Babka marmurkowa
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • formę do babki o średnicy 22 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C

Krok 1: Wyrabianie ciasta

Natłuścić masłem formę do babki i oprószyć mąką. Piekarnik rozgrzać do 175°C. Do pojemnika miksującego włożyć pokrojone na kawałki miękkie masło, cukier, cukier waniliowy i 1 szczyptę soli. Ucierać składniki (z zatkniętą miarką) 1 minutę/prędkość 4. Dodać jajka, ucierać (z zatkniętą miarką) 30 sekund/prędkość 4.

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy maślanej w pojemniku, wyrabiać (z zatkniętą miarką) 30 sekund/prędkość 4, aż powstanie gładkie ciasto. Zagarnąć je łopatką ze ścianek na dno pojemnika i ponownie mieszać (z zatkniętą miarką) 15 sekund/prędkość 4.

Krok 2: Przygotowanie kakaowej części ciasta

Połowę ciasta przelać do przygotowanej formy. Do pozostałego dodać kakao i zgarnąć ciasto ze ścianek na dno pojemnika. Mieszać (z zatkniętą miarką) 30 sekund/prędkość 4. Ciemne ciasto wylać na jasne w formie babkowej.

Krok 3: Tworzenie efektu marmurkowania i pieczenie babki

Aby uzyskać efekt marmurkowania, przeciągnąć widelcem przez obie warstwy ciasta, rysując nim zawijasy. Piec babkę 1 godzinę. Sprawdzić patyczkiem, czy dobrze się upiekła. W razie potrzeby zostawić jeszcze kilka minut w piekarniku

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!