zobacz film Tagliatelle z sosem alfredo

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • durszlak

Sposób przygotowania:

Krok 1: GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy tak, by zachować wodę po gotowaniu. 

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ SOSU

Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Doprawiamy pieprzem. Całość podgrzewamy na małym ogniu (nie smażymy) tak, by czosnek zachował jasny kolor.

Krok 3: DODAJEMY WODĘ PO GOTOWANIU MAKARONU

Wodę po gotowaniu makaronu (ok. 100 ml) dodajemy małymi porcjami do bazy sosu. Energicznie mieszamy aż do uzyskania aksamitnej, gęstej konsystencji.

Krok 4: DODAJEMY PIECZARKI I SZPINAK

Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy do sosu. Doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy i wyłączamy ogień.

Dodajemy ser grana padano i ponownie mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i porwane na kawałki liście szpinaku. Mieszamy.

Krok 5: PODAJEMY MAKARON

Makaron z sosem wykładamy na talerz. Doprawiamy solą. Z wierzchu posypujemy serem grana padano.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    755 dni temu
    smaczne i proste

    odpowiedz

  • Seb_Dudek Seb_Dudek
    804 dni temu
    Danie full wypas! 👍

    odpowiedz

  • A. A.
    1084 dni temu
    To danie jest niesamowite.

    odpowiedz

  • PatrycjaiPiotrek PatrycjaiPiotrek
    1234 dni temu
    Szybkie, łatwe i bardzo smaczne :) Zrobiliśmy bez pieczarek, ale było pyszne!

    odpowiedz

  • mariuszkolenda mariuszkolenda
    1244 dni temu
    Jeden z lepszych sosów jakie jadłem! Niebo w gębie, to mało powiedziane :)

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!