Brownie z malinami

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • mikser
  • formę o wymiarach 20 x 20
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Przygotowujemy masę

W rondelku, na małym ogniu, roztapiamy masło z czekoladą i solą. W dużej misce ubijamy jajka z cukrem. Do masy stopniowo dodajemy mąkę migdałową, a następnie przestudzone masło z czekoladą.

Krok 2: Pieczemy ciasto

Masę mieszamy i przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy maliny. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 25-30 minut.

Krok 3: Redukujemy sos

W rondelku umieszczamy maliny z miodem i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, cały czas mieszając. Sos redukujemy, a następnie przecieramy przez sitko.

Brownie kroimy w kostkę, na wierzch ścieramy odrobinę czekolady i podajemy z malinowym coulis.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (22)

Avatar
  • Adrianna Adrianna
    1195 dni temu
    Ja piekłam w termoobiegu i do czasu, aż ciasto było opieczone z góry, ale mokre w środku. W sumie umnie było 25 min pieczenia. Wyszło MNIAM :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1414 dni temu
    Chciałabym spytać, w jakim trybie piec ciasto: termoobieg czy grzanie góra-dół?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1413 dni temu
    Ciasto pieczemy z funkcją grzania góra-dół. O konieczności lub możliwości wykorzystania termoobiegu zawsze dodatkowo wspominamy w przepisie. :)
  • Agnieszka Agnieszka
    1527 dni temu
    Przepis doskonały,nie drogie,a pyszne ciasto,ja zamiast mąki migdałowej użyłam pełnoziarnistej i wyszło mega,polecam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1526 dni temu
    ❤️
  • andziucha andziucha
    1600 dni temu
    Dodałam mąki kokosowej i ciasto nie było spieczone z góry (chrupiące) a środek był mokry. nie dał się kroić ani jeść bo ciasto rozwalało się a nie trzymało się jak brownie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1040 dni temu
    Ja tez robiłam z mąki kokosowej i u mnie było wręcz odwrotnie. Ciasto z góry spieczone, bardzo chrupkie, w środku 50/50 wilgotne i chrupkie.
  • Gość Gość
    300 dni temu
    Maka kokosowa ma całkiem inne działanie niż migdałowa, sama mąka kokosowa dodana do ciast to nie jest dobry pomysł
  • Gość Gość
    1700 dni temu
    Dlaczego wyszedł mi zakalec :( Co robię nie tak? Proszę o jakieś porady.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1697 dni temu
    Drogi Gościu, brownie to ciasto, które nie jest suche w środku, lecz bardziej mokre, dlatego czasami można mieć wrażenie, że nie jest dopieczone :)
  • Gość Gość
    1771 dni temu
    nie mogę mleka więc masło odpada, czy może być olej? jeśli tak to ile?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1770 dni temu
    Masło możesz wymienić na olej kokosowy :)
  • Gość Gość
    1955 dni temu
    czym można zastąpić maliny o tej porze roku (grudzień)? Ewentualnie czy mrozone maliny się sprawdzą?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1955 dni temu
    Oczywiście możesz użyć mrożonych malin. Jedynie redukowanie sosu może trwać w tym przypadku nieco dłużej (mrożone maliny dadzą rzadszą konsystencję), ale gotowanie z dodatkiem miodu sprawi na pewno, że sos zgęstnieje. Powodzenia!
  • Gość Gość
    1954 dni temu
    A czy do ciasta tez moge uzyc mrozonek? Wlasnie chodzi o to ze one puszczą wodę.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1954 dni temu
    Nie jest to najlepsze rozwiązanie. Nawet gdy rozmrozisz maliny wcześniej, to nie odsączysz ich w całości z nadmiaru soku.
  • Lucy Lucy
    1901 dni temu
    Maliny mrożone jak najbardziej, bez rozmrażania bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika
  • Gość Gość
    2086 dni temu
    Witam, jak wysokie wyrasta brownie? Chciałam użyć większej blaszki ale boję się, że ciasto będzie zbyt niskie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2085 dni temu
    Drogi Gościu, Twoje obawy mogą okazać się słuszne. Brownie nie jest ciastem, które w znaczny sposób powiększa swoją objętość, więc nie rekomendowalibyśmy jednak pieczenia go w większej blaszce.
  • Gość Gość
    2122 dni temu
    Jaką mąką można zastąpić mąkę migdałową?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2122 dni temu
    Drogi Gościu, należy pamiętać, że każda mąka ma inne właściwości, dlatego nie wszystkie sprawdzą się w tym przepisie. Do wypieków bezglutenowych najlepiej nadają się: mąka kokosowa, mąka z tapioki i mąka kasztanowa. Warto zatem wypróbować, którąś z nich :)
  • Gość Gość
    2112 dni temu
    Przypuszczam, że każdą inną, zwłaszcza pszenną. Ale nie wiem czy mąka migdałowa nie daje tego smaku specyficznego

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!