Bób jest rośliną strączkową. Strączek osiąga długość 12 cm. Wewnątrz znajduje się od 2 do 5 nasion, które kształtem przypominają nerki w kolorze jasnożółtym lub jasnozielonym. Bób jest warzywem sezonowym, pojawiającym się na przełomie lipca i sierpnia. Nasiona najlepsze są wtedy, kiedy są jeszcze niedojrzałe. Bób można kupić również w postaci mrożonej przez cały rok.
Jak go jeść?
Tylko bardzo młody bób można spożywać na surowo, razem ze skórką, która okala nasiono. Warzywo najczęściej gotuje się na parze lub w wodzie. Bób należy solić przed końcem gotowania, by nie stwardniał.
Jakie ma właściwości?
Ziarenka bobu są świetnym źródłem białka. 100 g bobu zapewnia 1/4 dziennego zapotrzebowania na błonnik. W związku z tym, że składnik ten daje poczucie sytości, bób idealnie nadaje się dla osób dbających o linię czy też odchudzających się. Duża zawartość kwasu foliowego sprawia, że bób jest pożądany w diecie kobiet w ciąży. Kwas foliowy zapobiega wystąpieniu wad rozwojowych u płodu. Dzięki obecności potasu bób może pomóc w regulacji ciśnienia tętniczego krwi. Zawiera również duże ilości wapnia.
Ciekawostka
Można spotkać się z informacjami, iż w starożytnej Grecji ziarna bobu służyły do głosowań nad sprawami politycznymi, a w starożytnym Rzymie bób składany był w ofierze duchom i zmarłym.
Wartości odżywcze w 100 g młodego warzywa:
• Wartość energetyczna – 72 kcal
• Białko – 5,6 g
• Węglowodany – 11,7 g
• Tłuszcz – 0,6 g
Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA