Jak zrobić jajko w koszulce?

Jajko w koszulce – większości osób znane z nazwy, ale tak naprawdę niewielu wie, jak je prawidłowo zrobić. Przytakujesz? Chcesz zrobić wrażenie na domownikach, podając im na śniadanie tak nietypowe jajko? Nie martw się. Udowodnimy Ci, że to proste!

Jajko w koszulce – co to takiego?

Jajko w koszulce, inaczej zwane jest poszetowym. Gotuje się je bez skorupki w wodzie. Takie jajko wyróżnia ścięte z zewnątrz białko oraz płynne żółtko.

Jak przygotować jajko w koszulce?

Czego potrzebujesz, by przygotować jajko w koszulce? Przede wszystkim świeżych jajek o temperaturze pokojowej. Jajko wbijamy do małej miseczki. W garnku gotujemy litr wody. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, by delikatnie bulgotała. Do wody dodajemy ocet (około 2 łyżek). Jeśli chcesz gotować bez octu – wykorzystaj sok z cytryny. Sprawdzi się tutaj równie dobrze. Następnie wodę mieszamy w taki sposób, by na środku utworzył się wir. Cały czas mieszając, w środek wiru wlewamy jajko z miseczki. Przestajemy mieszać i gotujemy jajko 3 minuty. Po tym czasie wyciągamy jajko łyżką i osączamy na papierowym ręczniku.

Inne sposoby na jajko w koszulce

Istnieją również inne sposoby przygotowania takiego jajka. Zamiast wody możesz użyć czerwonego wina wytrawnego – jajko przejdzie jego smakiem i aromatem. Możesz również przyrządzić jajko frytowane. Zamiast wody do garnka wlewa się olej. Pamiętaj tylko, by zachować ostrożność, używając gorącego oleju.

Z czym podawać?

Jajko w koszulce smakuje dobrze podane z solą i pieprzem. Świetnie komponuje się ze świeżym szczypiorkiem czy też chrupiącymi plastrami boczku. Może być również składową sałatek czy uzupełnieniem dań mięsnych. Jednak najpopularniejszy sposób podania jajka w koszulce to jajka po benedyktyńsku – ugotowane jajko ułożone na grzance wraz z sosem holenderskim.

Trwa ładowanie komentarzy