zobacz film Wegetariańska zapiekanka z batatów

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • obieraczkę do warzyw
  • naczynie żaroodporne o wymiarach 12,5 x 6 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 185°C
  • tarkę o drobnych oczkach
  • blender kielichowy

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Orzechy nerkowca zalej letnią wodą i odstaw na ok. 30 minut.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: KROIMY POR I PISTACJE

Por kroimy wzdłuż, a następnie w cienkie paseczki. Pistacje kruszymy przy użyciu ostrza noża, a następnie delikatnie siekamy.

KROK 2: BLANSZUJEMY BATAT

Batat obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Wkładamy je do garnka z gotującą się wodą i blanszujemy przez 30 sekund. Przekładamy na talerz.

KROK 3: SMAŻYMY POR I PISTACJE

Por przesmażamy na oleju na dobrze rozgrzanej patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy chwilę i dodajemy pistacje. Smażymy, cały czas mieszając, ok. 30 sekund. Zmniejszamy gaz i smażymy jeszcze ok. 1 minuty, a następnie zdejmujemy patelnię z gazu.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS

W garnku łączymy mleczko kokosowe, ostrą paprykę, mielony biały pieprz, curry, kumin i sól. Dokładnie mieszamy i dodajemy żółtka. Ponownie mieszamy. Sos zagotowujemy i gotujemy ok. 5 minut.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY NACZYNIE ŻAROODPORNE

Dno i boki naczynia żaroodpornego smarujemy masłem, a następnie posypujemy bułką tartą. Bułkę rozprowadzamy równomiernie po całym naczyniu.

KROK 6: SKŁADAMY I PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Na dnie naczynia układamy plasterki batata tak, aby zachodziły jeden na drugi. Posypujemy ½ pora z pistacjami i polewamy ⅓ sosu. Układamy kolejną porcję plastrów batata, a następnie znów posypujemy je porem i pistacjami i zalewamy ½ pozostałego sosu. Następnie znów układamy plastry batata i polewamy sosem. Zapiekankę pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C. Następnie posypujemy ją parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach i pieczemy kolejne 25 minut.

KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY DIP

Orzechy nerkowca odsączone z wody przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy pomidory z zalewy, sól, pieprz, kumin, gorącą wodę i olej po suszonych pomidorach (odrobinę oleju zostawiamy do polania dipu). Całość blendujemy. Dip przekładamy do miseczki. Polewamy pozostałym olejem po suszonych pomidorach i oprószamy ostrą papryką.

KROK 8: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ

Olej po suszonych pomidorach, posiekane zioła i posiekane pomidory z zalewy łączymy w misce.

KROK 9: PODAJEMY ZAPIEKANKĘ

Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika. Polewamy polewą i podajemy z dipem z orzechów nerkowca.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!