Zasady przygotowywania sałatek

Sałatki można przyrządzać zarówno z surowych, jak i ugotowanych warzyw. Sałatka w odróżnieniu od surówki może stanowić osobne danie główne. Gdy dodamy do niej jajko, ser, mięso lub rybę, uzyskamy pożywny posiłek. Sałatki można spożywać zarówno na obiad, kolację, jak i na każdy inny posiłek. Kiedy jest upalnie i nie mamy ochoty na ciepłe, ciężkie, mięsne dania, stanowią świetną dla nich alternatywę. Co można do nich dodać? Jak je przyrządzić, by były smaczne?

Jakich produktów użyć do komponowania sałatek?

  • różnego rodzaju sałat,
  • gotowanych warzyw, np. brokułów, kalafiorów, marchewek itp.,
  • surowych warzyw,
  • owoców, np. jabłek, gruszek, truskawek, mango,
  • owoców z puszki, np. brzoskwiń, ananasów,
  • jajek,
  • ryb,
  • owoców morza,
  • mięsa,
  • oliwek,
  • pestek dyni, słonecznika,
  • orzechów,
  • suszonych owoców, np. żurawin,
  • serów, np. fety, mozzarelli, parmezanu,
  • marynowanych grzybów.

Pamiętaj!

1. Warzywa i owoce zawsze dokładnie myjemy.

2. Sałatki polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem, by nie utraciły atrakcyjnego wyglądu.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram