Torcik Ferocii z kremem orzechowo-korzennym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Czasem zdarza się, że w okresie świątecznym, również obchodzimy urodziny lub imieniny naszych bliskich, dlatego też ten torcik jest idealnym połączeniem tych dwóch okazji. Krem orzechowy z przyprawą korzenną, przybliży nam smaki wigilijne a dekoracja z żurawiny i np. listków mięty nada mu wyglądu odpowiedniego do obu tych okazji. RADA: Dla zapracowanych, w przygotowaniu tortów pomocne może być rozłożenie czynności na kilka dni. Pierwszego dnia pieczemy biszkopt, studzimy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Następnego dnia przygotowujemy krem i przekładamy nim biszkopt, wstawiamy do lodówki, a trzeciego dekorujemy. W ten sposób nie namęczymy się przy przygotowaniu, oraz tort zdąży przejść wszystkimi smakami. PRZYGOTOWANIE: Biszkopt: 1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni (grzanie góra dół) 2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę z połową ilości cukru (1/2 szklanki). Żółtka utrzeć z resztą cukru. Wymieszać delikatnie ubite białka z utartymi żółtkami. 3. Mąkę pszenną i ziemniaczaną, wraz z kakao i proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko (jest to ważny etap, ponieważ w ten sposób napowietrzymy suche składniki i pozbywamy się zanieczyszczeń i grudek) 3.Suche składniki porcjami dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub miksując na najmniejszych obrotach tak, aby masa jajeczna nie opadła. Dodać również wodę i miksować na jednolitą masę 4.Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto wylać do tortownicy i piec ok. 40 min w nagrzanym piekarniku(180 stopni). Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest gotowy- patyczek powinien być suchy. Biszkopt zostawić do wystudzenia ( najlepiej wyjąć go z tortownicy, delikatnie odkleić papier do pieczenia i położyć spodem do góry na kratce do całkowitego wystudzenia. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki do następnego dnia, lub do zamrażalki na ok. 30 min. 5. Przygotować poncz z herbaty żurawinowej i wystudzić Krem: RADA: Śmietana kremówka powinna być dobrze schłodzona (24 godziny w lodówce, lub około 30 min w zamrażalce). Zawsze ubijam śmietanę w metalowej misce, również schłodzonej wcześniej w zamrażalce (po wyjęciu miskę trzeba wytrzeć z lodu). 1.Ubijać śmietanę chwilę na niskich obrotach, gdy zacznie się tworzyć piana stopniowo dodawać cukier puder równocześnie zwiększając obroty. Gdy będzie widać, że śmietana jest już ubita, obrócić miskę do góry nogami, jeśli spływa ubijać jeszcze trochę, jeśli nie, jest gotowa. 2. Wymieszać delikatnie szpatułką śmietanę z orzechami i przyprawą korzenną (możemy dodać gotowe mielone orzechy, lub zmielić je samemu uprzednio prażąc je ok. 7 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni). Wstawić do lodówki. Biszkopt przekroić na 4 części i nasączyć ponczem z dwóch stron, przełożyć kremem i obłożyć nim boki ciasta. Wstawić do lodówki do następnego dnia. Dekoracja: 1.Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić i rozprowadzić na wcześniej umytej i osuszonej folii biurowej, przeciągnąć po niej zębatą łopatką do rozcierania i poczekać aż zmatowieje. 2.W tym czasie rozpuścić deserową czekoladę, lekko ostudzić i wylać na białą czekoladę na folii, rozprowadzić, poczekać aż zmatowieje, wykroić nożem prostokąty i wstawić do lodówki, do momentu kiedy prostokąty z czekolad będą odchodzić od folii. 3.Na drugiej folii w ten sam sposób wylać białą i deserową czekoladę, poczekać aż zmatowieje i nożem zeskrobać czekoladę z folii, tworząc wióry. 4.Boki tortu obłożyć prostokątami. Górę przykryć wiórami i posypać żurawiną. Masę marcepanową rozrobić z kakao, zrolować, pokroić na kawałki poukładać na wierzchu tortu. Dekoracja tortu składa się z wielu składników, ale ich połączenie nada mu nie tylko świetnego smaku, jak i również wyglądu. Zapraszam do wspaniałej zabawy w trakcie przygotowania i równie przepysznej degustacji! Ferocia
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!