zobacz film Zapiekanka z mięsem i ziemniakami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • praskę do ziemniaków
  • tarkę o drobnych oczkach
  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: SMAŻYMY WARZYWA

Marchew i pietruszkę pokrojone w kostkę smażymy w garnku na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek. Smażymy, mieszając. Usmażone warzywa przekładamy na talerz.

Krok 2: SMAŻYMY PIECZARKI

Pieczarki pokrojone w plasterki smażymy na rozgrzanym oleju na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do podsmażonych wcześniej warzyw.

Krok 3: PODSMAŻAMY I DOPRAWIAMY MIĘSO

Mięso kładziemy na odrobinę oleju rozgrzanego w garnku po warzywach. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy z obu stron na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając.

Przysmażone mięso doprawiamy ziołami prowansalskimi, gałką muszkatołową i sosem worcestershire. Dolewamy wino, odparowujemy. Dodajemy pomidory pelati i odrobinę wody (tyle, by pokryła mięso). Dusimy ok. 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY PURÉE ZIEMNIACZANE

Ugotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki przekładamy do garnka i przyprawiamy gałką muszkatołową.

Dodajemy masło i mleko. Delikatnie podgrzewamy i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Purée doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy żółtka jaj i dokładnie mieszamy.

Krok 5: ŁĄCZYMY WARZYWA I MIĘSO

Do uduszonego mięsa dodajemy podsmażone warzywa i pieczarki. Dodajemy ciecierzycę i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy.

Krok 6: ŁĄCZYMY WARZYWA I MIĘSO

Masę mięsno-warzywną przekładamy do naczynia żaroodpornego, rozprowadzamy równomiernie i wyrównujemy.

Na wierzch wykładamy purée, które również rozprowadzamy po całej powierzchni i lekko dociskamy. Pieczemy ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po tym czasie zapiekankę posypujemy z wierzchu serem startym na tarce o grubych oczkach i zapiekamy przez kolejne 20 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    1250 dni temu
    Smazymy, smazymy, smazymy. Super przepis na marskosc watroby.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    917 dni temu
    nie ma obowiązku korzystać z tego przepisu. Chcesz jeść zdrowo, to sobie gotuj zdrowo, a nie komentuj bez sensu...
  • Gość Gość
    116 dni temu
    XD
  • Qlencja Qlencja
    1461 dni temu
    Super przepis. Zapiekanka ma delikatną konsystencję i świetnie smakuje. Z braku pieczarek dodałam czerwoną paprykę, a z braku wina - więcej pomidorów - wyszło bardzo OK.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1513 dni temu
    Zapiekanka pyszna, zrobiłam i polecam(fajny przepis na kolację z przyjaciółmi)

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!