
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- obieraczkę do warzyw
- naczynie żaroodporne o wymiarach 12,5 x 6 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 185°C
- tarkę o drobnych oczkach
- blender kielichowy
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Orzechy nerkowca zalej letnią wodą i odstaw na ok. 30 minut.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: KROIMY POR I PISTACJE
Por kroimy wzdłuż, a następnie w cienkie paseczki. Pistacje kruszymy przy użyciu ostrza noża, a następnie delikatnie siekamy.
KROK 2: BLANSZUJEMY BATAT
Batat obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Wkładamy je do garnka z gotującą się wodą i blanszujemy przez 30 sekund. Przekładamy na talerz.
KROK 3: SMAŻYMY POR I PISTACJE
Por przesmażamy na oleju na dobrze rozgrzanej patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy chwilę i dodajemy pistacje. Smażymy, cały czas mieszając, ok. 30 sekund. Zmniejszamy gaz i smażymy jeszcze ok. 1 minuty, a następnie zdejmujemy patelnię z gazu.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
W garnku łączymy mleczko kokosowe, ostrą paprykę, mielony biały pieprz, curry, kumin i sól. Dokładnie mieszamy i dodajemy żółtka. Ponownie mieszamy. Sos zagotowujemy i gotujemy ok. 5 minut.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY NACZYNIE ŻAROODPORNE
Dno i boki naczynia żaroodpornego smarujemy masłem, a następnie posypujemy bułką tartą. Bułkę rozprowadzamy równomiernie po całym naczyniu.
KROK 6: SKŁADAMY I PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Na dnie naczynia układamy plasterki batata tak, aby zachodziły jeden na drugi. Posypujemy ½ pora z pistacjami i polewamy ⅓ sosu. Układamy kolejną porcję plastrów batata, a następnie znów posypujemy je porem i pistacjami i zalewamy ½ pozostałego sosu. Następnie znów układamy plastry batata i polewamy sosem. Zapiekankę pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C. Następnie posypujemy ją parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach i pieczemy kolejne 25 minut.
KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY DIP
Orzechy nerkowca odsączone z wody przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy pomidory z zalewy, sól, pieprz, kumin, gorącą wodę i olej po suszonych pomidorach (odrobinę oleju zostawiamy do polania dipu). Całość blendujemy. Dip przekładamy do miseczki. Polewamy pozostałym olejem po suszonych pomidorach i oprószamy ostrą papryką.
KROK 8: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
Olej po suszonych pomidorach, posiekane zioła i posiekane pomidory z zalewy łączymy w misce.
KROK 9: PODAJEMY ZAPIEKANKĘ
Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika. Polewamy polewą i podajemy z dipem z orzechów nerkowca.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka z bakłażanów z mozzarellą i parmezanem
Przepyszna zapiekanka z bakłażanów, która podbije serce Twoje i Twoich gości! Spróbuj połączenia bakłażanów, mozzarelli i parmezanu. Gwarantujemy, że ten przepis trafi na listę Twoich ulubionych!

Sałatka z pieczonym batatem
Ta sałatka to bardzo apetyczne połączenie pieczonego słodkiego batata, chrupiącej ciecierzycy i dressingu z orzeźwiającą nutą. Spróbuj, a będziesz do niej wracał!

Kotleciki z grochu ze szpinakiem
Doskonałe jako samodzielna przekąska, dodatek do tortilli, ryżu, kaszy czy ziemniaków. Pożywne kotleciki z grochu z dodatkiem szpinaku urozmaicą Twoje menu i zasmakują każdemu członkowi rodziny!

Zapiekanka z wegańskim mielonym i warzywami
Wegezapiekanka to doskonałe danie na rodzinny obiad lub kolację w gronie znajomych. Wypróbuj ten przepis i sprawdź, jak szybko zapiekanka znika z talerzy!

Komentarze (3)
10 dni temu
takie sobie
odpowiedz
184 dni temu
Odmiany! Kroję kogo? co? batata, pora, nie batat, nie por
odpowiedz
183 dni temu
Sprawdziliśmy ten przepis jeszcze raz i wygląda na to, że wszystkie odmiany są poprawne. Bardzo dziękujemy za czujność i życzymy udanego gotowania!
zobacz wszystkie