zobacz film

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Przygotuj:

  • małe spodeczki na wodę
  • doniczki
  • ziemię do kwiatów

Sposób przygotowania:

Resztki, które powinny trafić do kosza na śmieci, czy wartościowe produkty wprost stworzone do tego, by dać im drugie życie? Gdy przyjrzymy się bliżej jadalnym częściom roślin, których pozbywamy się każdego dnia w kuchni, na pewno dostrzeżemy ich potencjał.  

Właśnie do takich zmian w duchu #zerowaste zachęca Was Kinga Paruzel! Dzięki najnowszemu trikowi dowiecie się, jak przygotować domowy miniogród z niewykorzystywanych do tej pory części warzyw i ziół. To prosty eksperyment, który spodoba się wielbicielom domowych plonów, a dzieciom przybliży zasady funkcjonowania świata roślin.

Odkryj, jaka moc kryje się w warzywach, i wykorzystaj ją do stworzenia swojej własnej, zielonej plantacji. Sprawdź, jakie to proste – informacje o etapach oraz ważne wskazówki i porady znajdziesz w materiale wideo z udziałem Kingi! Zgromadziliśmy je również w tym tekście – prześledź go i zacznij kuchenny recykling już dziś!

ODZYSKIWANIE LIŚCI

Z jakich warzyw?

Choć istnieje wiele roślin, które jesteśmy w stanie wyhodować od podstaw we własnym miniogródku, niektóre odzyskujemy tylko częściowo. Do grupy warzyw, których resztki przy odpowiednim podejściu oddadzą nam przydatne w kuchni liście, należą m.in. marchewka, pietruszka, burak i rzodkiewka. Jak je wyhodować?

Jak to zrobić?

Gdy wykorzystasz nać marchewki lub pietruszki (warto wspomnieć, że ta pierwsza, rzadziej używana w kuchni, świetnie sprawdza się jako składnik pesto, koktajli lub jako dodatek do kotlecików i sałatek), odetnij końcówkę warzywa (szeroką na ok. 1,5 cm) i umieść na płaskim spodeczku wypełnionym wodą. Naczynko ustaw w nasłonecznionym miejscu.

Kiedy zbiorę plony?

Dbaj o stałe nawodnienie warzywa. Wystarczy niewielka ilość wody, by utrzymać plantację w dobrym stanie – sprawdzaj, czy żadnej z roślinek nie brakuje wilgoci. Woda w naczynkach będzie odparowywać i wysychać.

Po kilku dniach zbierzesz swoje plony – wyhodowane na nowo liście warzyw. W ten sam sposób możesz postąpić z burakiem i rzodkiewką!

ODZYSKIWANIE CAŁYCH ROŚLIN

One zapuszczą korzenie

Wiesz już, które rośliny pozwolą Ci na założenie domowej plantacji jadalnych liści. To jednak nie wszystkie możliwości związane z wykorzystywaniem resztek warzyw w kuchni!

Twój domowy ogródek może powiększyć się także o te warzywa, które pod wpływem wody rozwiną korzenie, a po przesadzeniu do doniczek odrodzą się w całości. Jak postępować, by dzięki zachowanym resztkom móc po jakimś czasie cieszyć się smakiem własnych nowalijek?  

Do roślin, które odradzają się w całości (uzyskujemy korzonki, a po pewnym czasie – nowe warzywo), zaliczają się m.in.: cebula, czosnek, koper włoski, seler naciowy, sałata rzymska, pak choi (kapusta chińska), por, trawa cytrynowa czy bazylia.

Jak to zrobić?

Na pierwszym etapie postępujemy analogicznie jak w przypadku plantacji liści: określone części roślin umieszczamy w pojemniczkach wypełnionych niewielką ilością wody, ustawiamy w nasłonecznionym miejscu i dbamy o ich nawodnienie.

W przypadku pora i selera naciowego odcinamy od warzywa jego dolną część i umieszczamy ją w pojemniczku z wodą, w przypadku zaś uprawy sałaty, fenkułu i kapusty pak choi odkrawamy trzon, z którego wyrastają wszystkie liście.

Nawadnianie i przesadzanie

Jeśli chcemy, by na naszej plantacji znalazło się miejsce dla trawy cytrynowej, odcinamy ok. 1-3 cm rośliny i umieszczamy w wodzie. Podobnie postępujemy ze świeżą bazylią: odcinamy ok. 3-4 cm łodygi, odrywamy pierwszą dolną parę liści (w tym miejscu wyrosną korzonki) i przekładamy do wody. W przypadku wyższych roślin możemy potrzebować wyższych naczynek.

 

Przesadzenie możesz zacząć po ok. 7-14 dniach, gdy pojawią się korzenie, które będą w stanie utrzymać rośliny w ziemi.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!