Bez glutenu
Bezglutenowe wypieki – sprawdź nasze przepisy
Do ciast bezglutenowych wystarczy użyć odpowiedniego miksu mąki migdałowej, ryżowej czy kukurydzianej, aby uniknąć pszenicy w składzie. Wypróbuj sernik z rabarbarem na spodzie z mąki migdałowej, ryżowej i kukurydzianej. To tylko jeden z wielu przepisów Kuchni Lidla na ciasto bezglutenowe, które w sezonie letnim warto upiec z owocami, albo chociaż wykorzystać je jako dekorację, jak w przypadku tarty kokosowej. Można też sięgnąć po inne dodatki w postaci kakao czy czekolady, gdy dodamy jeszcze wiśnie – powstanie pyszny bezglutenowy tort „Czarny las”. Jeśli nie czujecie się na siłach, aby podjąć się od razu wypieku tortu, to godnym polecenia ciastem czekoladowym o bezglutenowym składzie będzie również brownie z malinami. Łatwiejsze w wykonaniu będą już tylko bezglutenowe ciasteczka, a tych na pewno trzeba spróbować z co najmniej dwóch przepisów Kuchni Lidla. Jak zrobić ciastka bezglutenowe, a konkretnie ciasteczka migdałowe pokaże wam Daria Ładocha, zaś Paweł Małecki powie, jak upiec florentynki migdałowe. Wypróbujcie również inne przepisy Kuchni Lidla na słodkie przekąski bezglutenowe:
- bezowy tort cytrynowy
- kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
- jogurtowiec z karambolą i migdałami
- makaroniki nadziewane czekoladą
Sprawdzony przepis na pyszny bezglutenowy chleb
Chleb bezglutenowy to spore wyzwanie kulinarne, ale z pomocą Kuchni Lidla samodzielne upieczenie takiego chleba jest jak najbardziej możliwe. Zanim podejmiecie się wypieku chleba bez glutenu, pamiętajcie o kilku kwestiach, które znacznie ułatwią wam zadanie i będą jednocześnie pełnić funkcję wskazówek. Przede wszystkim chleb bezglutenowy może powstać tak jak tradycyjny, na zakwasie. Wystarczy zamiast mąki pszennej użyć odmiany, która jest naturalnie pozbawiona glutenu. Do takich należą np. mąka ryżowa, kokosowa czy też gryczana. W składzie ciasta na chleb bezglutenowy warto uwzględnić sporą ilość wody oraz dodatków, takich jak pestki dyni, słonecznika, siemię lniane czy migdały. Taki zabieg stosuje m.in. Kinga Paruzel, która w przepisie na chleb bezglutenowy zachęca do wykorzystania jak największej porcji nasion. W ten oto sposób możecie upiec chleb bezglutenowy z przepisu Kuchni Lidla na chleb z samych ziaren. Zaufajcie sprawdzonej recepturze!
Bezglutenowe przepisy kulinarne – nasze propozycje
Przepisy na dania bezglutenowe przydadzą się w każdej kuchni, bo to doskonałe przykłady obiadów i kolacji na każdy dzień, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Bezglutenowe naleśniki, które w Kuchni Lidla znajdziecie pod postacią bezglutenowych pancakes z musem jabłkowym, są nie tylko łatwe i szybkie w wykonaniu, ale przede wszystkim pyszne! Jeśli więc poszukujecie przepisów bez glutenu, które mogą wypełnić wasz tygodniowy jadłospis, trafiliście idealnie. Z Lidlem przygotujecie m.in. bezglutenowe ciasto na pizzę, bezglutenowe tortille, a nawet dania makaronowe, które nie będą zawierać ani grama glutenu. Jak to zrobić? Spójrzcie na bezglutenowe przepisy i podążajcie za wskazówkami kucharzy Kuchni Lidla, którzy podpowiedzą wam, jak przyrządzić dania z:
- makaronu bezglutenowego:
- tortilli bezglutenowych:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Mango Margarita bez alkoholu
Jeśli jesteś fanem klasycznej margarity, na pewno pokochasz również jej bezalkoholową wersję z napojem mango! Sprawdź, jak wspaniale orzeźwia w ciepłe dni!

Zielony koktajl kaktusowy z tonikiem
Łyk orzeźwienia w upalny dzień? Ten kaktusowy drink bez alkoholu świetnie sprawdzi się w roli imprezowego napoju dla miłośników lekko gazowanych propozycji.

Ribollita: toskańska zupa fasolowa
Zupa, dzięki której nic się w kuchni nie zmarnuje, czyli toskańska ribollita, to sycąca propozycja dla miłośników mniej znanej włoskiej kuchni. Sprawdź, jak pachnie i smakuje!

3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
Jedna baza i aż 3 różne konfitury – każdą z nich przygotujesz w 10 minut! Sięgnij po najlepsze pomidory i zamknij w słoiczkach doskonały dodatek do mięs z grilla, ryb i kanapek!

Zupa z grzybów leśnych
Wykorzystaj najsmaczniejsze skarby lasu, by przygotować najlepszą zupę grzybową z makaronem – na święta lub na wyjątkowy obiad dla bliskich!

Wiosenny dżem truskawkowy
Naleśniki, gofry, słodkie kanapki… słoiczek domowego dżemu zawsze warto mieć pod ręką, by podać bliskim coś pysznego. Przygotuj go z truskawek i ciesz się smakiem lata przez cały rok!

Pieczone gołąbki z sosem pomidorowym
Aromatyczny farsz, najlepsza kapusta i domowy sos pomidorowy – tak powstają gołąbki, które pokocha cała rodzina. Przygotuj i spróbuj!

Letnia zupa jarzynowa
Znasz to uczucie, kiedy stoisz przed stoiskiem na ryneczku, pełnym młodych, świeżutkich darów lata i myślisz, jak dobrze byłoby kupić wszystko…? I to jest właśnie zupa, w której tego wszystkiego możesz użyć!

Chłodnik z botwiny
Za ciepło na ciężki obiad? Na szczęście jest chłodnik z botwiny! Wykorzystaj sezon na to warzywo i przygotuj wspaniałą zupę, która zasmakuje wszystkim!

Zupa jarzynowa z brukselką
Wykorzystaj mrożonkę na zupę jarzynową Freshona i przygotuj pyszną zupę!

Mus truskawkowy
Prawdziwy raj dla fanów truskawek! Przygotuj ten orzeźwiający mus, gdy masz ochotę na coś naprawdę smacznego i prostego!

Kalafiorowa zupa krem
Zupa na dziś? Krem z kalafiora! Przygotujesz go w prosty sposób i to zaledwie w 30 minut!

Kapuśniak na gęsinie
Odkryj na nowo smak polskiej gęsiny! Najlepiej ze sprawdzonym przepisem Karola Okrasy, dzięki któremu przygotujesz najlepszy kapuśniak na esencjonalnym, domowym wywarze. Spróbuj koniecznie!
