Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • Patelnię grillową, naczynie żaroodporne i ręcznik papierowy.
  • Namocz patyczki do szaszłyków w wodzie (mniej więcej 15 minut).
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).

Szaszłyki

Siekamy 2 ząbki czosnku, 2 cebule, 1/2 pęczka kolendry i natki pietruszki i rozcieramy w moździerzu 1 łyżkę kminu. Mięso mielone z szynki, 2 posiekane ząbki czosnku, 2 posiekane cebule, 1 łyżkę kminku roztartego w moździerzu, 1/2 pęczka posiekanej kolendry i 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki, 1 jajo, 2 łyżki soku z cytryny, 80 g bułki tartej wrzucamy do miski. Mieszamy.

Dodajemy pieprz cayenne, świeżo mielony pieprz, świeżo mieloną sól. Ponownie mieszamy. Dodajemy ok. 40 g bułki tartej. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Mięso nabijamy na patyczki (wychodzi 12 szaszłyków). Za pomocą papierowego ręcznika natłuszczamy patelnię grillową olejem rzepakowym.

Na podgrzaną patelnię przekładamy szaszłyki (możemy je grillować również na grillu). Mięso chwilę smażymy z obu stron (aż uzyska złoty kolor), następnie przekładamy szaszłyki do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na mniej więcej 6 minut.

Surówka indyjska

Na patelni prażymy 50 g orzechów (pilnujemy, żeby się nie przypaliły). Kminek rozcieramy w moździerzu. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy gorczycę. Gdy gorczyca zacznie pękać, dodajemy kminek i curry, mieszamy całość, dodajemy ocet ryżowy, sok z 1/2 cytryny, miód. Uprażone orzechy wrzucamy do moździerza i je rozkruszamy. Wyłączamy ogień pod garnkiem z gorczycą, dodajemy sól i pieprz. Posiekaną białą kapustę i obraną i pokrojoną w cienkie słupki marchewkę wrzucamy do miski. Polewamy je winegretem z gorczycą. Całość mieszamy. Odstawiamy na mniej więcej 2 godziny, by kapusta „przegryzła się” z sosem winegret. Na koniec posypujemy surówkę połową pokruszonych orzechów.

Sos

Do jogurtu dodajemy sok z cytryny (do smaku), mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Jak podawać

Surówkę przekładamy na talerz. Szaszłyki wyciągamy z piekarnika i układamy na surówce. Sos przelewamy do miseczki i dekorujemy pietruszką. Całość dekorujemy orzeszkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Gość Gość
    1782 dni temu
    Nie jestem czepialska, ale czy w podanych składnikach nie powinien figurować kmin/kumin, a nie kminek? Wszak to zupełnie różny smak...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1781 dni temu
    W tym przepisie rekomendujemy jednak użycie kminku :)
  • AMS AMS
    3531 dni temu
    Surówka przepyszna!!!

    odpowiedz

  • Paulina Paulina
    3578 dni temu
    Do masy mięsnej zamiast kminku dałam kmin rzymski (kumin), a do dipu dałam posiekaną kolendrę. Pycha!

    odpowiedz

  • Kuba Kuba
    3628 dni temu
    Smaczne tylko w surówce nie dodalem orzeszków

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3765 dni temu
    Surówka świetna. Raz robiłam z kminkiem, raz z kuminem. Dodatkowo od siebie posypałam podprażonym sezamem. Przepis poszedł dalej, a i sama też będę powtarzać.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3910 dni temu
    Między kminkiem a kuminem - kminem rzymskim jest znaczna różnica a to chyba raczej ta druga przyprawa jest używana w kuchni indyjskiej :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3936 dni temu
    Bardzo pyszne szaszłyki. Polecam AS

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    3937 dni temu
    pyszne bardzo syte... podałem dodatkowo z frytkami i to była już przesada. Proponuję zacząć od surówki żeby przeszła sosem. Polecam

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3940 dni temu
    szaszłyki bardzo smaczne wyszły z mięska mielonego Lidlowego,chętnie zjadają je dzieci ,są pyszne i mięciutkie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3942 dni temu
    MNIAM MNIAM...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3942 dni temu
    om nom nom!

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!