Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • duży garnek
  • łyżkę cedzakową
  • głęboką patelnię
  • tarkę do sera
  • sito

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: GOTUJEMY MAKARON

Zagotuj wodę w garnku, a następnie posól ją (2 g). Ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, jednakże skróć czas gotowania o 2 minuty. Po ugotowaniu przecedź makaron przez sito i odlej 80 ml wody z gotowania makaronu do kubka.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA

Kurczaka oczyść, a następnie pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a potem wrzuć na nią kurczaka. Przypraw go solą (1 g) oraz pieprzem i zamieszaj. Smaż mięso przez kilka minut.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

W międzyczasie obierz czosnek i cebulę. Pokrój warzywa w drobną kostkę i dodaj je do smażącego się kurczaka, a potem zamieszaj.

KROK 4: DODAJEMY WODĘ Z MAKARONU I POMIDORY

Podlej smażące się składniki wodą z makaronu, a gdy lekko wyparuje, dodaj pomidory. Całość przypraw resztą soli i zamieszaj. Gotuj sos przez 10 minut.

KROK 5: DODAJEMY ZIOŁA

Pod koniec gotowania dodaj zioła do sosu i zamieszaj. Po kilku minutach dodaj wystudzony makaron i zamieszaj. Gotuj całość przez 3-4 minuty.

KROK 6: SERWUJEMY MAKARON

Przełóż makaron na talerze, a następnie posyp go startym na tarce parmezanem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Najlepszy przepis na makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym

Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym to danie, które wywodzi się z tradycji kulinarnej regionu Kampania. To właśnie w tym regionie wyrastają najlepsze pomidory, na bazie, których przyrządza się wszystkie aromatyczne potrawy. Kuchnia tego regionu opiera się na świeżych, lokalnych składnikach i prostych połączeniach smakowych takich jak makaron z sosem pomidorowym i kurczakiem.

Żeby przyrządzić pyszny makaron z sosem pomidorowym i kurczakiem z naszego przepisu, potrzebne Ci będą podstawowe akcesoria kuchenne oraz świeże składniki najlepszej jakości. Wybierając się na zakupy, zwróć uwagę na to, co wkładasz do koszyka — wybierz kurczaka zagrodowego, włoski makaron i pomidory z puszki. Uwierz nam lub nie, ale w tak prostych daniach, jak kurczak w sosie pomidorowym z makaronem jakość używanych składników ma olbrzymie znaczenie, gdyż to one kreują smak i aromat tej potrawy.

Jeśli chcesz, aby Twój makaron z kurczakiem w pomidorowym sosie smakował bezbłędnie, uzbrój się w cierpliwość. Kurczak powinien powoli smażyć się na małym ogniu, a potem delikatnie dusić się w pomidorach. Tylko w taki sposób uda Ci się osiągnąć aromatyczny, gęsty sos.

Jak zrobić makaron z kurczakiem i pomidorami?

Kluczem do uzyskania idealnego tagliatelle z kurczakiem i pomidorami są nie tylko składniki wysokiej jakości, ale również sam proces przygotowywania. Żeby makaron z kurczakiem i pomidorami smakował jak ten z restauracji, należy poświęcić mu trochę czasu i uzbroić się w cierpliwość.

Jednym z ważniejszych elementów, który kreuje smak całego dania, jest makaron. Wybierając makaron do sosów pomidorowych, wybierz ten o nieco większej powierzchni, zrobiony z pszenicy durum. Ten konkretny rodzaj pszenicy pozwala uzyskać makarony odporne na rozgotowywanie.

Istotne jest także samo gotowanie takiego makaronu — najlepszy makaron wyjdzie Ci, jeśli ugotujesz go w słonym jak woda morska wrzątku. Postaraj się nieco skrócić czas gotowania, który został wyznaczony przez producenta, aby uzyskać makaron o stopniu ugotowania al dente (lekko twardy). Tak przygotowany makaron będzie miał odpowiednią teksturę i dobrze wchłonie sos pomidorowy.

Sposób przyrządzania makaronu powinien być taki sam dla każdego makaronu, jedynie czas jego gotowania powinien być dostosowany do jego rodzaju – dla przykładu makaron penne powinien gotować się dłużej od tagliatelle czy spaghetti, który potem połączysz z kurczakiem i pomidorami. Informacje na temat czasu gotowania z pewnością znajdziesz na etykiecie wybranego makaronu.

Żeby przyrządzić pyszny makaron tagliatelle z kurczakiem i sosem pomidorowym, skup się także na poprawnym przygotowaniu mięsa. Jeśli chcesz, aby kurczak pozostał soczysty i wilgotny, zamarynuj go przed usmażeniem.

Jak zrobić sos pomidorowy do makaronu z kurczakiem?

Jak przygotować pyszny sos do makaronu z kurczakiem? Sekretem udanego sosu są składniki oraz czas poświęcony na jego przygotowanie. W domowych warunkach sos pomidorowy z kurczakiem często przygotowuje się na bazie koncentratu pomidorowego. Jednak taki swojski sos niezbyt nadaje się do makaronu (lepiej sprawdzi się do ryżu lub ziemniaków). Z jakich składników przygotować idealny makaron w sosie pomidorowym z kurczakiem?

Rzecz jasna z pomidorów! Do sosu możesz użyć pomidorów z puszki, gotowej passaty, a także świeżych pomidorów, a każdy z tych produktów da Ci sos o nieco odmiennym smaku i charakterze. Sos przyrządzony na bazie pomidorów z puszki lub passaty będzie gęstszy i mniej kwaśny, do tego przyrządzonego na świeżych, sparzonych pomidorach. Jeśli wolisz sosy o bardziej delikatnym smaku i wyczuwalnej słodkości, możesz dodać do sosu odrobiny cukru lub użyć do sosu słodkiego gatunku pomidora (np. malinowego).

Poza pomidorami w sosie powinny znaleźć się też cebula oraz czosnek — bez nich nawet najwspanialsze pomidory smakują płasko, a w sosach brakuje głębi. Pomidory lubią towarzystwo świeżych ziół i różnych przypraw — wybierz te, które lubisz najbardziej, by nadać swojemu kurczakowi z makaronem w sosie pomidorowym unikatowego smaku i aromatu.

Jeśli nie jesteś gotowy na eksperymenty, wybierz dobrze znane połączenia np. oregano, rozmaryn, szałwię, bazylię czy tymianek. Sos możesz podkręcić dodatkowo odrobiną ostrej papryki (świeżej lub suszonej) albo dodać do niego ciut pieprzu cayenne.

Jeśli masz już wszystkie składniki, możesz przejść do przyrządzania sosu. Cebulę i czosnek obierz i pokrój, a potem wrzuć do smażącego się kurczaka. Gdy warzywa zmiękną, możesz podlać je wodą z gotowania makaronu, a potem dodać pomidory i przyprawy. Jeśli chcesz uzyskać wyjątkowy smak sosu, możesz dodatkowo dodać do niego odrobinę białego wina lub bulionu.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!