Paweł Małecki – mistrz cukiernictwa

Marzył o pracy w kuchni – został wysokiej klasy ekspertem w dziedzinie tworzenia lodów, pralin oraz cukierniczych dekoracji.

Paweł Małecki wielokrotnie zachwycał jury konkursów cukierniczych w Polsce i za granicą. Sukcesy odnosił między innymi w Niemczech, Luksemburgu, Francji. O jego wybitnych zdolnościach przekonali się Włosi podczas Lodowego Pucharu Świata w Rimini. W 2008 roku zdobył tytuł mistrza Polski cukierników. Chętnie dzieli się swoim doświadczeniem z młodszymi kolegami, trenując zwycięskich reprezentantów Polski w światowych konkursach cukierniczych.

Paweł Małecki ma na swoim koncie także rekordowe sukcesy. Wchodził w skład szesnastoosobowej drużyny, która ustanowiła rekord Guinnessa, tworząc największy tort weselny. Był też członkiem teamu, do którego należy laur za największy eksponat czekoladowy w Polsce.

Pasjonuje go czekolada, którą uważa za najbardziej fascynujący i najcenniejszy surowiec i którą równocześnie ceni za walory smakowe. Mówi, że jego praca jest spełnieniem wielu dziecięcych snów. Paweł Małecki przekazuje dalej swoją wiedzę i doświadczenie – na co dzień wykłada w Akademii Czekolady. Wieloletnia przygoda ze słodką materią ma niewątpliwie ogromny wpływ na jego osobowość – Paweł jest niezwykle pogodnym człowiekiem, starającym się zawsze dostrzegać pozytywy.

Z Cukiernią Lidla związany jest od 2013 roku. Udowadnia, że nie ma nic piękniejszego niż dzielenie się radością płynącą z pieczenia. Dzięki przepisom Pawła każdego dnia w wielu polskich domach pachnie świeżo upieczonym ciastem. W Kuchni Lidla co tydzień dzieli się z Polakami nowymi przepisami na doskonałe ciasta, ciasteczka, słodkie desery. A żeby każdy mógł sobie poradzić ze sztuką ich wyrobu, w filmach instruktażowych pokazuje etapy powstawania smakołyków, udzielając przy tym mnóstwa przydatnych rad i wskazówek. I mimo że nie wymyślił jeszcze sposobu, jak zjeść ciastko i nadal mieć ciastko – pozostaje niekwestionowanym autorytetem cukierniczego świata.

Trwa ładowanie komentarzy