Niezbędnik sushi

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Różne rodzaje sushi różnią się między sobą, ale do przyrządzenia każdego potrzebujemy kilku podstawowych, prostych składników.

Są to:

  • arkusze nori (rodzaj jadalnych wodorostów, używanych do przygotowania sushi)
  • ryż do sushi – specjalny rodzaj ryżu, o krótkich ziarnach
  • ocet ryżowy – można go ewentualnie zastąpić delikatnym octem jabłkowym
  • mata bambusowa – do zwijania sushi; jeśli jej nie mamy, możemy ją z powodzeniem zastąpić folią spożywczą lub aluminiową, a nawet lnianą ściereczką

Do gotowego już sushi warto podać także dodatki smakowe:

  • marynowany imbir
  • pasta wasabi
  • sos sojowy

Wszystko o sushi

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!