Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- pędzelek do wysmarowania jajkiem
- sito
- blachę do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: MOCZYMY GRZYBY
Do małej miseczki wlej ok. 100 ml ciepłej wody i wymocz grzyby. Cała procedura powinna trwać godzinę, aby grzyby nie nasiąknęły nazbyt wodą. Po upływie wyznaczonego czasu grzyby należy odcedzić i lekko osuszyć.
KROK 2: KROIMY SKŁADNIKI
Cebulę i czosnek obierz, a potem pokrój w drobną kostkę i przełóż do małej miseczki. Kapustę kiszoną odsącz z nadmiaru wody, a następnie pokrój. Pokrój także grzyby.
KROK 3: SMAŻYMY SKŁADNIKI
W rondlu rozgrzej olej, a następnie podsmaż na nim cebulę i czosnek. Gdy warzywa zaczną robić się szkliste, dodaj kiszoną kapustę i zamieszaj.
KROK 4: DODAJEMY GRZYBY
Gdy kapusta zacznie puszczać soki, dodaj grzyby i zamieszaj całość. Podsmażaj składniki przez 5-6 minut, dodaj pieprz i sól i wymieszaj, a potem odłóż do wystygnięcia.
KROK 5: FORMUJEMY PASZTECIKI
Rozgrzej piec do temperatury 180 stopni C. Gotowe ciasto francuskie wyciągnij z opakowania i rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pokrój ciasto na kwadraty o wymiarach 10x10, a na każdy kawałek ciasta połóż porcję nadzienia. Złóż pasztecik na trójkąt lub prostokąt (w zależności od preferencji) i sklej brzegi.
KROK 6: SMARUJEMY PASZTECIKI JAJKIEM
Umyj którąś z małych miseczek, a następnie wbij do niej jajko i roztrzep. Nanieś jajko na pędzelek, a potem posmaruj nim każdy pasztecik. Możesz też posypać je odrobiną kminku.
KROK 7: PIECZEMY PASZTECIKI
Włóż blachę do piekarnika i piecz w przez 20-25 minut, aż urosną i staną się złociste. Po upieczeniu wyłóż je na kratkę do wystygnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Pasztet z ryby z pieczarkami
Wyborny pasztet łączący w sobie wyrazisty smak pstrąga z delikatną pieczarkową nutą i mieszanką aromatycznych przypraw.
Pasztet z krewetek i łososia
Oryginalny pomysł na domowej roboty pasztet o intensywnym łososiowo-krewetkowym smaku oraz pięknym kolorze.
Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
Królik, suszone pomidory i wątróbka. Obok takiej kompozycji nie można przejść obojętnie, dlatego koniecznie wypróbuj przepis Karola!
Pasztet z fasoli z grzybami
Szukasz pomysłu na pyszny wegetariański pasztet? Karol przygotował go z fasolą i grzybami.
Paszteciki z ciasta francuskiego – wersja z kapustą i grzybami
Paszteciki z kapustą i grzybami to danie, które swoimi korzeniami sięga głęboko w tradycje kulinarne Europy Środkowej. Świąteczna przekąska przyrządzana tradycyjnie jest z ciasta drożdżowego, ale obecnie przygotowuje się ją także z na bazie ciasta francuskiego. Lekkie paszteciki z ciasta francuskiego łączą tradycję z nowoczesnością, ciesząc podniebienie swoim wyjątkowym smakiem.
W naszym przepisie znajdziesz gotowe ciasto francuskie, dzięki któremu szybko i sprawnie przygotujesz swoje paszteciki z kapustą i grzybami, ale jeśli masz ochotę, czas i umiejętności, możesz przygotować ciasto własnoręcznie od podstaw. Uzbrój się jednak w cierpliwość, bo przepis na paszteciki z kapustą i grzybami z ciasta francuskiego zrobionego własnoręcznie może zająć Ci nawet 14 godzin! My wybraliśmy prostszą i szybszą wersję, która jest równie smaczna. Przekonaj się sam!
Przepis na szybkie paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Masz ochotę na szybką przekąskę? Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami mogą okazać się strzałem w dziesiątkę. Wersja z pieczarkami nie wymaga moczenia grzybów, co znacznie skraca czas przygotowywania tej pysznej potrawy. Jak zrobić paszteciki z pieczarkami?
Przepis na paszteciki z pieczarkami i kapustą z ciasta francuskiego jest niezwykle prosty, a cała procedura nie zajmuje więcej niż 35 minut. Przygotowanie pasztecików z pieczarkami i kapustą zacznij od podsmażenia grzybów oraz kapusty wraz z cebulką i czosnkiem, a potem przejdź do rozkładania farszu na ciasto francuskie. Jeśli nie przepadasz za kapustą kiszoną, możesz podmienić ją na świeżą lub całkiem z niej zrezygnować — paszteciki z samymi pieczarkami z ciasta francuskiego są równie pyszne i aromatyczne, co wersja kapuściana.
Jak zrobić paszteciki z ciasta francuskiego?
Jak zrobić paszteciki z ciasta francuskiego? Dobre paszteciki wymagają odrobiny wprawy i wysokiej jakości składników, a także odpowiedniego ich przygotowania. Aby Twoje paszteciki nie rozklejały się w trakcie zawijania, należy dobrze odsączyć kapustę oraz grzyby z nadmiaru wody, a także zredukować jej ilość na patelni. Podsmażony farsz nie może być zbyt wilgotny, ponieważ paszteciki mogą się wtedy rozmoczyć.
Jak zawijać paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami, aby uniknąć ich rozpadnięcia się czy rozmoczenia? Bardzo ważne jest odpowiednie ulokowanie farszu — powinien się znaleźć w centralnej części ciasta, tak aby można było swobodnie zakleić brzegi ciasta. Nie można nałożyć go zbyt dużo, ponieważ istnieje wtedy ryzyko wypłynięcia. Jeśli chcesz, aby paszteciki wyszły idealnie — brzegi zawiń i dodatkowo przyciśnij je widelcem lub innym narzędziem, by ciasto dobrze się skleiło.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Hummus grzybowy
- Pierogi z mięsem
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Ciastka pisanki
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Wykwintne roladki rybne
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- DESER SZAMPAŃSKI
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
- Wieniec wielkanocny
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)