Sałatka z ryżem i tuńczykiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • garnek
  • sitko
  • miskę
  • miseczkę

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1: GOTUJEMY RYŻ

Do garnka wlej wodę, a następnie ugotuj ryż zgodnie z instrukcjami zawartymi na opakowaniu. Gotowy ryż odcedź na sitku i przestudź.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY TUŃCZYKA

Otwórz puszkę i odlej z niej olej, a następnie wyciągnij tuńczyka i wrzuć do miski. Rozdrobnij go widelcem.

KROK 3: DODAJEMY KOLEJNE SKŁADNIKI

Do miski dodaj ryż oraz odcedzoną kukurydzę z puszki.

KROK 4: DODAJEMY OGÓRKI

Ogórki pokrój w drobną kostkę i wrzuć do reszty składników. Wymieszaj.

KROK 5: DODAJEMY SZCZYPIOREK

Szczypiorek posiekaj drobno, a następnie wrzuć do miski z ryżem i innymi składnikami.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS

W małej miseczce wymieszaj jogurt z majonezem, dodaj sól, pieprz oraz paprykę i ponownie wymieszaj.

KROK 6: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Dodaj sos do miski z resztą składników i dokładnie wymieszaj. Odstaw sałatkę do lodówki na 20 minut, aby składniki mogły się przegryźć.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Sprawdzony przepis na sałatkę z ryżem i tuńczykiem

Sałatka z ryżem i tuńczykiem to sprawdzony pomysł na szybki i sycący posiłek, idealny zarówno na lunch do pracy, jak i na spotkania towarzyskie w gronie przyjaciół czy rodziny.

Prostota przygotowania sprawia, że tytułowy przepis na sałatkę z tuńczyka jest doskonałą opcją dla tych, którzy cenią sobie szybkie i zrównoważone posiłki. Wystarczy ugotować ryż, odcedzić tuńczyka z puszki, dodać kukurydzę, kiszone ogórki i posiekany szczypiorek, a następnie wymieszać wszystko z sosem majonezowo-jogurtowym i pyszna sałatka z ryżowa z tuńczykiem jest gotowa! Jedną z zalet tej sałatki jest jej wszechstronność i możliwość dowolnej modyfikacji. Można łatwo dostosować przepis do preferencji żywieniowych, dodając ulubione składniki.

Nasza sałatka z ryżu i tuńczyka długo zachowuje świeżość i bez problemu można przetrzymywać ją w lodówce przez kilka dni. Jeśli chcesz, możesz przyrządzić ją z wyprzedzeniem i mieć gotowy posiłek na kilka dni. Jest to również doskonała opcja na piknik lub lunch na świeżym powietrzu. Warto wspomnieć, że nasz przepis na sałatkę z tuńczykiem jest nie tylko prosty w przygotowaniu, ale także zapewni Ci uczucie sytości na długie godziny!

Sałatka z tuńczykiem i ryżem – szybkie danie na różne okazje

Sałatka z tuńczykiem i ryżem to wszechstronne danie, które sprawdza się doskonale na różne okazje. Nasza tytułowa sałatka z tuńczykiem to jej dość klasyczna odsłona, która  sprawdza się najlepiej jako szybki i sycący lunch do pracy czy prosta przekąska na niezobowiązujące spotkania towarzyskie. Zrobiona według naszego przepisu sałatka z tuńczyka zaspokaja głód i karmi zmysły. Jednak dzięki swojej elastyczności, może również stać się eleganckim daniem bankietowym.

Co zrobić, aby nieco podkręcić sałatkę z tuńczykiem, ryżem i innymi składnikami? Można zrobić to, dodając do niej takie składniki, jak krewetki, awokado czy jajka na twardo lub kawior. W ten sposób w kilka chwil można podnieść jej walory estetyczne i smakowe, sprawiając, że stanie się ona idealną propozycją na przyjęcia czy uroczystości rodzinne. W przypadku takiej sałatki serwowanej na eleganckie okazje, warto zadbać także o jej atrakcyjną formę podania np. w małych, ozdobnych salaterkach lub w formie finger foodów na wyciętych w fantazyjne kształty grzankach z razowego chleba.

Co więcej, po drobnych zmianach nasza najlepsza sałatka z tuńczykiem może stać się zupełnie innym daniem np. panierowanymi kotlecikami! Wystarczy dodać do niej odrobinę bułki tartej, jajko oraz ulubione przyprawy i usunąć ogórki kiszone ze składu, aby stworzyć smaczne kotleciki rybne. Dzięki temu, że sałatka z tuńczykiem jest łatwa w przygotowaniu i wymaga jedynie użycia kilku prostych składników, można ją szybko przekształcić w bardziej wyszukane danie, zaskakując przy tym gości swoją kreatywnością kulinarną.

Sałatka z ryżem i tuńczykiem może być również świetnym daniem na piknik lub letnią imprezę na świeżym powietrzu. Łatwo można ją spakować i całkiem długo zachowuje świeżość, dlatego warto zabrać ze sobą na wyjazd i podać jako lekką przekąskę dla wszystkich uczestników spotkania.  Sałatka z ryżem i tuńczykiem może być nie tylko szybkim i wygodnym daniem na co dzień, ale także uniwersalnym rozwiązaniem na różnorodne okazje, dostosowane do gustu i potrzeb niemal każdego gościa.

Co dodać do sałatki z tuńczykiem i ryżem? Kilka ciekawych propozycji

Sałatka z tuńczykiem i ryżem to danie, które pozwala na kreatywne komponowanie smaków i dodawanie różnorodnych składników, aby dostosować ją do własnego gustu i preferencji. Jakie składniki warto dodać do swojej sałatki? Tych składników nie sposób zliczyć!

Wśród najchętniej wybieranych składników jest papryka - w wersji świeżej lub konserwowej. Dodanie świeżej papryki nadaje sałatce koloru i chrupkości, a dzięki konserwowej papryce można nadać jej wyższej kwasowości.  Taka sałatka z tuńczykiem i ryżem i papryką z dodatkiem kukurydzy i fasoli oraz odrobiny tabasco wymieszanego z salsą pomidorową z pewnością zadowoli fanów kuchni Tex-Mex (teksańsko-meksykańskiej).

Kolejną interesującą opcją jest połączenie tuńczyka i ryżu w sałatce z jajkiem. Dodając do pysznej sałatki z tuńczykiem i ryżem gotowane jajko, które wzbogaci jej smak i sprawi, że samo danie stanie się jeszcze bardziej sycące. Sałatkę z tuńczykiem, ryżem i jajkiem można również przygotować warstwowo, dodając do niej ogórka (zarówno konserwowanego czy świeżego, jak i kiszonego czy piklowanego), który nada jej oryginalnego charakteru.

Pyszna sałatka z tuńczykiem, ryżem i jajkiem może być urozmaicona także dodatkiem ugotowanej kukurydzy, która dostarczy sałatce słodkiego smaku i chrupiącej tekstury, ale nie przytłoczy jej smakiem tak jak wersja konserwowa. Jakie inne składniki można dodać do sałatki z ryżem, tuńczykiem, kukurydzą i jajkiem oraz ogórkiem? Do takiego zestawu warto dodać także awokado, które nada jej kremowej konsystencji i z łatwością zastąpi majonez. Nie można zapomnieć także o świeżych, drobno pokrojonych, dojrzałych pomidorach, które dodadzą sałatce smaku umami.

Chciałbyś nieco bardziej poeksperymentować ze składnikami dodawanymi do sałatki? Spróbuj wrzucić do niej suszone pomidory oraz kilka oliwek — sałatka nabierze wtedy śródziemnomorskiego charakteru i stanie się doskonałym dodatkiem do potraw z grilla czy dań inspirowanych kuchniami krajów znad basenu Morza Śródziemnego.

Kolejnym ciekawym dodatkiem mogą być orzechy i pestki, na przykład orzechy włoskie, pestki słonecznika lub migdały, które nadadzą sałatce chrupiącej konsystencji i wyjątkowego smaku. Możesz także spróbować dodać do sałatki pokruszony ser feta, wielkopolski ser smażony lub któryś z serów długo dojrzewających (np. parmezan lub grana padano), a nawet biały serek kanapkowy.

Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i ryżem może być również urozmaicona dodatkiem startej marchewki, która nie tylko nada jej koloru i świeżości, ale także nieco słodyczy. Do swojej sałatki nie zapomnij dodać świeżych ziół — koperek, szczypiorek czy kolendra mogą świetnie dopełnić smak całej sałatki.

Całość warto zwieńczyć jakimś sosem — może być to tytułowy sos z majonezu i jogurtu, sos tysiąca wysp, sam majonez, ostry sos chili czy sos pomidorowy lub czosnkowy. Nie bój się eksperymentów i przygotuj własną wersję tej pysznej, sycącej sałatki.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!