sztuccow stosowanych do gotowania,obraczka na palcu pod ktora z pewnoscia gromadzi sie brud.Nie chce powiedziec ze jest zlym kucharzem ale przyklad powienien isc z gory.Ja mam robic zakupy najlepiej w rekawiczkach a kucharz ich miec nie musi.

    odpowiedz

  • qlencja qlencja
    1896 dni temu
    Lekkie i odświeżające danie. Kulinarna wyobraźnia Karola Okrasy zachwyca. Mała uwaga: schab lekko stłukłam przed pieczeniem. Wyszedł idealnie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3259 dni temu
    Przemku, oczywiście można kolendrę pominąć :)

    odpowiedz

  • Przemek Przemek
    3259 dni temu
    Zawsze największym bólem są składniki. Mam nadzieję, że obejdzie się bez kolendry :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3281 dni temu
    Danie proste i efektowne. Doskonale smakuje i wygląda. Serdecznie polecam.

    odpowiedz

  • Paula&Globus Paula&Globus
    3297 dni temu
    Świetne danie,a do tego bardzo szybkie w przygotowaniu:)

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3428 dni temu
    Przepis poprawiony połowicznie, 6 łyżek sosu sojowego dalej widnieje. Mi schab wyszedł znakomicie, nie spodziewałam się że będzie aż tak dobry, wyszedł soczysty w środku, a warzywa po prostu bajka.

    odpowiedz

  • Aleksandra Janus-Holka Aleksandra Janus-Holka
    3452 dni temu
    Schab w pistacjach nie zachwycił mnie. Dużo lepiej smakował z przepisu z polędwicą wieprzową.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3466 dni temu
    Drogi Gościu, dziękujemy za czujność, błąd już został poprawiony.

    odpowiedz

  • JAPON JAPON
    3467 dni temu
    Danie nie wyszło jak trzeba schab był za suchy i twardy

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3468 dni temu
    Ilość składników jakie są wymienione w spisie nie pokrywają się z ilościami w opisie przepisu np. pół łyżeczki ostrej papryki a w wykonaniu i na filmie 2 łyżeczki, 6 łyżek sosu sojowego a w wykonaniu "odrobina". Nie lubię takiego pomieszania. Sprawdzajcie proszę takie rzeczy przed publikacją.

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3471 dni temu
    Wszystko jest napisane zrozumiale! Trzeba CZYTAĆ a nie tylko patrzeć na literki ;-)

    odpowiedz

  • LulaGość LulaGość
    3471 dni temu
    MATYLDO, jak już piszesz to chociaż zrozumiale i poprawnie :)

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3473 dni temu
    Rozumiem drogi Gościu, że Ty się nigdy nie mylisz!?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3473 dni temu
    Matyldo gatunek winogrona nie jest tak istotny. Odmiana bezpestkowa z pewnością będzie jednak przyjemniejsza w jedzeniu. Zarówno zielona papryka jak i groszek cukrowy będą świetnym dodatkiem. Sos teriyaki jest jednak zbyt mało słodki, by zastąpić nim miód. Może być jednak ciekawym urozmaiceniem dania.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3473 dni temu
    Matylda, napisz proszę co to jest ten "winogron" , w Słowniku Języka Polskiego nie ma takiego słowa.

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3474 dni temu
    Witam. Mam kilka pytań technicznych do przepisu: (1)winogron powinien być ten mały bezpestkowy czy "zwykły, duży" też się nadaje? (2)Czy do warzyw duszonych mogę użyć papryki zielonej albo groszku cukrowego? Albo zamiast (ew. pół na pół) miodu np. słodkawy sos teriaki?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!