Brukselka swoim wyglądem przypomina małą kapustę. W rzeczywistości jest to warzywo należące do rodziny kapustowatych, powstałe ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Jego łodyga jest gruba, długa i znajdują się na niej małe główki liściowe, które stanowią jadalną część rośliny.
Jak wybierać?
Najlepsze są okazy małe, jasnozielone. Należy wybierać warzywa o jędrnych, przylegających do siebie liściach, bez żółtych plam. Okazy stare, podwiędłe i miękkie będą wydzielały nieprzyjemny zapach, a po ugotowaniu będą gąbczaste i gorzkie.
Jak ją jeść?
Choć brukselkę spożywa się najczęściej gotowaną, można ją jeść również w formie surowej lub pieczonej. Podczas gotowania jednak należy pamiętać, że brukselkę trzeba wrzucać do gotującej się wody i gotować krótko, bez przykrycia. Jeśli gotującą brukselkę przykryjemy, gromadzące się w garnku gazy siarkowe przenikną do wnętrza warzywa, nadając mu nieprzyjemny smak i zapach.
Jakie ma właściwości?
Główki brukselki bogate są w witaminę K, C, beta-karoten, witaminy z grupy B oraz stanowią doskonałe źródło kwasu foliowego i błonnika. Zawarte w brukselce związki indolowe hamują przekształcanie estrogenu w substancje, które mogą sprzyjać powstawaniu raka piersi.
Wartości odżywcze w 100 g warzywa:
• Wartość energetyczna – 43 kcal
• Białko – 3,38 g
• Węglowodany – 8,95 g
• Tłuszcz – 0,30 g
Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA