Zdrowy jak… KRÓLIK!

Dzięki swoim licznym walorom mięso królika jest umieszczane na pierwszym miejscu, jeśli chodzi o żywienie dzieci. To właśnie królika zaleca się wprowadzić jako pierwszego przy rozszerzaniu diety niemowląt o białko zwierzęce. I nie dzieje się tak bez powodu – mięso królicze zawiera również wysoki procent kwasu linolenowego, jest bardzo bogate w aminokwasy oraz składniki mineralne i witaminy, szczególnie z grupy B, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dobry dla dzieci, dobry dla każdego. Królik jest nie tylko bardzo smaczny, ale też dostarcza nam duże ilości kwasów tłuszczowych nienasyconych, łatwiej przyswajalnych przez organizm aniżeli tłuszcze nasycone. Jest też świetną alternatywą dla innego rodzaju mięsa w diecie antycholesterolowej, ponieważ charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu, tylko 35-40 mg w 100 g mięsa. 

Mięso królika cenione jest także za wysoką odżywczość. Zawiera ponad 20% więcej białka niż inne gatunki mięsa. A do tego aż 90% białka z mięsa króliczego jest przyswajalne przez człowieka. Zawartość tłuszczu w mięsie królika jest niewielka – tuszka królicza przy masie około 1,2-1,6 kg zawiera go jedynie 3-6%.

Jedzmy więc królika – ze smakiem i na zdrowie! Na pierwszy ogień proponujemy bardzo oryginalne, proste i smakowite danie – królika w sosie musztardowym wg Pascala.

Trwa ładowanie komentarzy