zobacz film

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


CZY SÓL NAPRAWDĘ JEST SZKODLIWA?

Sól jest nam absolutnie niezbędna do życia. Tak – potrzebujesz soli, żeby żyć. Sól jest bowiem głównym źródłem sodu w naszej diecie, który reguluje wiele ważnych funkcji życiowych w naszym organizmie.

Problem pojawia się wtedy, kiedy soli jest ZA DUŻO, bo jej nadmiar stanowi jedną z głównych przyczyn nadciśnienia tętniczego i wielu chorób.

ILE SOLI DZIENNIE MOŻNA JEŚĆ?

Dopuszczalna ilość to 5 gramów, czyli jedna płaska łyżeczka soli dziennie. Łyżeczka soli to przecież jakiś 20 szczypt, można pomyśleć, że to sporo, czyli, że mogę solić do woli.

Niestety nie. Cała sól, którą spożywasz w ciągu dnia pochodzi bowiem nie tylko z Twojej solniczki, ale często ukryta jest w produktach spożywczych. Jakich? Prawie wszystkich - ale najwięcej soli jest w zupach i sosach instant, mieszankach przypraw, chipsach, paluszkach, krakersach, wędlinach, konserwach, serach dojrzewających („żółtych, pleśniowych). To przez to Polacy jedzą nawet 2-3 razy więcej soli niż powinni - i dlatego tak wielu z nas cierpi na choroby układu sercowo-naczyniowego.

SÓL MORSKA CZY HIMALAJSKA? KTÓRA JEST ZDROWSZA?

Żadna! Sól morska i himalajska NIE są niestety zdrowsze od zwykłej soli kuchennej. Różnią się tylko trochę smakiem i składem. Ale sól to jest sól. Powinniśmy pamiętać, żeby nie jeść więcej niż 1 płaska łyżeczka soli dziennie.

Możesz sięgać po sól, która najbardziej Ci smakuje, ale nie licz, że to będzie zdrowszy wybór. Każda sól powinna być stosowana z umiarem. Przypominam jeszcze raz – maksymalnie 1 łyżeczka soli dziennie ze wszystkich źródeł.

NA ETYKIETACH CZĘSTO ZAMIAST SOLI PODAWANY JEST SÓD. O CO CHODZI?

Producenci faktycznie podają czasami zawartość sodu w swoich produktach. Żeby się w tym nie pogubić, trzeba pamiętać że: 1 gram SODU = 2,5 grama soli!

A dopuszczalna dzienna ilość spożycia soli to 5 gramów, czyli 2 gramy sodu.

Warto więc czytać etykiety i wybierać produkty z obniżoną zawartością soli, a w kuchni zastępować ją innymi przyprawami.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!