Można odnaleźć informacje, iż ogórek to warzywo uprawiane już od ponad 3 tysięcy lat. Prawdopodobnie wywodzi się z Azji. Dziś uprawiany jest niemal na całym świecie przez cały rok – zarówno na świeżym powietrzu, jak i w szklarniach. Ogórek należy do rodziny dyniowatych – tej samej co arbuzy, dynie czy cukinie.
Rozróżnia się dwie odmiany:
• ogórek szklarniowy – różnej długości, ma ciemnozieloną, gładką, błyszczącą skórkę,
• ogórek gruntowy – krótki, z nieco szorstką skórką.
Jakie ma właściwości?
Ogórek składa się w ponad 95% z wody. Jest niskokaloryczny. Ma niewielką wartość odżywczą – zawiera śladowe ilości witaminy C i beta-karotenu oraz mikroelementów – potasu, fosforu, magnezu i wapnia. Znajdują się w nim również kukurbitacyny – związki, które mogą wykazywać działanie przeciwnowotworowe.
Ogórek jest rośliną, która ma orzeźwiające właściwości – stosuje się go do napojów ochładzających i odświeżających.
Wartości odżywcze w 100 g ogórków:
• Wartość energetyczna – 15 kcal
• Białko – 0,7 g
• Węglowodany – 3,7 g
• Tłuszcz – 0,1 g
Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA