Brownie z malinami

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • mikser
  • formę o wymiarach 20 x 20
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Przygotowujemy masę

W rondelku, na małym ogniu, roztapiamy masło z czekoladą i solą. W dużej misce ubijamy jajka z cukrem. Do masy stopniowo dodajemy mąkę migdałową, a następnie przestudzone masło z czekoladą.

Krok 2: Pieczemy ciasto

Masę mieszamy i przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy maliny. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 25-30 minut.

Krok 3: Redukujemy sos

W rondelku umieszczamy maliny z miodem i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, cały czas mieszając. Sos redukujemy, a następnie przecieramy przez sitko.

Brownie kroimy w kostkę, na wierzch ścieramy odrobinę czekolady i podajemy z malinowym coulis.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (22)

Avatar
  • Adrianna Adrianna
    1367 dni temu
    Ja piekłam w termoobiegu i do czasu, aż ciasto było opieczone z góry, ale mokre w środku. W sumie umnie było 25 min pieczenia. Wyszło MNIAM :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1586 dni temu
    Chciałabym spytać, w jakim trybie piec ciasto: termoobieg czy grzanie góra-dół?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1585 dni temu
    Ciasto pieczemy z funkcją grzania góra-dół. O konieczności lub możliwości wykorzystania termoobiegu zawsze dodatkowo wspominamy w przepisie. :)
  • Agnieszka Agnieszka
    1699 dni temu
    Przepis doskonały,nie drogie,a pyszne ciasto,ja zamiast mąki migdałowej użyłam pełnoziarnistej i wyszło mega,polecam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1698 dni temu
    ❤️
  • andziucha andziucha
    1772 dni temu
    Dodałam mąki kokosowej i ciasto nie było spieczone z góry (chrupiące) a środek był mokry. nie dał się kroić ani jeść bo ciasto rozwalało się a nie trzymało się jak brownie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1212 dni temu
    Ja tez robiłam z mąki kokosowej i u mnie było wręcz odwrotnie. Ciasto z góry spieczone, bardzo chrupkie, w środku 50/50 wilgotne i chrupkie.
  • Gość Gość
    472 dni temu
    Maka kokosowa ma całkiem inne działanie niż migdałowa, sama mąka kokosowa dodana do ciast to nie jest dobry pomysł
  • Gość Gość
    1872 dni temu
    Dlaczego wyszedł mi zakalec :( Co robię nie tak? Proszę o jakieś porady.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1869 dni temu
    Drogi Gościu, brownie to ciasto, które nie jest suche w środku, lecz bardziej mokre, dlatego czasami można mieć wrażenie, że nie jest dopieczone :)
  • Gość Gość
    1943 dni temu
    nie mogę mleka więc masło odpada, czy może być olej? jeśli tak to ile?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1942 dni temu
    Masło możesz wymienić na olej kokosowy :)
  • Gość Gość
    2127 dni temu
    czym można zastąpić maliny o tej porze roku (grudzień)? Ewentualnie czy mrozone maliny się sprawdzą?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2127 dni temu
    Oczywiście możesz użyć mrożonych malin. Jedynie redukowanie sosu może trwać w tym przypadku nieco dłużej (mrożone maliny dadzą rzadszą konsystencję), ale gotowanie z dodatkiem miodu sprawi na pewno, że sos zgęstnieje. Powodzenia!
  • Gość Gość
    2126 dni temu
    A czy do ciasta tez moge uzyc mrozonek? Wlasnie chodzi o to ze one puszczą wodę.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2126 dni temu
    Nie jest to najlepsze rozwiązanie. Nawet gdy rozmrozisz maliny wcześniej, to nie odsączysz ich w całości z nadmiaru soku.
  • Lucy Lucy
    2073 dni temu
    Maliny mrożone jak najbardziej, bez rozmrażania bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika
  • Gość Gość
    2258 dni temu
    Witam, jak wysokie wyrasta brownie? Chciałam użyć większej blaszki ale boję się, że ciasto będzie zbyt niskie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2257 dni temu
    Drogi Gościu, Twoje obawy mogą okazać się słuszne. Brownie nie jest ciastem, które w znaczny sposób powiększa swoją objętość, więc nie rekomendowalibyśmy jednak pieczenia go w większej blaszce.
  • Gość Gość
    2294 dni temu
    Jaką mąką można zastąpić mąkę migdałową?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2294 dni temu
    Drogi Gościu, należy pamiętać, że każda mąka ma inne właściwości, dlatego nie wszystkie sprawdzą się w tym przepisie. Do wypieków bezglutenowych najlepiej nadają się: mąka kokosowa, mąka z tapioki i mąka kasztanowa. Warto zatem wypróbować, którąś z nich :)
  • Gość Gość
    2284 dni temu
    Przypuszczam, że każdą inną, zwłaszcza pszenną. Ale nie wiem czy mąka migdałowa nie daje tego smaku specyficznego

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!