Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- formę o wymiarach 20 x 20
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Przygotowujemy masę
W rondelku, na małym ogniu, roztapiamy masło z czekoladą i solą. W dużej misce ubijamy jajka z cukrem. Do masy stopniowo dodajemy mąkę migdałową, a następnie przestudzone masło z czekoladą.
Krok 2: Pieczemy ciasto
Masę mieszamy i przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy maliny. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 25-30 minut.
Krok 3: Redukujemy sos
W rondelku umieszczamy maliny z miodem i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, cały czas mieszając. Sos redukujemy, a następnie przecieramy przez sitko.
Brownie kroimy w kostkę, na wierzch ścieramy odrobinę czekolady i podajemy z malinowym coulis.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańskie brownie z fasoli
Brownie można przygotować również z czerwonej fasoli! Wypróbuj prosty i szybki przepis Kingi na wegańską wersję tego ciasta.
Brownie z espresso i wiśnią
Szukasz pomysłu na domowy deser? Zobacz, jak przygotować pyszne czekoladowe ciasto z dodatkiem espresso i wiśni.
Brownie z buraków
Słodko i z czekoladą? Tak! Spróbuj brownie z buraków z kokosową posypką!
Brownie czekoladowe z syropem klonowym oraz masłem orzechowym
Klasyka kuchni w stylu Amerykańskim w wydaniu Pawła Małeckiego – brownie z syropem klonowym i masłem orzechowym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kutia
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Śledzie po kaszubsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Domek z piernika
- Sernik krakowski
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierniki
- Wegańska ryba po grecku
- Sałatka gyros
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (22)
1466 dni temu
Ja piekłam w termoobiegu i do czasu, aż ciasto było opieczone z góry, ale mokre w środku. W sumie umnie było 25 min pieczenia. Wyszło MNIAM :)
odpowiedz
1685 dni temu
Chciałabym spytać, w jakim trybie piec ciasto: termoobieg czy grzanie góra-dół?
odpowiedz
1684 dni temu
Ciasto pieczemy z funkcją grzania góra-dół. O konieczności lub możliwości wykorzystania termoobiegu zawsze dodatkowo wspominamy w przepisie. :)
1798 dni temu
Przepis doskonały,nie drogie,a pyszne ciasto,ja zamiast mąki migdałowej użyłam pełnoziarnistej i wyszło mega,polecam.
odpowiedz
1797 dni temu
❤️
1871 dni temu
Dodałam mąki kokosowej i ciasto nie było spieczone z góry (chrupiące) a środek był mokry. nie dał się kroić ani jeść bo ciasto rozwalało się a nie trzymało się jak brownie
odpowiedz
1311 dni temu
Ja tez robiłam z mąki kokosowej i u mnie było wręcz odwrotnie. Ciasto z góry spieczone, bardzo chrupkie, w środku 50/50 wilgotne i chrupkie.
571 dni temu
Maka kokosowa ma całkiem inne działanie niż migdałowa, sama mąka kokosowa dodana do ciast to nie jest dobry pomysł
1970 dni temu
Dlaczego wyszedł mi zakalec :( Co robię nie tak? Proszę o jakieś porady.
odpowiedz
1968 dni temu
Drogi Gościu, brownie to ciasto, które nie jest suche w środku, lecz bardziej mokre, dlatego czasami można mieć wrażenie, że nie jest dopieczone :)
2042 dni temu
nie mogę mleka więc masło odpada, czy może być olej? jeśli tak to ile?
odpowiedz
2041 dni temu
Masło możesz wymienić na olej kokosowy :)
2226 dni temu
czym można zastąpić maliny o tej porze roku (grudzień)? Ewentualnie czy mrozone maliny się sprawdzą?
odpowiedz
2226 dni temu
Oczywiście możesz użyć mrożonych malin. Jedynie redukowanie sosu może trwać w tym przypadku nieco dłużej (mrożone maliny dadzą rzadszą konsystencję), ale gotowanie z dodatkiem miodu sprawi na pewno, że sos zgęstnieje. Powodzenia!
2225 dni temu
A czy do ciasta tez moge uzyc mrozonek? Wlasnie chodzi o to ze one puszczą wodę.
2225 dni temu
Nie jest to najlepsze rozwiązanie. Nawet gdy rozmrozisz maliny wcześniej, to nie odsączysz ich w całości z nadmiaru soku.
2172 dni temu
Maliny mrożone jak najbardziej, bez rozmrażania bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika
2357 dni temu
Witam, jak wysokie wyrasta brownie? Chciałam użyć większej blaszki ale boję się, że ciasto będzie zbyt niskie.
odpowiedz
2356 dni temu
Drogi Gościu, Twoje obawy mogą okazać się słuszne. Brownie nie jest ciastem, które w znaczny sposób powiększa swoją objętość, więc nie rekomendowalibyśmy jednak pieczenia go w większej blaszce.
2393 dni temu
Jaką mąką można zastąpić mąkę migdałową?
odpowiedz
2393 dni temu
Drogi Gościu, należy pamiętać, że każda mąka ma inne właściwości, dlatego nie wszystkie sprawdzą się w tym przepisie. Do wypieków bezglutenowych najlepiej nadają się: mąka kokosowa, mąka z tapioki i mąka kasztanowa. Warto zatem wypróbować, którąś z nich :)
2383 dni temu
Przypuszczam, że każdą inną, zwłaszcza pszenną. Ale nie wiem czy mąka migdałowa nie daje tego smaku specyficznego
zobacz wszystkie