zobacz film Zakwas z buraków na barszcz czerwony

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • słoik o pojemności 3 l
  • sznurek
  • ściereczkę
  • moździerz

Przygotuj wcześniej

  • Zagotuj wodę i przestudź ją tak, aby w momencie zalewania składników była ciepła, nie gorąca.

Krok 1: Kroimy i przyprawiamy składniki zakwasu

Jabłka w skórce i obrane buraki pokrojone w półplastry oraz czosnek pokrojony w plasterki umieszczamy w słoiku. Dodajemy ziele angielskie, sól, pieprz i lekko roztarte w moździerzu ziarna kolendry.

Krok 2: Zalewamy składniki zakwasu

Dodajemy piętkę chleba, którą po 3 dniach wyjmujemy ze słoika. Całość zalewamy wodą tak, by przykryła wszystkie składniki.

Krok 3: Odstawiamy zakwas

Słoik nakrywamy ściereczką i obwiązujemy sznurkiem. Odstawiamy w ciemne miejsce i przechowujemy ok. 5-7 dni w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie przelewamy zakwas do osobnego naczynia i przechowujemy w lodówce do ok. 2 tygodni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    1172 dni temu
    Fermentacja jest beztlenowa - nie zakrywamy, tylko zakręcamy. Nie będzie wtedy pleśniał

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1454 dni temu
    No i lipa, zakwas spleśniał :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1454 dni temu
    Przykro nam, tak się niestety zdarza. Powodów tego może być oczywiście wiele: Zbyt mała ilość wody, składniki zakwasu wystające ponad jej poziom. Buraki powinny być jak najlepszej jakości. Nie powinny być uszkodzone i miękkie. Przed pokrojeniem i obraniem należy je dokładnie wyszorować. Zasady dobrze przygotowanego zakwasu dotyczą także słoika. Należy go dokładnie umyć i wyparzyć.
  • Gość Gość
    1459 dni temu
    Czy konieczny jest szklany słój? Można zrobić zakwas w garnku? Nie mam słoja po prostu :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1459 dni temu
    Do przygotowywania zakwasu używamy wyłącznie naczyń z tworzywa, które nie będzie wchodziło w reakcje z kwasem, dlatego najlepszą i najłatwiej dostępną opcją jest szklany słój. Dobrze sprawdzi się tu również kamionkowy garnek lub odpowiednio duże naczynie z ceramiki.
  • Gość Gość
    1467 dni temu
    Lipa, 3 litry wody i kilogram buraków nie zmieszczą się w 3 litrowym słoju

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1829 dni temu
    Musi czy może czekać w dodowce 2 tyg?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1829 dni temu
    Może. Przez tyle będzie się nadawał do spożycia. Po upływie 2 tygodni - radzimy sięgnąć po świeży :)
  • Gość Gość
    1855 dni temu
    Przepis fajny ale dziwi mnie tylko dlaczego nie ma octu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1853 dni temu
    Ponieważ jest to naturalny zakwas, bez wzmacniania octem.

Dobry zakwas z buraków na barszcz i nie tylko

Bez czego nie powstanie prawdziwy barszcz czerwony? Bez zakwasu, rzecz jasna. No dobrze – w ostateczności można też ugotować tę zupę na occie. Teraz jednak myślmy o oryginalnym, charakternym barszczu na zakwasie. Dzięki wskazówkom Karola Okrasy przygotujesz taki w swoim domu. Szybko, bez trudności, za to ze świetnym rezultatem. Sprawdź, jak powstaje najlepszy zakwas buraczany naszego mistrza kuchni!          

Zacznijmy od początku. Czym jest zakwas z buraków? Otóż zakwas z buraka to produkt fermentacji buraków z udziałem wody i mąki. Podczas tego procesu cukry obecne w burakach ulegają przekształceniu w kwas mlekowy. Stąd właśnie zakwas z buraka czerpie swój niepodrabialny kwaśny smak. Inaczej otrzymywane zakwasy wykorzystywane są w polskiej kuchni także do przyrządzania innych znanych i kochanych zup – przede wszystkim barszczu białego lub żuru. Co trzeba podkreślić – w przypadku wymienionych zup, inaczej niż do przyrządzenia barszczu czerwonego, stosuje się zakwas na mące pszennej.

Od dawien dawna mówi się o prozdrowotnych zaletach spożywania zakwasu. W Kuchni Lidla skupimy się jednak wyłącznie na zaletach kulinarnych, bo i tych jest mnóstwo! Dobrze przygotowany zakwas na barszcz czerwony ma intensywny, rześki i kwaskowaty aromat, w którym wyczujesz też bardzo subtelne nuty fermentacyjne. Oryginalny zakwas z buraków – a przecież taki zrobisz z naszym przepisem – możesz nie tylko wykorzystać do przygotowania pysznej zupy, ale też spożywać bez żadnych dodatków.

No dobrze – pora przejść do szczegółowego opisu przygotowania zakwasu z buraków. Zanim jednak skupimy się na każdym kroku, upewnij się, że masz pod ręką wszystkie wymienione składniki. To jednak nie wszystko. Karol Okrasa wylicza też akcesoria kuchenne niezbędne do stworzenia jego zakwasu z buraków. Należą do nich słoik o pojemności 3 l, sznurek, ściereczka i moździerz. Wszystko jest? A więc sprawdź, jak powstaje zakwas na barszcz czerwony Kuchni Lidla.

Przepis na zakwas buraczany Karola Okrasy

Przekonaj się, jak przepis na zakwas z buraków przeistacza się w pyszną, choć zdecydowanie kwaskową, rzeczywistość. Zacznij od… wody. Zgodnie ze wskazówkami Karola Okrasy zagotuj jej aż 3 l. Gdy zacznie bulgotać, zdejmij ją z ognia. Do dalszej pracy nad zakwasem buraczanym z naszego przepisu potrzebna będzie Ci woda ciepła – nie wrząca i nie gorąca.

Gotowe? Doskonale. Teraz możesz przejść do krojenia składników. Dokładnie umyj jabłka i buraki. Te pierwsze pokrój w półplastry razem ze skórką. Jak się kroi w półplastry? W pierwszej kolejności pozbądź się gniazda nasiennego. Najwygodniej zrobisz to z wykorzystaniem małej, manualnej drylownicy. Jeśli jednak jej nie posiadasz – spokojnie. W takim razie po prostu przetnij jabłko na pół, a następnie wytnij gniazdo małym nożykiem. Teraz każdą z połówek potnij na dość cienkie plastry. Każdy z nich z kolei przetnij na pół. W podobny sposób pokrój buraki — inaczej niż w przypadku jabłek, tu musisz pozbyć się skórki. Pamiętaj, że dla ostatecznego efektu kulinarnego znaczenie ma każdy szczegół. Dlatego istotne, aby do realizacji naszego przepisu wybrać wyłącznie najlepsze buraki. Nie mogą być uszkodzone ani zbyt miękkie. Przed obraniem bardzo dokładnie je oczyść.

Zgodnie z przepisem na zakwas z buraka teraz pora zabrać się za czosnek. I ten składnik musisz obrać i pokroić. Potnij dwa ząbki na plastry (alternatywnie możesz skorzystać z maszynki do rozdrabniania czosnku). Trzy jakże ważne składniki umieść w słoiku. Dodaj wymienione w przepisie przyprawy. Pamiętaj, że ziarna kolendry musisz zmiażdżyć w moździerzu.

Co dalej w naszym przepisie na zakwas buraczany? Otóż pora na zalanie wymienionych wyżej składników wodą. Wcześniej jednak dodaj piętkę chleba (razowego – pieczywo białe wykorzystuje się do barszczu białego!). Pamiętaj, że tę musisz wyłowić ze słoika po trzech dniach od zamknięcia. I o odpowiedniej temperaturze wody, którą zalejesz składniki.

Skoro zastanawiałaś lub zastanawiałeś się, jak zrobić zakwas buraczany, musisz wiedzieć, jak duże znaczenie ma dobór odpowiedniego naczynia, w którym powstanie opisywany dzisiaj przysmak. Musi być ono wykonane z materiału, który nie będzie wchodzić w reakcję z zakwasem. Z tego właśnie względu zalecamy wybór słoja szklanego. Ale to niejedyna opcja. Do przechowywania zakwasu nada się też garnek kamionkowy lub naczynie ceramiczne. Te wybory mają oczywiście nie tylko wymiar praktyczny, ale też estetyczny! Bez względu na ostateczną decyzję musisz pamiętać, żeby naczynie dokładnie wymyć i wyparzyć przed przelaniem do niego zakwasu.

Przepis na zakwas buraczany, który musi się udać

Jakie następne kroki znajdują się w naszym poradniku „jak zrobić zakwas buraczany”? Naczynie z wodą i niezbędnymi do zakwasu składnikami zakryj ściereczką i obwiąż sznurkiem lub gumką. Teraz umieść słoik w ciemnym miejscu na 5 do 7 dni (pamiętaj o wyjęciu piętki razowca po 3 dniach). Gdy zdecydujesz, że to już, wyjmij słoik i przelej jego zawartość do innego naczynia. Już wiesz, jak zrobić zakwas z buraków. Jak długo możesz go przechowywać w lodówce? W odpowiednio niskiej temperaturze zachowa przydatność do spożycia przez 14 dni.

Wskazówek dotyczących tego, jak zrobić zakwas buraczany, Karol Okrasa udziela też w naszym materiale wideo. Jeśli więc od czytania przepisów wolisz oglądać filmiki instruktażowe, możesz śmiało zdać się na tę formę. Kolejną zaletą wideo jest obecność Mistrza Karola!

Poznaj inne inspiracje Kuchni Lidla

Wierzymy, że znasz już doskonale przepis na zakwas buraczany Kuchni Lidla. W takim razie z pewnością zainteresują Cię nasze pomysły na barszcze. Jeśli czujesz magię zbliżających się wielkimi krokami Świąt, wypróbuj wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis autorstwa Karola Okrasy. Do przyrządzenia tej legendarnej potrawy masz prawo wykorzystać nasz zakwas. Możesz przekonać się, jak dobrze będzie smakował w towarzystwie suszonych grzybów i uszek! Druga z naszych polecajek to tradycyjny przepis na barszcz z kwaśną śmietaną, mięsem wołowym oraz boczkiem. Coś dla miłośniczek i miłośników naprawdę sytych zup! A skoro jesteśmy przy wyjątkowo mięsnych daniach, poznaj barszcz na wędzonce zabielany Karola Okrasy, z żeberkami wędzonymi i chorizo. A także jedyny w swoim rodzaju, intensywny w smaku i aromacie, pożywny, tradycyjny barszcz ukraiński.

Zachęcamy Cię gorąco także do sprawdzenia innych propozycji dań z burakiem w roli głównej. Amatorki i amatorzy kuchni włoskiej po prostu muszą poznać gnocchi z burakiem, rukolą i orzeszkami pinii. Jeśli jednak zdecydowanie bliżej Ci do inspiracji z Bliskiego Wschodu i Afryki, coś dla Ciebie to szakszuka z burakami, a także szakszuka z botwinki. W sytuacji, gdy szukasz wege zamienników dla tradycyjnych mięsnych specjałów kulinarnych, zwróć uwagę na tatar z buraków z żółtkiem z mango. O ile barszcz czerwony to niezawodny wybór na wigilijną kolację, o tyle buraczany tatar zrobi niezłą furorę na wielkanocnym stole! I nie tylko wtedy – dajemy słowo!

Wypróbuj nasz przepis na zakwas buraczany i odkryj magię barszczu czerwonego na nowo. A potem daj szansę dziesiątkom innych wyselekcjonowanych przepisów zgromadzonych w katalogu Kuchni Lidla!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!