Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • praskę do czosnku
  • duży rondel

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

PULPETY:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Czosnek i cebulę obierz z łupin. Cebule pokrój na drobną kostkę, a czosnek zostaw. Bułki (powinny być czerstwe) włóż do miseczki i zalej mlekiem, aby zmiękły.

KROK 2: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Do miski wrzuć cebulę oraz mięso. Przeciśnij przez praskę czosnek i również dodaj do reszty składników. Dodaj także namoczone bułki, jajko, 30 ml oliwy oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj ręką lub łyżką.

KROK 3: FORMUJEMY PULPECIKI

Delikatnie zwilż dłonie, aby pulpety łatwiej się formowały. Weź do ręki odrobinę masy i zacznij formować z niej małe kulki. Uformowane pulpety odkładaj na bok.

KROK 4: SMAŻYMY PULPETY

Rozgrzej oliwę na patelni, a następnie wrzuć na nią pulpety. Smaż z każdej strony po 2-3 minuty, aby nabrały złotego koloru.

KROK 5: ODSĄCZAMY PULPETY Z NADMIARU TŁUSZCZU

Wyłóż talerz ręcznikiem papierowym, a potem połóż na nim usmażone pulpety, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.

SOS:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Czosnek wraz z cebulą obierz, a potem pokrój na drobną kostkę.

KROK 2: SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK

W rondlu podsmaż cebulę i czosnek. Gdy warzywa zaczną robić się szkliste, podlej je porcją bulionu i podduszaj przez 6-7 minut.

KROK 3: DODAJEMY POMIDORY

Gdy bulion lekko wyparuje, do sosu dodaj pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Całość przypraw i wymieszaj. Gotuj sos przez 10 minut.

KROK 4: DODAJEMY PULPETY

Pod sam koniec gotowania, dodaj pulpety. Podduszaj je przez 10 minut w sosie, aby nabrały więcej aromatu. Podawaj z ulubionymi dodatkami — ryżem, makaronem, ziemniakami lub pieczywem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym – niezawodny przepis

Pulpety z indyka to danie, którego tradycja sięga wiele lat wstecz. Niegdyś do pulpetów używano resztek z przyrządzania wykwintnych dań mięsnych. To danie stanowiło sposób na wyczyszczenie lodówki z zalegających tam warzyw, a nawet wędliny. Dziś pulpety przygotowuje się ze składników znacznie lepszej jakości, a metoda na czyszczenie lodówki już dawno odeszła do lamusa.

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym to doskonała, nieco zdrowsza alternatywa dla pulpetów wołowych i wieprzowych. Mięso drobiowe używane do pulpetów charakteryzuje się mniejszą ilością tłuszczu, dlatego też trzeba zadbać o to, aby dodać go odrobinę do środka kotlecików w celu uniknięcia ich wysuszenia.

Nasz przepis na pulpety z indyka oddaje smak dań serwowanych przez babcie. Pulpety są miękkie i delikatne, a przygotowany sos jest gęsty i intensywny w smaku. Ten przepis na pulpeciki w sosie pomidorowym to także doskonała baza do eksperymentów kulinarnych — można śmiało dodać do środka pulpetów ulubione warzywa czy zioła, a sos zaprawić odrobiną śmietanki i uzyskać pulpeciki z indyka w zupełnie nowej, wyjątkowej odsłonie!

Jak zrobić smaczne pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym?

Jak zrobić pyszne pulpety w sosie pomidorowym? Doskonałe, aromatyczne pulpeciki z indyka robi się niezwykle prosto i szybko, a do ich przygotowania nie potrzeba specjalnych umiejętności kulinarnych. Istnieje jednak kilka trików stosowanych przez nasze babcie i prababcie, które czynią klopsiki z indyka jeszcze lepszymi!

Kluczem do uzyskania idealny klopsików jest dobre mięso, soczyste pomidory oraz odrobina cierpliwości. Pulpety zazwyczaj przyrządza się z mielonego mięsa, do którego dorzuca się czerstwe, namoczone pieczywo lub bułkę tartą. W naszym przepisie na pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym znajdziesz informację o tym, aby zamoczyć bułkę w mleku. Dlaczego? Moczenie pieczywa w mleku sprawia, że staje się pulchne i dobrze łączy się z mięsem, zapobiegając jego wyschnięciu.

Mięso wraz z pieczywem należy zmieszać z jajkiem i różnymi przyprawami, a dopiero potem przejść do formowania pulpecików. Jeśli chcesz dodać im jeszcze więcej smaku, możesz dodać do środka świeżą lub podsmażoną cebulkę, czosnek albo świeże zioła. Gdy chcesz, aby kotleciki były bardzo delikatne i wilgotne, dodaj do masy odrobinę tłuszczu (np. oliwę z oliwek) lub pokrojoną słoninę, a dopiero potem przejdź do formowania pulpetów. Uformowane klopsiki z indyka należy usmażyć, a dopiero potem skąpać je w sosie pomidorowym.

Chcesz, aby Twoje pulpety były chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku? Po uformowaniu obtocz je w mące, która wytworzy chrupiącą skórkę i zatrzyma wilgoć wewnątrz klopsika. Tak przygotowane klopsiki należy usmażyć w nieco większej ilości tłuszczu, aby uniknąć przypalenia mąki.

Niezwykle ważnym elementem całego dania jest również sos! Do jego przyrządzenia możesz użyć pomidorów z puszki, pulpy pomidorowej, passaty, koncentratu pomidorowego lub świeżych pomidorów. Każdy z tych składników pozwoli Ci uzyskać sos o nieco odmiennym charakterze i smaku. Jeśli chcesz, aby Twój sos smakował jak u babci, dodaj do niego odrobinę śmietanki i bulionu. Gwarantujemy, że będzie palce lizać!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!