Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- wok lub głęboką patelnię z pokrywką
- folię aluminiową
- koszyk do wędzenia lub kilka długich wykałaczek
- tarkę
- patelnię
- ręcznik papierowy
- średniej wielkości garnek z pokrywką
KROK 1
Piersi gęsi myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Skórę nacinamy w kratkę. Składniki marynaty mieszamy i nacieramy mięso. Odstawiamy do lodówki na noc. Wok i pokrywkę wykładamy dokładnie dwoma warstwami folii aluminiowej. Na dno naczynia wsypujemy herbatę, ryż, cukier, skórkę startą z cytryny i przyprawy. Nad mieszanką do wędzenia układamy bambusowy koszyczek lub samodzielnie wykonaną kratkę (ruszt) z długich wykałaczek. Przykryty wok rozgrzewamy i sprawdzamy szczelność – dym nie powinien wydobywać się na zewnątrz. Na ruszcie układamy mięso i mocno podgrzewamy przez około 5 minut. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i powoli wędzimy 45 minut. Wyłączamy ogień i zostawiamy mięso w przykrytym woku na kolejne 10 minut. Piersi gęsi wyjmujemy i zawijamy w folię aluminiową na 3 minuty.
KROK 2
Ziemniaki oraz cebulę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy nadmiar wody, doprawiamy według uznania solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy niewielkie placki. Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
KROK 3
Z kapusty usuwamy głąb i szatkujemy. Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dorzucamy kapustę, mieszamy i smażymy przez 10 minut. Dodajemy wino, bulion, sól i pieprz, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez pół godziny. Kiedy kapusta lekko zmięknie, doprawiamy octem balsamicznym, sokiem z pomarańczy, pestkami granatu i cukrem według preferencji. Dusimy bez pokrywki, aż nadmiar płynu odparuje.
Każdą pierś gęsi kroimy na 6 kawałków. Na talerzu układamy 3 kawałki mięsa, porcję czerwonej kapusty oraz placuszek ziemniaczany. Całość posypujemy pestkami granatu i dekorujemy świeżym tymiankiem.
Zobacz podobne
przepisy
Piersi z gęsi z podgrzybkami lub borowikami
Wypróbuj przepis z Podlasia na pyszną gęś z grzybami. Jesteśmy pewni, że Ci zasmakuje!
Gęsie uda duszone ze śliwkami i jabłkami
Kaszubski pomysł na obiad? Gęś z kluskami kładzionymi oraz słodko-kwaśną kapustą!
Piersi gęsi w pomarańczach z pyzami i kapustą z jabłkami
Wielkopolskie smaki w Kuchni Lidla! Gęś z pyzami własnego wyrobu z pyszną czerwoną kapustą z jabłkami!
Piersi gęsi duszone z jabłkami, suszonymi śliwkami i żurawinami
Gęś przygotowana na sposób podhalański - z pieczonymi ziemniaczkami i zasmażanymi buraczkami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Łosoś z glazurowanym buraczkiem i chrzanowym purée
- Tortille z polędwicą wieprzową i sałatką z awokado
- Zapiekane jajka z salami i papryką
- Gulasz z kaczych żołądków
- Kartacze z mięsem
- Bezglutenowa tortilla
- Szakszuka
- Lody warzywno-owocowe
- Śląska szpajza cytrynowa
- Rolada śląska z kluskami i modrą kapustą
- Kapuśniak z kiszonej kapusty na gęsinie
- Krewetki z ananasem podawane na zimno
- Pieczony bakłażan z indykiem
- Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym
- Ravioli z dynią
- Mazurek z kremem pistacjowym
- Marcepanowe kartofelki
- Pieczony bigos z kurczakiem
- Dolmades z mięsem mielonym i oliwkami
- Ciasteczka orkiszowo-owsiane z żurawinami
- Chipsy z tortilli z sosem serowym
- Pinsa z szynką prosciutto cotto i burattą
- Grillowany ananas z jogurtem mojito
- Gnocchi dyniowe
- Prosty ramen Jokera z boczkiem, marynowanym imbirem i jajkiem
- EKSPRESOWY BIGOS
- Uniwersalna marynata do mięs i warzyw
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ryba pod kruszonką na parze
- Sos koperkowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
3300 dni temu
Berni :) !!!! Zaraz się zabieram!
odpowiedz
3312 dni temu
Brak filmu.
odpowiedz
3312 dni temu
Do tego przepisu nie ma materiału filmowego, jednak mimo wszystko zachęcamy do jego wypróbowania!