• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Ciasto (10 okrągłych blatów o średnicy 21 cm) W rondelku rozgrzać miód i dodać sodę Do misy wsypać mąkę, cukier puder, dodać jaja, margarynę i miód z sodą oczyszczoną. Wszystkie składniki zagnieść i podzielić na 10 części. Wyłożyć dwa spody od tortownicy o średnicy 21 cm (dwie powinny zmieścić się do piekarnika) papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto cieniutko rozwałkować i rozkładać na spodach. Piec ok 10 min z termoobiegiem. Po upieczeniu blaty ostudzić. Krem: W garnuszku zagotować 2 szklanki mleka. Do gotującego się wsypać kaszę mannę i gotować na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Mannę wystudzić. W misie masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać ostudzoną mannę. Blaty przekładać kremem po około 1 czubatej łyżce. Trochę kremu zostawić do udekorowania tortu. Przełożone blaty pokryć kremem i udekorować. Ja udekorowałam liściami ostrokrzewu z masy cukrowej oraz kuleczkami cukrowymi kolorową posypką i piernikowymi bałwankami. Piernikowe bałwanki: W rondelku podgrzać miód, dodać przyprawę do piernika oraz sodę oczyszczoną. Do misy wsypać mąkę, cukier puder, pokruszone drożdże, dodać jajko, masło i miód z przyprawami. Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto rozwałkować i wykrawać foremką bałwanki. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp 180 stopni z termoobiegiem ok.10 minut. Upieczone i wystudzone bałwanki udekorować lukrem i kolorowymi posypkami. Lukier: 1 białko ubić i dodać przesiany przez sito cukier puder. Tort można udekorować także kuleczkami zrobionymi z lukru plastycznego oraz liściami ostrokrzewu i czerwonymi owocami zrobionymi również z plastycznej masy cukrowej. Masa cukrowa: Żelatynę rozpuścić w rondelku z wodą, ale nie gotować. Do misy wsypać cukier puder i zagnieść z rozpuszczoną żelatyną. Masę podzielić i do każdej dodać inny kolor barwnika spożywczego. Z lukru formować kuleczki i listki. Tort nie jest trudny do wykonania, ale pracochłonny. Smacznego!
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram