Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- formę do babki o średnicy 22 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
Krok 1: Wyrabianie ciasta
Natłuścić masłem formę do babki i oprószyć mąką. Piekarnik rozgrzać do 175°C. Do pojemnika miksującego włożyć pokrojone na kawałki miękkie masło, cukier, cukier waniliowy i 1 szczyptę soli. Ucierać składniki (z zatkniętą miarką) 1 minutę/prędkość 4. Dodać jajka, ucierać (z zatkniętą miarką) 30 sekund/prędkość 4.
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy maślanej w pojemniku, wyrabiać (z zatkniętą miarką) 30 sekund/prędkość 4, aż powstanie gładkie ciasto. Zagarnąć je łopatką ze ścianek na dno pojemnika i ponownie mieszać (z zatkniętą miarką) 15 sekund/prędkość 4.
Krok 2: Przygotowanie kakaowej części ciasta
Połowę ciasta przelać do przygotowanej formy. Do pozostałego dodać kakao i zgarnąć ciasto ze ścianek na dno pojemnika. Mieszać (z zatkniętą miarką) 30 sekund/prędkość 4. Ciemne ciasto wylać na jasne w formie babkowej.
Krok 3: Tworzenie efektu marmurkowania i pieczenie babki
Aby uzyskać efekt marmurkowania, przeciągnąć widelcem przez obie warstwy ciasta, rysując nim zawijasy. Piec babkę 1 godzinę. Sprawdzić patyczkiem, czy dobrze się upiekła. W razie potrzeby zostawić jeszcze kilka minut w piekarniku
Zobacz podobne
przepisy
Wielkanocna babka z pomelo
Babka to wypiek, który musi pojawić się na wielkanocnym stole! Wykorzystaj przepis Pawła i spraw, by cała kuchnia wypełniła się cytrusowym zapachem pomelo – głównego składnika tego pysznego ciasta!
Babka cytrynowa
Babka cytrynowa łączy w sobie lekkość i słodycz ciasta oraz orzeźwiający smak cytrusów. Z tym prostym przepisem na pewno uda Ci się ją upiec. Spróbuj i poczęstuj bliskich!
Babka bezglutenowa z lukrem malinowym
Babka bez glutenu? Uda się z tym przepisem! A malinowy lukier sprawi, że wypiek będzie ozdobą stołu. Upiecz prostą, domową babkę na Wielkanoc dla siebie i bliskich.
Babka cytrynowa wielkanocna
Pyszna babka wielkanocna o cytrynowym smaku i aromacie będzie idealną ozdobą wielkanocnego stołu. Koniecznie wypróbuj przepis Kingi na ten pyszny wypiek!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Sałatka waldorf
- Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
- Grillowana kukurydza
- Sałatka z kaszy gryczanej, buraków i sera typu greckiego
- Razowa pizza kresowa z pieczonymi warzywami i ziołowym pesto
- Babka kawowa
- Okoń morski w sosie cytrusowym
- Prawdziwa musaka z grecką sałatką Lefterisa i Karola
- Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim z szynką parmeńską i tapenadą
- Grochówka wojskowa
- Kanapeczki z pastą z pieczonej flądry, suszonych pomidorów i papryki
- Tiramisu ze śliwkami
- Królik w prawdziwkach z majerankiem i pieczonym topinamburem
- Kawa z imbirem
- Pasztet z karpia z suszonymi owocami
- Humus z tahiną i płatkami chili
- Dutch baby z gruszkami i śliwkami
- Kremowa zupa z pieczonymi grzybami
- Homar w sosie maślano-pomarańczowym z marynowaną kapustą stożkową
- Stromboli z salami, pieczarkami i serem
- Minitorciki z krewetkami
- Dorsz z kuskusem brokułowo-kalafiorowym
- Panini z grillowanymi warzywami
- Trifle z kremem spekulatius
- Zapiekanki w stylu włoskim
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Klopsiki zapiekane z serem provolone
- Pieczony łosoś z komosą ryżową i świeżymi warzywami
- Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)