Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • mikser
  • formę o wymiarach 20 x 20
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Przygotowujemy masę

W rondelku, na małym ogniu, roztapiamy masło z czekoladą i solą. W dużej misce ubijamy jajka z cukrem. Do masy stopniowo dodajemy mąkę migdałową, a następnie przestudzone masło z czekoladą.

Krok 2: Pieczemy ciasto

Masę mieszamy i przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy maliny. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 25-30 minut.

Krok 3: Redukujemy sos

W rondelku umieszczamy maliny z miodem i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, cały czas mieszając. Sos redukujemy, a następnie przecieramy przez sitko.

Brownie kroimy w kostkę, na wierzch ścieramy odrobinę czekolady i podajemy z malinowym coulis.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    17 dni temu
    Witam, jak wysokie wyrasta brownie? Chciałam użyć większej blaszki ale boję się, że ciasto będzie zbyt niskie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    16 dni temu
    Drogi Gościu, Twoje obawy mogą okazać się słuszne. Brownie nie jest ciastem, które w znaczny sposób powiększa swoją objętość, więc nie rekomendowalibyśmy jednak pieczenia go w większej blaszce.
  • Gość Gość
    53 dni temu
    Jaką mąką można zastąpić mąkę migdałową?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    53 dni temu
    Drogi Gościu, należy pamiętać, że każda mąka ma inne właściwości, dlatego nie wszystkie sprawdzą się w tym przepisie. Do wypieków bezglutenowych najlepiej nadają się: mąka kokosowa, mąka z tapioki i mąka kasztanowa. Warto zatem wypróbować, którąś z nich :)
  • Gość Gość
    43 dni temu
    Przypuszczam, że każdą inną, zwłaszcza pszenną. Ale nie wiem czy mąka migdałowa nie daje tego smaku specyficznego

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram