
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- keksówkę
- robot wielofunkcyjny z końcówką do mieszania
- łopatkę silikonową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Przygotuj wcześniej:
Kajzerkę namocz w wodzie i odstaw, by zmiękła. Namoczoną bułkę odciśnij z nadmiaru wody.
Sposób przygotowania:
Krok 1: SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Masło rozpuszczamy na patelni z dodatkiem oleju, zmniejszamy ogień i smażymy cebulę z czosnkiem, co jakiś czas mieszając, aż cebula się zeszkli i odparuje.
Krok 2: WYRABIAMY MIĘSO
Mięso łączymy w misie robota z namoczoną wcześniej, odsączoną bułką. Masę doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem. Do mięsa wbijamy jajko.
Całość dokładnie wyrabiamy na średnich obrotach na gładką, jednolitą masę. Pod koniec wyrabiania dodajemy przesmażoną, lekko wystudzoną cebulę z czosnkiem.
Krok 3: PIECZEMY PIECZEŃ RZYMSKĄ
Masę przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Staramy się wypełniać keksówkę energicznymi ruchami, by mocno ubić mięsną masę i pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Masę wyrównujemy za pomocą łopatki silikonowej. Mięso z wierzchu oprószamy suszonym majerankiem.
Pieczeń pieczemy bez przykrycia ok. 45-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
WSKAZÓWKA! Czas pieczenia należy uzależnić od grubości formy. Jeśli korzystasz z formy glinianej lub porcelanowej, piecz pieczeń rzymską dłużej, uwzględniając czas potrzebny do nagrzania się naczynia.
Krok 4: PODAJEMY PIECZEŃ
Gotową pieczeń wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia. Po tym czasie wyjmujemy ją z formy, kroimy w plastry i podajemy. Dekorujemy natką pietruszki.
WSKAZÓWKA! Pieczeń rzymską możemy podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Pieczeń podawaną na ciepło pokrój w grubsze plastry, a na zimno – w cieńsze.
Pieczeń rzymska dobrze smakuje z dodatkiem ziemniaków, polana np. sosem grzybowym.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
Domowy obiad inny niż zwykle? Na specjalną okazję podaj pieczeń z dzika w sosie myśliwskim, która świetnie komponuje się z pyzami i surówką z modrej kapusty. Pycha!

Pieczeń wieprzowa w sosie piwnym
Plastry aromatycznej pieczeni udekorowane wykwintnym piwnym sosem to doskonały pomysł na oryginalny obiad lub przyjęcie.

Pieczeń à la Orloff
Pieczeń a'la Orloff to smakowita oprawa dla pozornie zwykłego schabu w formie pysznej serowej pierzynki.

Pieczona kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym
Pomysł na wykwintną kaczkę. Upieczona w słodko-kwaśnym sosie karmelowo-pomarańczowym, podawana z czerwoną kapustą.

Komentarze (1)
333 dni temu
Tak więc dzisiaj zaczynamy wielkie gotowanie i pieczenie. Boczniaki po kaszubsku, pieczeń rzymska, pierogi z kapustą i grzybami i na koniec biszkopt. Coś nowego na kilka dni w trasę.
odpowiedz