Co nowego Zdrowy jak… KRÓLIK!
Zdrowy jak… KRÓLIK!
14 lutego 2013

Zdrowy jak… KRÓLIK!

Dzięki swoim licznym walorom mięso królika jest umieszczane na pierwszym miejscu, jeśli chodzi o żywienie dzieci. To właśnie królika zaleca się wprowadzić jako pierwszego przy rozszerzaniu diety niemowląt o białko zwierzęce. I nie dzieje się tak bez powodu – mięso królicze zawiera również wysoki procent kwasu linolenowego, jest bardzo bogate w aminokwasy oraz składniki mineralne i witaminy, szczególnie z grupy B, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dobry dla dzieci, dobry dla każdego. Królik jest nie tylko bardzo smaczny, ale też dostarcza nam duże ilości kwasów tłuszczowych nienasyconych, łatwiej przyswajalnych przez organizm aniżeli tłuszcze nasycone. Jest też świetną alternatywą dla innego rodzaju mięsa w diecie antycholesterolowej, ponieważ charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu, tylko 35-40 mg w 100 g mięsa. 

Mięso królika cenione jest także za wysoką odżywczość. Zawiera ponad 20% więcej białka niż inne gatunki mięsa. A do tego aż 90% białka z mięsa króliczego jest przyswajalne przez człowieka. Zawartość tłuszczu w mięsie królika jest niewielka – tuszka królicza przy masie około 1,2-1,6 kg zawiera go jedynie 3-6%.

Jedzmy więc królika – ze smakiem i na zdrowie! Na pierwszy ogień proponujemy bardzo oryginalne, proste i smakowite danie – królika w sosie musztardowym wg Pascala.

Komentarze (7)

Zobacz wszystkie + dodaj komentarz
  • Berni Berni: Królicze mięso chapeau bas ... Jeszcze żebym nie musiał trybować... :) Po prostu mi nie wychodzi :) 638 dni temu
  • Gość Gość: Uwielbiam mięso z królika, zdrowe, smaczne, po prostu idealne. Szkoda, że Okrasa też nie zrobił dania z królika. 640 dni temu
  • Gość Gość: zgadzam się. królik jest dobrym mięsem, chociaż rzadko go jadam. po prostu pożywienie 646 dni temu
  • Gość Gość: tak załujecie królików jako miesa do jedzenia a czemu nikt nie pomysli o swince, ktora przeciez tez ma mily ryjek albo o krowce, ktora ma sliczne rzesy, a i maly kurczaczek jest taki zolty i puchaty. paranoja! krolik - mieso jak kazde inne, pozywienie! I bardzo bardzo delikatne! Dla mnie pycha! 646 dni temu
  • Gość Gość: nie przesadzajmy....nie którzy ludzie mają króliki za zwierzątka domowe ale jedzą np świnki a inni mają świnki za zwierzątka domowe i co w tedy?....jeśli będziemy patrzeć na to że to miłe, bezbronne zwierzątka to będziemy jeść tylko roślinki.....o przepraszam niektórzy ludzi i roślinki traktują jak żywe istoty i co w tedy???............. 647 dni temu
  • Gość Gość: od tego jest rodzic, żeby mądrze i umiejętnie wytłumaczył dziecku co je, dlaczego. A stwierdzenie, że straszy się dziecko.... hmm bez komentarza! Widzę, że młoda mama wiele się jeszcze musi (poza gotowaniem) nauczyć. Miłego dnia życzę :-) 647 dni temu
  • Anka Anka: Dzięki wielkie za tak częste i długie reklamy w radiu :[ Straszycie mi dziecko! Nigdy mu nie podam tego rodzaju mięsa - jakby mój maluszek dowiedział się że karmiłam go jednym z jego zwierzątek nigdy by mi tego nie wybaczył... Trochę przeginacie z tymi reklamami - królik w obecnych czasach to już potrawa bardzo kontrowersyjna 647 dni temu

Bądź na
bieżąco
z nowościami
w Kuchni Lidla!

i zbieraj broszury z przepisami


Zamów newsletter!