zobacz film Pieczeń rzymska

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • keksówkę
  • robot wielofunkcyjny z końcówką do mieszania
  • łopatkę silikonową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Przygotuj wcześniej:

Kajzerkę namocz w wodzie i odstaw, by zmiękła. Namoczoną bułkę odciśnij z nadmiaru wody.

Sposób przygotowania:

Krok 1: SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Masło rozpuszczamy na patelni z dodatkiem oleju, zmniejszamy ogień i smażymy cebulę z czosnkiem, co jakiś czas mieszając, aż cebula się zeszkli i odparuje.

Krok 2: WYRABIAMY MIĘSO

Mięso łączymy w misie robota z namoczoną wcześniej, odsączoną bułką. Masę doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem. Do mięsa wbijamy jajko.

Całość dokładnie wyrabiamy na średnich obrotach na gładką, jednolitą masę. Pod koniec wyrabiania dodajemy przesmażoną, lekko wystudzoną cebulę z czosnkiem.

Krok 3: PIECZEMY PIECZEŃ RZYMSKĄ

Masę przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Staramy się wypełniać keksówkę energicznymi ruchami, by mocno ubić mięsną masę i pozbyć się pęcherzyków powietrza.

Masę wyrównujemy za pomocą łopatki silikonowej. Mięso z wierzchu oprószamy suszonym majerankiem.

Pieczeń pieczemy bez przykrycia ok. 45-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

WSKAZÓWKA! Czas pieczenia należy uzależnić od grubości formy. Jeśli korzystasz z formy glinianej lub porcelanowej, piecz pieczeń rzymską dłużej, uwzględniając czas potrzebny do nagrzania się naczynia.

Krok 4: PODAJEMY PIECZEŃ

Gotową pieczeń wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia. Po tym czasie wyjmujemy ją z formy, kroimy w plastry i podajemy. Dekorujemy natką pietruszki.

WSKAZÓWKA! Pieczeń rzymską możemy podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Pieczeń podawaną na ciepło pokrój w grubsze plastry, a na zimno – w cieńsze.

Pieczeń rzymska dobrze smakuje z dodatkiem ziemniaków, polana np. sosem grzybowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • tomasz9244 tomasz9244
    333 dni temu
    Tak więc dzisiaj zaczynamy wielkie gotowanie i pieczenie. Boczniaki po kaszubsku, pieczeń rzymska, pierogi z kapustą i grzybami i na koniec biszkopt. Coś nowego na kilka dni w trasę.

    odpowiedz

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!