zobacz film Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • piekarnik nagrzany do 180°C
  • blaszkę
  • papier do pieczenia
  • garnek z grubym dnem
  • blender
  • słoiczki z zakrętkami

KROK 1

Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem - przygotowujemy jabłkaPiekarnik rozgrzewamy do 180°C. Jabłka wraz ze skórką kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Owoce układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy, aż jabłka się zrumienią i zaczną się rozpadać. Imbir obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Czosnek drobno siekamy.

 

KROK 2

Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem - smażymy jabłkaDo garnka wsypujemy cukier i rozpuszczamy go na niewielkim ogniu. Następnie dodajemy imbir oraz czosnek. Kiedy cukier zacznie się karmelizować, do garnka przekładamy upieczone jabłka. Podlewamy minimalną ilością wody i jeszcze chwilę smażymy.

 

KROK 3

Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem - miksujemy składnikiWszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy dodajemy 3-4 łyżki chrzanu, niewielką ilość soku z cytryny. Dokładnie mieszamy. Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków, szczelnie zamykamy i obracamy do góry dnem. Odstawiamy do przestygnięcia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

zobacz wszystkie