Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Śliwki gotujemy w winie

Śliwki myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Zagotowujemy z czerwonym winem, sokiem jabłkowym, 80 g brązowego cukru i 0,5 łyżeczki cynamonu. Gotujemy pod przykryciem przez 25 minut, aż będą miękkie.

Krok 2: Przygotowujemy masę na kluski

Zagotowujemy mleko z masłem, 2 łyżkami cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Zdejmujemy z ognia i dosypujemy semolinę, mieszając. Przekładamy do miski, dodajemy jajko i mieszamy trzepaczką.

Krok 3: Gotujemy kluski

Za pomocą 2 łyżeczek odrywamy małe kawałki masy i gotujemy w dużej ilości wrzącej, lekko osolonej wody przez ok. 5 minut.

Zupę śliwkową doprawiamy, ewentualnie dosładzamy. Kluski osączamy i dekorujemy nimi zupę, posypujemy cynamonem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    2692 dni temu
    może jakiś filmik, bo przepis trochę świąteczny... no dobra nie wiem jak zrobić te kluski

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2690 dni temu
    Do tego przepisu nie dysponujemy filmem, co możemy doprecyzować? :)

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!