Agrest

Zobacz także:Zobacz także:

Agrest jest stosunkowo młodą rośliną. Można odnaleźć informacje, iż jako roślina wykorzystywana w kuchni zaistniała dopiero w XVI wieku. Agrest rośnie na krzakach. Jego pełna nazwa to porzeczka agrest. Krzew agrestu zielenieje jako pierwszy na wiosnę i jako jeden z pierwszych wydaje owoce.

Jak wygląda?

Owoce agrestu to jagody o zielonej, czasem czerwonawej skórce, która pokryta jest drobnymi włoskami. W środku znajdziemy soczysty, nieco kwaśny miąższ z drobnymi pestkami. Agrest należy spożywać tylko wtedy, gdy jest dojrzały.

Agrest można spożywać na surowo. Dodaje się go do kompotów, przetwarza się go na dżemy. Popularne są również galaretki agrestowe. W niektórych europejskich krajach wykorzystywany jest do produkcji octu.

Jakie ma właściwości?

W tym niewielkim owocu odnajdziemy sporą ilość witaminy C oraz potasu. Dodatkowo agrest zawiera pektynę, rozpuszczalny błonnik, który naturalnie żeluje. Dzięki tym właściwościom wspaniale nadaje się do przygotowania zdrowych galaretek lub zagęszczania dżemów z innych owoców. Pektyny pozytywnie wpływają na nasz organizm. Pomagają w obniżeniu stężenia cholesterolu, dzięki czemu chronią nas przed miażdżycą. Dodatkowo wspomagają usuwanie toksyn z organizmu i zapobiegają zaparciom.

 

Wartości odżywcze w 100 g owocu:

• Wartość energetyczna – 44 kcal

• Białko – 0,88 g

• Węglowodany – 10,18 g

• Tłuszcz – 0,58 g

 

Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA



Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!